web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van advocaat

De voedingswaarde van advocaat

Voedingswaardetabel van advocaat per 100 gram:

Per 100 g Advocaat ADH*
kcal 236 11,80%
Kj 988 11,76%
Water (g) 53,7 2,69%
Eiwit (g) 4,3 7,68%
Koolhydraten (g) 23,6 9,08%
Suiker (g) 23,6
Vet (g) 3,2 4,57%
Verzadigd (g) 1,1
E.O.V. (g) 1,3
M.O.V. (g) 0,2
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 125
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0,0068 0,76%
B1 (mg) 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,13 8,67%
B3 (mg) 0 0,00%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,031 2,07%
B11 / Foliumzuur  (ug) 22,8 7,60%
B12 (ug) 0,53 18,93%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,4 4,00%
E (mg) 1,1 11,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 55 5,50%
Kalium (mg) 52 1,49%
Calcium (mg) 20 2,00%
Fosfor (mg) 81 10,13%
IJzer (mg) 0,8 10,00%
Jodium (ug) 11 7,33%
Magnesium (mg) 4 1,33%
Koper (mg) 0,09 10,00%
Selenium (ug) 6 10,91%
Zink (mg) 0,47 3,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over advocaat
Advocaat is een traditionele Nederlandse, alcoholische drank gemaakt van eieren, suiker en brandewijn. Deze romige drank heeft een consistentie die aan custard doet denken. Het alcoholgehalte ligt meestal rond de 14%. Hoewel we het hier over een drank hebben, is het vrijwel onmogelijk om advocaat te drinken. De hoge viscositeit zorgt ervoor dat advocaat nogal stroperig is. Vandaar dat het met een lepeltje wordt gegeten. De combinatie vanille ijs, slagroom en advocaat is bij velen geliefd. Hendrikje van Andel-Schipper, recordhoudster als erkend oudste Nederlander aller tijden, meende dat haar ouderdom deels te danken was aan het advocaatje dat ze zo nu en dan genoot (1). Of dit echt zo is valt te betwijfelen, aangezien advocaat per liter minimaal 150 gram suiker bevat. Je zou denken dat de gele kleur ontstaat door de toevoeging van eidooier, maar in werkelijkheid voegen fabrikanten gele kleurstof toe om de kleur nog wat feller te maken. Ongeopend is advocaat zeker 12 maanden houdbaar, terwijl een aangebroken fles in de koelkast ongeveer 6 maanden goed blijft.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: