web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kroket

De voedingswaarde van kroket

Voedingswaardetabel van kroket per 100 gram:

Per 100 g Gefrituurd ADH*
kcal 272 13,52%
Kj 1136 13,52%
Water (g) 50 2,50%
Eiwit (g) 8,9 15,89%
Koolhydraten (g) 20,9 8,04%
Suiker (g) 2,6
Vet (g) 16,6 23,71%
Verzadigd (g) 5,7
E.O.V. (g) 6,3
M.O.V. (g) 3,5
Omega 6 (g) 3,3
Omega 3 (g) 0,2
Cholesterol (mg) 14
Vezels (g) 1,9 5,43%
A (mg) 0,0014 0,16%
B1 (mg) 0,09 8,18%
B2 (mg) 0,06 4,00%
B3 (mg) 1 6,25%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,034 2,27%
B11 / Foliumzuur  (ug) 8,8 2,93%
B12 (ug) 0,34 12,14%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 3,5 35,00%
Vitamine K (ug) 9,8 8,17%
Natrium (mg) 545 54,50%
Kalium (mg) 115 3,29%
Calcium (mg) 15 1,50%
Fosfor (mg) 84 10,50%
IJzer (mg) 1,5 18,75%
Jodium (ug) 0 0,00%
Magnesium (mg) 17 5,67%
Koper (mg) 0,09 10,00%
Selenium (ug) 4 7,27%
Zink (mg) 1,2 8,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kroket
De kroket is een rolvormige snack met een krokante korst en een zachte vulling van ragout. Meestal worden kroketten gefrituurd, maar vandaag de dag zijn er ook speciale versies op de markt voor in de oven of de airfryer. Er zijn ontzettend veel varianten van kroketten te vinden. In elk land is er weer een andere soort favoriet. In Nederland is bijvoorbeeld de vleeskroket erg populair, maar in België eet men liever een aardappelkroket. Aardappelkroketten bestaan louter uit aardappelpuree dat door het paneermeel is gerold. Andere populaire vormen van kroket zijn een goulashkroket, kipkroket, eierkroket, kaaskroket, garnaalkroket en een satékroket. Sinds de opmars van het vegetarisme is ook de groentekroket de laatste jaren steeds populairder geworden. In Nederland bestaat er ook de zogenaamde zuurkoolkroket, deze is gevuld met zuurkool, aardappel, ananas en rookworst.

Herkomst
De kroket vindt z’n oorsprong in Frankrijk, waar deze snack croquette wordt genoemd. In het woord ‘croquette’ zit het Franse woord croquer, dat vertaald kan worden als doorbijten, verorberen, oppeuzelen of opknabbelen. Het originele 17e eeuwse kroketrecept door François Massialot vermeldt een vulling van vlees, truffels, merg, broodkruimels en kaas met ei, dat vervolgens werd gebakken in reuzel (varkensvet). Vandaag de dag worden kroketten in grote hoeveelheden gemaakt op industriële schaal. Dat gebeurt door eerst een roux en bouillon te combineren tot een ragout en dit vervolgens door het paneermeel te rollen. Een kroket is dus een in paneermeel gerolde vulling.

Verkrijgbaar
Kroketten zijn in de snackbar erg populair. Ook zijn ze een vast onderdeel van de automatiek. In Nederland is het gebruikelijk om rundvleeskroketten te serveren wanneer er om een kroket gevraagd wordt. De bekendste merken zijn Kwekkeboom en Van Dobben. Mora is bij sommigen ook geliefd. De vegetarische slager heeft inmiddels ook kroketten zonder vlees in het assortiment. De supermarkt biedt doorgaans deze A-merken alsmede huismerken aan. Het is ook mogelijk om zelf thuis een kroket te maken. Op het internet staan vele recepten. Een zelfgemaakte kroket hoeft slechts 4 minuten gefrituurd te worden, maar het echte werk zit in de voorbereiding hiervan. Het maken van een ragout dat ook nog eens 30 minuten in de koelkast moet opstijven, maakt toch dat het zelf maken van een kroket erg tijdrovend is.

Bewaren
Kroketten worden doorgaans diepgevroren door de supermarkten verkocht. In deze toestand zijn ze 3 maanden houdbaar in de vriezer, maar 2 dagen in de koelkast. Verse kroketten zijn ook 2 dagen in de koelkast houdbaar.

Toepassing
In veel bars en grand cafés worden vaak kroketten of bitterballen aangeboden tijdens het nuttigen van een alcoholische versnapering. Populair is de kroket als snack in combinatie met mosterd. In Nederland is het ook gebruikelijk om een kroket op een wit bolletje te doen, wat bekendstaat als ‘een broodje kroket’. Sommige mensen eten een kroket graag als tussendoortje, anderen eten het graag als bijgerecht naast een portie friet.

Weetjes/Wist je dat:

  • Alle Nederlanders samen ruim 300 miljoen kroketten per jaar eten? Dat zijn er gemiddeld bijna 20 per persoon per jaar!
  • Een kroket gemiddeld 10,5 centimeter lang en 3 cm dik is?
  • Snackproducent Van Geloven uit Tilburg jaarlijks 120 miljoen kroketten produceert?
  • Een bitterbal eigenlijk een ronde minikroket is?
  • Van Dobben in 2007 een kroket van 225 kg maakte die 1,3 meter lang was?
  • Dat voedingsprofessor Martijn Katan beweert dat een broodje kroket gezonder is dan een broodje kaas? Daarom heeft deze man de bijnaam ‘Professor kroket’.
  • McDonalds speciaal voor de Nederlandse markt een kroket heeft ontwikkeld en deze aanbiedt onder de naam McKroket?

Gezondheidswaarde van een kroket
Een kroket valt in de categorie snackbarvoedsel, dat sommigen omschrijven als junkfood. Een kroket is rijk aan calorieën in de vorm van vet en suiker, maar tegelijk arm aan de meeste vitamines. Zo zitten er weinig b-vitamines in en geen vitamine C en D. Een gemiddelde kroket van 70 gram levert 190 kcal. Er zit wel vitamine E in een kroket, doordat het rijk is aan vet. Vitamine E is een in vetoplosbare vitamine. De meeste mensen hebben geen tekort aan vitamine E. Doordat een kroket wordt gemaakt van ragout, dat bouillon als ingrediënt heeft, is een kroket wel rijk aan mineralen. Helaas domineert het mineraal natrium, waar we al teveel van binnenkrijgen. Een teveel aan natrium wordt in verband gebracht met het verhogen van de bloeddruk. Natrium is het onderdeel van zout dat ervoor kan zorgen dat je een enorme dorst krijgt. Bij gezond eten wordt doorgaans het 80/20-principe geadviseerd. Daarmee wordt bedoeld dat het dieet voor 80% dient te bestaan uit voedende voedingsmiddelen zoals groente en fruit en voor 20% mag bestaan uit minder gezond voedsel. De kroket valt absoluut in de 20% categorie. Wanneer een kroket met mate wordt gegeten, is het geen directe bedreiging van de gezondheid. Als er dan toch een kroket wordt gegeten, is het raadzaam om dit met flink wat mosterd te doen, aangezien mosterd vele gezonde stoffen bevat. Een voorbeeld hiervan is glucosinolaat, dat kenmerkend is voor gewassen uit de kruisbloemenfamilie. Mosterdzaad behoort tot de familie van de kruisbloemigen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: