Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kroket

De voedingswaarde van kroket

Voedingswaardetabel van kroket per 100 gram:

Per 100 g Gefrituurd ADH*
kcal 272 13,52%
Kj 1136 13,52%
Water (g) 50 2,50%
Eiwit (g) 8,9 15,89%
Koolhydraten (g) 20,9 8,04%
Suiker (g) 2,6
Vet (g) 16,6 23,71%
Verzadigd (g) 5,7
E.O.V. (g) 6,3
M.O.V. (g) 3,5
Omega 6 (g) 3,3
Omega 3 (g) 0,2
Cholesterol (mg) 14
Vezels (g) 1,9 5,43%
A (mg) 0,0014 0,16%
B1 (mg) 0,09 8,18%
B2 (mg) 0,06 4,00%
B3 (mg) 1 6,25%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,034 2,27%
B11 / Foliumzuur  (ug) 8,8 2,93%
B12 (ug) 0,34 12,14%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 3,5 35,00%
Vitamine K (ug) 9,8 8,17%
Natrium (mg) 545 54,50%
Kalium (mg) 115 3,29%
Calcium (mg) 15 1,50%
Fosfor (mg) 84 10,50%
IJzer (mg) 1,5 18,75%
Jodium (ug) 0 0,00%
Magnesium (mg) 17 5,67%
Koper (mg) 0,09 10,00%
Selenium (ug) 4 7,27%
Zink (mg) 1,2 8,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kroket
De kroket is een rolvormige snack met een krokante korst en een zachte vulling van ragout. Meestal worden kroketten gefrituurd, maar tegenwoordig zijn er ook versies op de markt voor in de oven of de airfryer.

Er zijn ontzettend veel varianten van kroketten te vinden. Elk land heeft zo zijn eigen favoriet. In Nederland is bijvoorbeeld de vleeskroket populair, maar in België eet men liever een aardappelkroket. Aardappelkroketten bestaan louter uit aardappelpuree die  door paneermeel is gerold. Andere populaire vormen van de kroket zijn: goulashkroket, kipkroket, eierkroket, kaaskroket, garnaalkroket en een satékroket. Sinds de opmars van het vegetarisme wint ook de groentekroket de laatste jaren aan populariteit. In Nederland bestaat er ook de zogeheten ‘zuurkoolkroket’, gevuld met zuurkool, aardappel, ananas en rookworst.

Herkomst
De kroket vindt z’n oorsprong in Frankrijk, waar deze ‘snack croquette’ wordt genoemd. In het woord ‘croquette’ zit het Franse woord ‘croquer’, dat vertaald kan worden als verorberen of oppeuzelen. Het originele 17e eeuwse kroketrecept van François Massialot vermeldt een vulling van vlees, truffels, merg, broodkruimels en kaas met ei, dat vervolgens werd gebakken in reuzel (varkensvet).

Tegenwoordig worden kroketten fabrieksmatig in grote hoeveelheden geproduceerd. Hierbij worden eerst een roux en bouillon gecombineerd tot een ragout die vervolgens door paneermeel wordt gerold. Een kroket is dus een ‘in paneermeel gerolde vulling’.

Verkrijgbaar
Kroketten zijn erg populair. Ook zijn ze een vast onderdeel van de automatiek. In Nederland is het gebruikelijk rundvleeskroketten te serveren. De bekendste merken zijn Kwekkeboom en Van Dobben. Mora is bij sommigen ook geliefd. De vegetarische slager heeft inmiddels ook kroketten zonder vlees in het assortiment. In de supermarkt zijn deze A-merken, maar ook huismerken te koop.

Het is ook mogelijk zelf kroketten te maken. Op internet staan verschillende recepten. Een zelfgemaakte kroket hoeft slechts 4 minuten gefrituurd te worden, maar het echte werk zit in de voorbereiding. Het maken van de ragout, die ook nog eens 30 minuten in de koelkast moet opstijven, maakt het zelf maken van kroketten nogal tijdrovend.

Bewaren
Supermarkten verkopen kroketten doorgaans diepgevroren. In deze toestand zijn ze 3 maanden houdbaar in de vriezer en maar 2 dagen in de koelkast. Verse kroketten zijn ook 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Toepassing
In veel bars en grand cafés worden kroketten of bitterballen aangeboden bij alcoholische versnaperingen. Populair is de kroket als snack in combinatie met mosterd. In Nederland is het ook gebruikelijk een kroket te eten op een wit bolletje: ‘een broodje kroket’. Sommige mensen eten een kroket graag als tussendoortje, anderen eten hem het liefst als bijgerecht naast een portie friet.

Wist je dat:

  • Nederlanders samen ruim 300 miljoen kroketten per jaar eten? Dat zijn er gemiddeld bijna 20 per persoon per jaar!
  • Een kroket gemiddeld 10,5 centimeter lang en 3 cm dik is?
  • Snackproducent Van Geloven uit Tilburg jaarlijks 120 miljoen kroketten produceert?
  • Een bitterbal eigenlijk een ronde minikroket is?
  • Van Dobben in 2007 een kroket van 225 kg maakte die 1,3 meter lang was?
  • Voedingsprofessor Martijn Katan beweert dat een broodje kroket gezonder is dan een broodje kaas? Vandaar zijn bijnaam ‘Professor Kroket’.
  • McDonalds speciaal voor de Nederlandse markt een kroket heeft ontwikkeld en deze aanbiedt onder de naam McKroket?

Gezondheidswaarde van een kroket
Een kroket valt in de categorie snackbarvoedsel, ook ‘junkfood’ genoemd. Een kroket is rijk aan calorieën in de vorm van vet en suiker, maar tegelijk arm aan de meeste vitamines. Zo zitten er weinig b-vitamines in en geen vitamine C en D.

Een gemiddelde kroket van 70 gram levert 190 kcal. Er zit wel vitamine E in een kroket, door de rijkdom aan vet. Vitamine E is een in vetoplosbare vitamine. De meeste mensen hebben geen tekort aan vitamine E.

Omdat een kroket wordt gemaakt van ragout, met bouillon als ingrediënt, is een kroket wel rijk aan mineralen. Helaas domineert het mineraal natrium, waar we meestal al te veel van binnenkrijgen. Een teveel aan natrium wordt in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk. Natrium is het onderdeel van zout dat ervoor kan zorgen dat je een enorme dorst krijgt.

Voor ‘gezond eten’ kan je uitgaan van het 80/20-principe. Daarmee wordt bedoeld dat je dieet voor 80% zou moeten bestaan uit voedende voedingsmiddelen, zoals groente en fruit, en voor 20% mag bestaan uit minder gezond voedsel. De kroket valt absoluut in de 20% categorie.

Wanneer je zo nu en dan een kroket eet, is het geen bedreiging voor je gezondheid. Maar als je dan toch een kroket eet, doe dat dan met flink wat mosterd want mosterd bevat veel gezonde stoffen. Een voorbeeld hiervan is glucosinolaat, dat kenmerkend is voor gewassen uit de kruisbloemenfamilie. Mosterdzaad behoort tot de familie van de kruisbloemigen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.