Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van S.Pellegrino

De voedingswaarde van S.Pellegrino

Voedingswaardetabel van S.Pellegrino per 100 ml:

Per 100 ml S.Pellegrino
kcal 0
Kj 0
Water (g) 100
Eiwit (g) 0
Koolhydraten (g) 0
Vet (g) 0
Bicarbonaat (mg) 24,3
Calcium (mg) 16,4
Chloride (mg) 4,94
Fluoride (mg) 0,05
Kalium (mg) 0,22
Lithium (mg) 0,02
Magnesium (mg) 4,95
Natrium (mg) 3,12
Nitraat (mg) 0,29
Silicium (mg) 0,71
Strontium (mg) 0,27
Sulfaat (mg) 40,2
TDS 940

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over S.Pellegrino
S.Pellegrino is een Italiaans natuurlijk mineraalwatermerk dat sinds 1997 eigendom is van Perrier Vittel SA, dat valt onder het megaconcern Nestlé. Sanpellegrino S.p.A. werd opgericht in 1899 in Milaan en heette toen Società Anonima Delle Terme di S.Pellegrino, maar in de jaren 70 van de vorige eeuw veranderde het bedrijf zijn naam in Sanpellegrino S.p.A. Tegenwoordig verkoopt de onderneming meer dan 1 miljard flessen per jaar in ruim 150 verschillende landen. De producten worden onder meer uitgevoerd naar vele Europese landen, maar ook Noord- en Zuid-Amerika, Australië, het Midden-Oosten, Japan, Taiwan, Singapore en Hong Kong. S.Pellegrino mineraalwater is afkomstig van de Italiaanse gemeente San Pellegrino Terme. Het water komt uit een gesteentelaag van 500 meter onder de oppervlakte die gemineraliseerd is door contact met kalksteen en vulkanische rotsen. Het water van Pellegrino heeft 30 jaar lang door de Italiaanse Alpen gestroomd, voor het in San Pellegrino Terme aan de oppervlakte komt.

Het mineraalwater wordt verkocht in glazen en plastic flessen, maar soms ook in aluminium blikjes. Voor het bottelen wordt S.Pellegrino kunstmatig voorzien van koolzuurgas. San Pellegrino raadt daarom aan om het water te drinken uit een glas met een grote bodem en een smalle rand, zodat de bubbels niet vervliegen. Zij adviseren tevens om het water te drinken op een temperatuur van 8 – 10 °C, omdat dan de smaak het beste tot z’n recht zou komen.

Het Duitse consumententelevisieprogramma Markt onthulde in 2007 dat er uranium in S.Pellegrino zit. Volgens Nestlé was dit geen enkel probleem omdat het slechts om 0,0071 mg/l gaat er pas vanaf 0.03 mg/l een gezondheidsrisico is. Nestlé zegt dat uranium vaak in zowel leidingwater als flessenwater wordt aangetroffen.

Er is ook kritiek vanuit de anti-fluoride hoek op S.Pellegrino, de actiewebsite Truth About Fluoride vindt dat het water met 0,47 ppm teveel fluoride bevat. Echter, dit is nog altijd een stuk lager dan de 0,7 ppm fluoride die standaard aan Amerikaanse drinkwater wordt toegevoegd.

De beroemde groene fles werd ontworpen in 1899, en werd oorspronkelijk gebruikt om wijn in te bottelen (1). Het ging hierbij uiteraard nog om glazen flessen. De rode ster op het etiket werd toegevoegd als teken dat het een exportproduct van hoge kwaliteit is.

S.Pellegrino is bescheiden in het toevoegen van koolzuurgas (CO2), waardoor het water een lichte prik heeft. Zeker in vergelijking met andere merken, zijn de bubbels bescheiden. Het water is hierdoor lichtzuur en past goed bij een maaltijd. Ook wordt dit mineraalwater vaak geserveerd bij een glas rode wijn.

S.Pellegrino voert elke dag 500 kwaliteitstesten uit, om er zeker van te zijn dat de mineraalbalans en smaak in orde zijn (2). Zo bevat het water geen lood, arsenicum, cadmium, aluminium en kwik (3). De pH van het water uit de bron is 7,6, maar na het toevoegen van koolzuurgas verandert dit naar 5,6. De totale hardheid van het water is 620 (4). Ondanks de zuiverheid is S.Pellegrino niet geschikt voor pasgeborenen die jonger zijn dan 12 weken. Dit omdat hun darmen en nieren nog geen sterk gemineraliseerd water kunnen verdragen.

Naast de klassieke Sparkling Mineral Water (bruisend mineraalwater), verkoopt The Sanpellegrino Company ook calorie-arm water met een smaakje onder de naam Essenza Flavored Mineral water. Hier is geen suiker aan toegevoegd. Het merk verkoopt onder de naam Sparkling Real Fruit Juice Beverage ook frisdrank. Hier worden er naast echte fruitsoorten zoals citroen, (bloed)sinaasappel, grapefruit en mandarijn, helaas ook rijkelijk suiker aan toegevoegd. Deze toegevoegde suikers maken deze dranken wat minder gezond. Om deze reden is het verstandig om te kiezen voor de gezondere Sparkling Mineral Water of Essenza Flavored Mineral water.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.