Een goede gezondheid begint in je mond

Steeds meer kinderen hebben last van problemen aan hun gebit. Hoe ouder we worden, hoe meer we geconfronteerd worden met problemen in onze mond. Het advies is om dagelijks meerdere keren te poetsen en vooral geen suiker te eten. Hoe kan het dat er toch steeds meer mensen gebitsproblemen ervaren? In dit artikel duiken we erin!

Het klassieke verhaal is dat bacteriën in onze mond de suikers uit de voeding fermenteren, wat zorgt voor de vorming van zuren (1). Deze zuren verzwakken vervolgens het tandglazuur, waardoor gaatjes kunnen ontstaan. De aanmaak van deze zuren stopt pas 20 minuten na het eten (2). Daarom wordt aangeraden om niet direct na de maaltijd de tanden te poetsen, maar daarmee minstens 30 minuten te wachten. Op basis van nieuw onderzoek wordt zelfs aangeraden om pas een uur na de maaltijd te beginnen met poetsen (3). Het speeksel in de mond heeft dan de kans gekregen om het glazuur van de tanden weer te verstevigen. Maar er is meer aan de hand…

Orale microbioom
De meesten van ons weten wel dat de gezondheid van onze darmflora van cruciaal belang is voor onze gezondheid, maar weinigen weten dat dit ook geldt voor de flora in onze mond (4). Onze mond bezit ook een zogenaamde oraal microbioom (5). Een verstoring van het microbioom in onze mond, kan zorgen voor ontstekingen in het lichaam (6). De bacteriën in onze mond kunnen zelfs die van de darmen in grote mate beïnvloeden (7). Bestrijdingsmiddelen die op groente en fruit gebruikt worden, hebben volgens wetenschappers het vermogen om het microbioom van de mond te verstoren (8).

Relatie mond en gezondheid
Mensen met problemen in de mond lijken een grotere kans te hebben op hart- en vaatziekten (9, 10, 11, 12). Het risico op diabetes type 2 is volgens de wetenschap een stuk hoger bij mensen met orale problemen (13). Er blijkt een verband tussen de gezondheid van de mond en het functioneren van ons brein (14). Een slechte gezondheid van de mond kan dementie en Alzheimer in de hand werken (15, 16). Onderzoekers vermoeden verder dat ontstekingen in het gebit het risico op kanker elders in het lichaam kan laten stijgen (17).

Stress
De gezondheid van de mond kan door stress hard achteruit hollen volgens wetenschappers (18). Allereerst kan door toename van stresshormonen de bacteriële samenstelling van de mond ongunstig worden. Daarbij vermindert stress de afgifte van speeksel, waardoor de zuren van de bacteriën zich niet langer verdunnen en de schadelijke werking ervan groter wordt. Ook leidt stress vaak tot ongezond eetgedrag en slechte orale hygiëne.

Ik langs gegaan bij gebitsexpert Yvonne Kort, om haar alles te vragen over het verbeteren van de orale gezondheid. Het interview is op YouTube terug te zien:

Fluoride
Aan veel tandpasta wordt fluoride toegevoegd. Fluoride heeft volgens wetenschappers twee kanten: het kan lokaal de tanden harder maken, maar kan bij doorslikken de gezondheid negatief beïnvloeden (19). In een recente studie wordt een samenhang gezien tussen veelvuldige inname van fluoride tijdens de zwangerschap en een lager IQ van het kind (20). In groene en zwarte thee zit relatief veel fluoride, wat onderzoekers ertoe brengt om te waarschuwen voor een overmatige inname hiervan (21, 22). De theeplant heeft het vermogen om extreem veel fluoride te absorberen. Volgens onderzoekers kan 34% van de fluoride uit theebladeren vrijkomen in heet water (23). Het drinken van te veel thee kan fluorosis geven, waarbij de tanden witte vlekken krijgen en verzwakken door demineralisatie (24). Dagelijks tot drie kopjes drinken is geen probleem; dat kan het gebit juist verstevigen (25, 26). Je kunt er dus voor kiezen om tandpasta met fluoride helemaal links te laten liggen, omdat normale voeding ook al een leverancier is van natuurlijke fluoride (27, 28). Mensen met een zwak gebit zouden kunnen overwegen om fluoridevrije tandpasta zo nu en dan af te wisselen met een fluoridehoudende tandpasta (29). Aan te raden is dan om de tandpasta even in te laten trekken, omdat fluoride lokaal de tanden wel kan verstevigen (30). Voor kinderen ligt dit anders met tandpasta voor volwassenen, want zij slikken tandpasta vaak door. Op deze tandpasta staat daarom ook de waarschuwing “Niet geschikt voor jongeren beneden de 12 jaar”.

Triclosan
In tandpasta kunnen nog andere toxische stoffen aanwezig zijn, zoals triclosan (31, 32). Triclosan wordt in verband gebracht met een hormoonverstorende werking in het lichaam (33, 34). Volgens onderzoekers kan de triclosan uit tandpasta in het lichaam terecht komen en dan is het ook meetbaar in de huid en urine (35).

Gezonde tanden van binnenuit
De tandarts Weston Price ontdekte bijna 100 jaar geleden al dat je gebit niet alleen sterk blijft door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, maar door vooral het juiste te eten (36). Leuk om te zien dat de moderne wetenschap deze relatie inmiddels ook heeft vastgesteld (37).

Iemand die alles weet over het gezonder maken van de mond, zodat de algehele gezondheid van het lichaam verbetert, is Yvonne Kort. Ze heeft het boek geschreven Gezond begint in je mond:

Gezond begint in je mond

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.