Voedingswaardetabel van zonnebloempitten per 100 gram:
Per 100 g / ml | Zonnebloempitten | ADH* |
kcal | 629 | 31,45% |
Kj | 2634 | 31,36% |
Water (g) | 4 | 0,20% |
Eiwit (g) | 20,7 | 36,96% |
Koolhydraten (g) | 10,5 | 4,04% |
Suiker (g) | – | |
Vet (g) | 53 | 75,71% |
Verzadigd (g) | 5,5 | |
E.O.V. (g) | 12,5 | |
M.O.V. (g) | 34 | |
Omega 6 (g) | 35,3 | |
Omega 3 (g) | 0,079 | |
Cholesterol (mg) | – | |
Vezels (g) | 4,5 | 12,86% |
A (mg) | – | |
B1 (mg) | 1,8 | 163,64% |
B2 (mg) | 0,18 | 12,00% |
B3 (mg) | 8,3 | 51,88% |
B5 (mg) | 7,06 | 141,20% |
B6 (mg) | 1,35 | 90,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 227 | 75,67% |
B12 (ug) | – | |
C (mg) | 1,4 | 1,87% |
D (ug) | – | |
E (mg) | 37,4 | 374,00% |
Vitamine K (ug) | 5,7 | 4,75% |
Natrium (mg) | 50 | 5,00% |
Kalium (mg) | 660 | 18,86% |
Calcium (mg) | 90 | 9,00% |
Fosfor (mg) | 640 | 80,00% |
IJzer (mg) | 5,5 | 68,75% |
Jodium (ug) | 5 | 3,33% |
Magnesium (mg) | 390 | 130,00% |
Koper (mg) | 2,3 | 255,56% |
Selenium (ug) | 49 | 89,09% |
Zink (mg) | 4,2 | 28,00% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over zonnebloempitten
Zonnebloempitten zijn een smakelijk tussendoortje en kennen allerlei toepassingen. Het is een relatief goedkoop zaad, waardoor het op grote schaal wordt verbouwd. Niet alleen voor de verkoop van pitten maar voornamelijk om olie uit te winnen.
Herkomst
Zonnebloempitten zijn het zaad afkomstig van de zonnebloem. Dit is een eenjarige plant uit de composietenfamilie. De zaden worden vooral gebruikt om zonnebloemolie te maken. Slechts een klein deel wordt als los zaad verkocht. Eén zonnebloem draagt honderden pitten. Oorspronkelijk komt de winning van zonnebloempitten uit Mexico en Peru. Indianen eten ze al meer dan 5000 jaar. Spanjaarden zorgden er in de 16e eeuw voor dat Europa kennis kon maken met de pitten.
Zonnebloempitten worden tijdens het verwerkingsproces ingedeeld op basis van de schil. Zwarte schillen worden gebruikt om zonnebloemolie uit te winnen en als diervoeder. Gestreepte varianten bevatten minder olie en zijn daarom voor menselijke consumptie. Ze worden gepeld en ongepeld aangeboden. Ongepelde gezouten zonnebloempitten worden ook wel ‘pepita‘s‘ genoemd. Dit tussendoortje wordt vooral in landen rondom de Middellandse Zee gegeten.
Ook wordt een deel van de oogst naar bedrijven getransporteerd om te worden verwerkt in bijvoorbeeld brood en crackers.
Verkrijgbaar
Rusland en Oekraïne zijn de grootste exportlanden van zonnebloempitten. In elke supermarkt zijn de pitten verkrijgbaar, evenals de producten waar ze in zijn verwerkt zoals olie, brood, crackers en ontbijtproducten. Zonnebloempitten zijn één van de goedkoopste zaden. Daarnaast vinden we zonnebloemolie veel terug in (kant-en-klare) voedingsmiddelen.
Bewaren
Bewaar zonnebloempitten goed afgesloten, op een droge plek. De zaden zijn relatief lang houdbaar maar kunnen na verloop van tijd wat muf ruiken en smaken.
Toepassing
Door de pitten te roosteren, komt de smaak nog meer naar voren. Zonnebloempitten zijn lekker door allerlei gerechten en zorgen voor meer smaak en een bite. Denk aan een salade, soep, ovenschotel of stamppot. Een handje zonnebloempitten door zelfgebakken cake, koek, brood en crackers maakt het extra lekker.
Wist je dat:
- Overconsumptie van de schillen van zonnebloempitten kan leiden tot obstipatie?
- Het loof van de zonnebloem wordt gebruikt als veevoer?
- Zonnebloempitten worden gevoerd aan kippen om de eierdooier donkerder te laten kleuren?
- Niet iedereen tegen de consumptie van zonnebloempitten kan? Bekende allergische verschijnselen zijn netelroos en galbulten.
Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van zonnebloempitten
Zonnebloempitten zijn rijk aan fytosterolen, die kunnen helpen het cholesterol te verlagen (1). Er zijn verschillende soorten zonnebloempitten, die meer of minder vetzuren bevatten. Allen zijn rijk aan omega 6.
Recent is ontdekt dat mensen met acne zonnebloempitten beter kunnen laten staan (2). Mogelijk dat acne verergert door de ontstekingsbevorderende werking van omega 6.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:
1. Gylling H, Simonen P. Phytosterols, Phytostanols, and Lipoprotein Metabolism. Nutrients. 2015; 7(9):7965-7977.
2. Mohebbipour A, Sadeghi-Bazargani H, Mansouri M. Sunflower Seed and Acne Vulgaris. Iranian Red Crescent medical journal. 2015; 17(9):e16544.