web
statistics

Groot Nederlands onderzoek naar effecten brood doorgestoken kaart?

De laatste jaren laten steeds meer Nederlanders hun brood staan omdat ze zich er beter bij voelen. Volgens hoogleraar Fred Brouns van de Universiteit van Maastricht is dit de grootste onzin en is het allemaal één grote hype. Gelukkig gaat er nu duidelijkheid komen door een onderzoek dat spoedig van start gaat.

Er heerst in Nederland een enorme angstcultuur rondom voedsel en om het tij te keren volgt er dit onderzoek naar het effect van brood. Nederland neemt het voortouw in het onderzoek, dat maar liefst 1,5 miljoen euro gaat kosten. Hoogleraar Fred Brouns zal dit onderzoek gaan leiden. Ik zet hier mijn vraagtekens bij want:

 • Aan de studie werkt het Nederlands Bakkerij Centrum mee; zij hebben banden met de website Brood.net, dat het promoten van brood als doel heeft.
 • Fred Brouns geeft regelmatig lezingen over de voordelen van brood.
 • Plekken waar hij deze lezingen geeft worden mede mogelijk gemaakt door de voedingsindustrie (o.a. Coca-cola en Unilever).
 • In één van zijn lezingen noemt Fred Brouns brood een superfood.
 • Fred Brouns haat het boek De Broodbuik tot op het bot.
 • Fred Brouns verzet zich hevig tegen de inhoud van de Voedselzandloper, omdat hierin brood wordt afgeraden.
 • Fred Brouns heeft vele onderzoekspublicaties op zijn naam waarin hij brood verdedigt. Echter zijn de argumenten vaak bijzonder zwak.
 • Fred Brouns is door de suikerindustrie ingehuurd om les te geven over suiker, zie dit YouTube filmpje.
 • Fred Brouns blogt dagelijks op zijn LinkedIn. Dit zijn eenzijdig belichte artikelen waarin enkel de voordelen van brood en suiker benoemd worden.

In een land waar meer dan 50% van de bevolking overgewicht heeft, lijkt het mij beter om groenten te promoten in plaats van brood.

In het aanstaande onderzoek worden verschillende soorten brood getest op mensen met PDS (prikkelbaar darmsyndroom), maar niet met een glutensensitiviteit. Glutensensitiviteit is recent in meerdere studies aangetoond. Daarbij is er pas nog een vergelijkbare dubbelblinde placebo gecontroleerde studie uitgevoerd naar brood en PDS met als uitkomst:

Een dieet met gluten kan de symptomen van IBS verergeren. Daarom kunnen deze patiënten baat hebben bij het vermijden van gluten.

De bril van Fred Brouns is zeker niet ongekleurd, hopelijk lukt het om dit onderzoek objectief te houden. We zullen zien (Bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

29 gedachten over “Groot Nederlands onderzoek naar effecten brood doorgestoken kaart?”

 1. Ik was al bang,dat dit een “voorgebakken”onderzoek zou worden. Bedankt voor je geformuleerde vraagtekens.

 2. “Fred Brouns is door de suikerindustrie ingehuurd om suiker te verdedigen en te promoten, zie dit YouTube filmpje.”

  Ik vraag me wel even af wat er mis is met dit filmpje? Ik zie het als een informerend filmpje, nog als verdediging/promotie- nog als bekritisering van suiker

  • Het lijkt een informatief filmpje, maar ondertussen worden ongemerkt de gevaren van suiker gebagatelliseerd. Voorbeeld: Het zou niet uitmaken of suiker toegevoegd is of van nature aanwezig is. Dat zou dus frisdranken en snoep vrij pleiten? Zo lust ik er nog wel een paar!

   • Ik zie hem niets vrij pleiten je moet je alleen beseffen dat je met vruchtensappen ook veel suiker binnenkrijgt
    En dat je daar dus niet teveel van moet nemen

    • Ik vind het hoogst opmerkelijk dat een professor toegevoegde suikers als onschuldig beschouwt. Niet zo gek als het een filmpje betreft dat is gesubsidieerd door de suiker-industrie. Waarom functioneert deze man uberhaupt als spreekbuis voor de suiker-lobby? Ik zou verwachten dat hij zich in zou zetten voor pure en onbewerkte voeding zoals groenten en fruit, want slechts een paar procent van de jeugd eet voldoende hiervan. Dat verdient mijn inziens meer aandacht.

   • Nee dat betekend dat vruchtendrankjes niet automatisch beter zijn dan frisdrank op basis van het suikergehalte.

    Maar dat filmpje gaat wel voorbij aan oa het feit dat voedselproducenten onderzoek doen naar “the sweet spot” namelijk hoeveel suiker stop ik in mijn product om de consumptie ervan te optimaliseren. Dus er wordt wel het een en ander weggelaten in dat filmpje.

    Of brood “slecht” is? Lijkt me vooral een gevalletje symptoombestrijding. Kijk liever naar wat glutenintolerantie en prikkelbaar darmsyndroom ed veroorzaakt. Op dat vlak is het iig zo dat dat soort aandoeningen veel vaker voorkomen onder gevaccineerden dan niet gevaccineerden. Maar er zullen vast nog meer waarschijnlijk minder zwaar wegende co-factoren zijn zoals ‘rare’ toevoegingen zoals allerhande ‘E-nummers’, gmo effecten etc.

 3. 1,5 miljoen!! Weggegooid geld dus! Ook voorstanders van brood kunnen niet anders dan toegeven dat de uitslag van dit onderzoek discutabel zal zijn.

 4. Ik herinner mij Fred Brouns alleen als bewegingswetenschapper. Heb een aardig boekje van zijn hand met de beschrijving van de langebaan schaatstechniek, door hem geschreven eind jaren zeventig… Ik zou zeggen: schoenmaker hou je bij je leest!

  • En hier is weer een perfect voorbeeld van hoe de industrie de mensen voor de gek houdt. Suikervrij-brood bestaat niet. Alle koolhydraten, behalve vezels, zijn suikers.

 5. Ik heb zijn artikel over tarwe en gluten gelezen, het suikerfilmpje bekeken en zijn blogs. Goed, hij is behoorlijk mild over suiker, maar is er ook duidelijk over, dat er teveel van gegeten wordt en dat dat niet OK is. Zijn bewering, dat suiker niet meer dan andere calorieën toevoegt aan obesitas lijkt mij wetenschappelijk discutabel, maar verder vind ik hem voor een “brood/suiker-man” heel gebalanceerd en eerlijk overkomen.Ik kvond zijn info over gluten (waarin hij er expliciet vermeldt, dat IBS goed reageert op het weglaten van gluten!) heel interessant.
  Mij geeft deze info juist meer vertrouwen in het onderzoek, dat ik in eerste instantie direct terzijde geschoven zou hebben.

 6. Wanneer het Nederlands Bakkerij Centrum betrokken is bij een onderzoek naar de effecten van brood, dan weet je van te voren dat de uitkomsten van dit onderzoek gedrukt op papier evenveel waard zijn als dat andere papier dat op een rolletje in de badkamer hangt. Anderhalf miljoen euro weggegooid om de slager zijn eigen vlees te laten keuren. Een dergelijke verspilling van belastinggeld zou wettelijk verboden moeten worden. Wanneer wij nu eens ECHT iets willen doen aan de opmars van zwaarlijvigheid, diabetes type 2 en andere ernstige welvaartskwalen, dan hebben we ECHTE maatregelen nodig en niet dit soort pseudo wetenschappelijk onderzoek. Denk b.v. eens aan het goedkoper maken van biologische groenten en fruit, gefinancierd door een tax op producten met veel suiker, glucose-fructose, zout, geharde vetten, foute E-nummers (bijv. E-621), aspartaam e.d. Voer een stoplichtsysteem in op alle verpakte levensmiddelen. Dit zou in al zijn eenvoud een doeltreffende maatregel kunnen zijn. Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat de levensmiddelenindustrie hier geen brood in ziet. De vraag is, of deze industrie zoveel te zeggen hoort te hebben. Indien wij ECHT iets willen verbeteren aan onze gezondheidssituatie, en dat is broodnodig, dan moet het antwoord “nee” zijn. Ik mis hier doortastendheid bij de overheid.

 7. Jammer dat de Juglen Zwaan niets anders kan opvoeren dan het zaaien van diskrediet.
  Jammer dat hij geen enkele moeite heeft genomen om metn een van de vele betrokkenen in dit project even aan tafel te zitten on te horen hoe eea. in elkaar zit. Jammer dat deze persoon vele onjuistheden spuwt zonder de feiten te hebben gecheckt.

  Het project waar het hier over gaat is geen Nederlands Bakkerij Center project, het is geen Brouns project en het is geen industrie project.

  Het is een project dat zich richt op vraagstukken omtrent granen, gluten en gezondheid, waar (nog) geen duidelijke antwoorden
  Het is een project op basis van DONATIES die het mogelijk maken dit uit te voeren met een reeks van internationale donaties, zelfs uit Mexico (Cymmit research center) en Nieuw Zeeland – New Zealand Grain Research Trust.
  Internationale “vedetten” zijn gehoord over onze studievragen zoals oa. Fasano, Gobetti, Katina, Loponen, Koehler , deKoning, Shewry, Schuppan, en nog vele anderen.

  Een aardig detail in dit kader is dat al deze toppers ook met de industrie praten en hun onderzoek ook door industriële bijdragen haalbaar maken. Dus allemaal potentieel verdacht en niet meer te geloven….?
  Zowel de wetenschap, de consument en de bakkerij sector hebben behoefte aan feiten gebaseerd op goede wetenschap en niet aan geloof baserend op “cherry picking uit de wetenschap”

  Het project dat binnenkort van start kan gaan is mede gerealiseerd door private partijen die donaties hebben gedaan na een vraag om mede verantwoordelijkheid te nemen voor het helpen oplossen van een aantal vraagstukken op het gebied van granen, gezondheid en welzijn. Deze partijen komen uit de gehele keten van molenaars tot en met bakkers. De projectvraag kwam niet vanuit het bedrijfsleven maar vanuit de academische wetenschap. Het bedrijfsleven in niet betrokken geweest bij de wetenschappelijke opzet van het programma en zal ook niet betrokken worden bij de uitvoering aan de academische centers.Wel is er informatie ingewonnen over de soorten gist en zuurdesem die het meest door de bakkerijen worden gebruikt , omdat wij ons onderzoek zo dicht mogelijk bij de alledaagse bakkerij methoden en dus het dagelijks geproduceerde brood willen spiegelen
  Voor het project is een uitgebreid rapport geschreven voor de aanvrage van een overheids- TKI subsidie.

  Een aardig detail in deze is dat de TKI (Top Kennis Instituten) programma’s ook een industrie relevantie hebben. Dus allemaal potentieel verdacht en niet meer te geloven….?

  De Nederlandse samenvatting van dit uitgebreide dossier is als volgt:

  Een internationaal samenwerkingsproject van de Universiteiten van Maastricht en Wageningen, het Nederlands Bakkerij Centrum en Rothamsted Research, UK, met als doel antwoorden te vinden op vragen aangaande tarwe consumptie en gezondheid in het algemeen en tarwe overgevoeligheid in het bijzonder. “Tarwe maakt je ziek” – opinies in recente populaire publicaties en een daaropvolgende sterke sociale media aandacht voor veronderstelde negatieve gezondheidseffecten hebben tot een duidelijke afname van de broodconsumptie geleid. Er is sprake van een internationale ”sociale media kruistocht” tegen tarwe, onlangs in de pers benoemd als “War on Wheat”. Veronderstellingen op basis van onvoldoende gecontroleerde studies, slecht gekarakteriseerde granen en graan producten en onvoldoende bestudeerde effecten van de bereidingsprocessen die graanproducten voor het moment van consumptie ondergaan dragen bij tot onduidelijkheid en non-consensus. Om deze redenen is er een dringende behoefte aan gecontroleerde humane interventiestudies, waarbij eerst nauwkeurig de samenstelling van de gebruikte granen, en veranderingen in de samenstelling die kunnen optreden als gevolg van bewerking worden bepaald (deegbereiding, gebruik van gist of zuurdesem cultuur, baktijd, baktemperatuur, etc.) alvorens de effecten op de stofwisseling, maag-darm functie en symptomen en het subjectieve welbevinden bij mensen te bestuderen. Ook is er behoefte om na te gaan wat de exacte samenstelling is van het geïsoleerde vitale gluten dat als nevenproduct overblijft in de zetmeel industrie en bij de bierbrouwerijen. Vitaal gluten wordt veel toegepast als hulpstof in tal van voedingsproducten, oa. ook als brood verbeteraar. Ook zal worden gekeken naar het gehalte aan vezels en FODMaPs (koolhydraten die in de dikke darm snel fermenteren en een onschuldig maar soms vervelend opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Alleen dan kunnen betrouwbare gegevens verkregen worden over de in vivo effecten van tarweproducten consumptie “als onderdeel van de dagelijkse voeding”, Het inzicht hebben in de effecten van levensmiddelen procestechnieken, en de fysieke en subjectieve effecten na consumptie van goed gedefinieerde levensmiddelen, is van cruciaal belang voor het opstellen van evidence-based aanbevelingen voor de levensmiddelen industrie en voor de consument. In het onderhavige project worden 3 onderzoekslijnen gevolgd die betrekking hebben op de volgende vragen:
  • 1a) Wat zijn de veranderingen in samenstelling van: a) modern broodtarwe, b) spelt tarwe en c) emmer tarwe, die plaatsvinden tijdens het productieproces in de “stappen” van graankorrel ⇒ meel⇒ deeg⇒ consumptieklaar product?
  • 1b) Zijn er veranderingen in samenstelling van het gluten eiwit als gevolg van industriële scheiding van in de zetmeelderivaten industrie? (vitaal gluten concentraat wordt veelvuldig als eiwit bron of als technologisch hulpmiddel toegevoegd aan producten in de levensmiddelenindustrie)
  • 2) Wat zijn de gevolgen van middels de sociale media opgedane percepties over tarwe en gluten effecten en het daadwerkelijk ondervinden van maag-, darm- en welzijnsklachten?
  • 3) Wat zijn de effecten van de consumptie van het moderne brood tarwe, spelt en emmer tarwe op de stofwisseling, darmintegriteit en het fysieke welzijn bij mensen met een prikkelbaar darm syndroom.

  Antwoorden op deze vragen en gerelateerde deelvragen zijn van groot belang voor optimalisatie van bereidingswijzen in levensmiddelen industrie en de voor een gedegen ondersteuning van consumptie adviezen, in relatie tot gezondheid en welzijn.

  • Dank u wel voor deze uitgebreide reactie. Op basis hiervan heb ik de blog deels herschreven. Het doel van deze blog is niet het zaaien van diskrediet, maar om te wijzen op een mogelijke bias. Ik zal het onderzoek met veel belangstelling volgen. Wellicht kunnen we er tzt een interview aan koppelen waarin we de uitkomsten en knelpunten bespreken? Dan is er geen sprake van éénrichtingsverkeer…

 8. Ik eet nu zo’n 3 jaar paleo stijl, dus geen brood en toegevoegde suikers of zoetmiddelen.
  Toen ik in maart dit jaar een zware operatie kreeg, vroegen ze in het ziekenhuis, of ik niet zenuwachtig was, zo;n conditie en bloeddruk zoals ik die had, zagen ze zelden, en alleen bij beoefende sporters!
  Ik sport niet hoor zei ik met een glimlach……….(ik ben een vrouw van 53)
  En ga nooit meer brood eten zoals het in de winkels ligt, ik bak het zelf van amandelmeel.

 9. Hoe simpel is het om brood de schuld te geven van alle huidige gezondheidsproblemen.
  Je wordt niet dik van het eten van brood. Je wordt dik door meer te eten dan je dagelijks nodig hebt aan calorieen.

  Hoe zwart/ wit is het beeld niet van al die boekenschrijvers die ook graag willen dat de broodbuik en de voedselzandloper worden verkocht? Ook leuk als dat geld oplevert.

  Maar hoe verklaren jullie dan het volgende:
  De broodconsumptie is vergeleken met de jaren 50 toen 88 kg brood per inwoner, tegen 2013 60 kg brood per persoon.

  Hoe is het te verklaren dat wij met een gedaalde broodconsumptie steeds dikker worden???
  Zelf heb ik een beroep met een fysieke inspanning, en ook mijn harten bloeddruk zijn volgens de dokter prima, en ik sport niet, behalve wandelen. En, ik eet gewoon brood. Al dat roepen dat tarwe slecht voor je is. Als je allergisch voor pinda’s of een wespensteek bent kun je daar aan overlijden. Heb je echt problemen met tarwe of met gluten dan begrijp ik heel goed dat brood schadelijk is voor jou gezondheid.

  Mijn eigen grootouders zijn in de jaren 70 overleden, op de leeftijd van 90 en 94 jaar. Deze mensen hebben een hard bestaan gehad op de boerderij, die in beide wereldoorlogen aan flarden is geschoten. Is uit de levenservaring van deze mensen geen lering te trekken?
  3 maaltijden per dag, geen tussendoortjes geen chips frisdrank, eten wat het seizoen bracht.

  Het gaat mij ook in de blogs van Junglen vaak te kort door de bocht. Er zijn zoveel zaken die worden geroepen, en diegene met de grootste mond heeft tegenwoordig het meeste gelijk. Kijk maar naar de presidentsverkiezingen in Amerika; de grootste bek wint.

  Als bakker weet ik maar al te goed dat er in brood geen koolhydraten zitten. Het zetmeel uit de graankorrel wordt in ons lichaam omgezet in koolhydraten. Suiker toevoegen aan brood komt voornamelijk ten goede aan de werking van de gist. Die zet zelf zetmeel om in suikers die weer worden verbruikt en daarbij ontstaan alcohol en koolzuurgas wat de luchtigheid aan het brood geeft. Maar gist is ook niet gek, en zal eerst de hapklare aangeboden suikers opeten.

  Ik ben als vakman ook bezorgd over al dat manipuleren van grondstoffen. Laten wij het puur houden, ik weet uit eigen ervaring dat dat kan. Maar dan moet je als consument ook keuzes maken voor kwaliteit in voedsel. En dat kan helaas niet voor de laagste prijs. Hoewel de supermarkten je dat maar wat graag doen geloven.

  • Chapeau Antoon,
   Blijf vooral een eerlijk product maken en verkopen.
   Voor een goed ambachtelijk product is toch nog wel een markt.
   Een gezond en goed 2017.

 10. Mijn ervaring is dat ik brood en koek, gemaakt van tarwe, zó lekker vind dat ik er voortdurend meer van wil. Omdat ik er meer van wil gaat mijn maag voortdurend sprongetjes maken bij de geringste gedachten aan dat lekkers.

  Met groenten heb je dat minder, hoewel je hetzelfde verschijnsel op den duur met alle levensmiddelen krijgt.

  Mensen hebben nu eenmaal meer trek dan ze aan energie nodig hebben. Dat is normaal. Vroeger waren er perioden van voedselschaarste; die komen in het Westen nooit meer voor dus wordt de mens steeds vetter als hij zijn verstand niet gebruikt.

 11. Ik vraag me de laatste tijd vaak af hoe het komt dat het lasthebben van polyolen en cellulose in maaltijden zo wisselend is. Er zijn perioden geweest waarin ik mij geheel moest onthouden van suikerloos (maltitol) snoep, bonen en kool omdat ik zo’n last had van darmgas, met vreselijke buikpijnen. Tegelijkertijd, uit wanhoop, ben ik enige weken gestopt met gluten. Dat was geen eetfestijn, maar mijn darmen werden rustiger.

  Na een tijd heb ik eerst de gluten weer geïntroduceerd en die maakten geen verschil. Toen ook de bonen weer toegevoegd en de kool, en daarna waren er geen problemen meer. Wel nog gas, maar niet ondoenlijk.

  Soms denk ik dat de buikspieren ook schuldig waren. Ze klemmen wel de darmen naar binnen. Als ik bijvoorbeeld ga liggen op mijn rug, dat zie je aan beide zijkanten een uitstulping; vermoedelijk de dikke darm die opzij wordt gedrukt door de voorste buikspieren. Ik ben heel voorzichtig geworden met buikspierinspanning.

  In elk geval de laatste tijd niet zo’n last meer; top!

 12. Ik vind ook deze conclusie helaas erg kort door de bocht:

  Glutensensitiviteit (NCGS) is recent in meerdere studies *aangetoond*.

  De (enige) aangehaalde studie concludeert zelf:
  “There is some evidence that NCGS may exist, but probably only in a small number of people.”

  “some evidence, may exist, small number”.

  Lijkt me echt niet bewijs.

 13. Als recente student in een M.Sc. (destijds onder leiding van Fred Brouns) wil ik even mijn ervaring met deze professor weergeven. Ik heb hem als eerlijk mens en vooral als eerlijke wetenschapper (binnen huidige paradigma(‘s)) leren kennen! Hij is al lang over zijn pensioensleetijd en blijft werken, niet voor geld. We zijn ook bij hem thuis privé met de studentenvereniging uitgenodigd geweest, een toffe professor in mijn ogen, al is nooit iemand perfect natuurlijk en had ik de ‘klik’ nooit echt met hem. Voor het geld doet hij dit werk/onderzoek mijns inziens na echt niet. Vroeger werkte hij als bewegingswetenschapper en was bijvoorbeeld voedseladvieseur voor Boris Becker, van de sportvoeding is hij meer en meer naar de voeding over, jarenlang bij Cargill gewerkt, en dan in latere jaren bij de universiteit Maastricht aangesloten, en dan als bijzonder hoogleraar benoemd. Zijn colleges/lezingen vond (en vind) ik voornamelijk treffend en objectief. Over veel uitgevoerde studies en vooral dan de methodiek kaart hij terecht kritiekpunten aan. Omgekeerd betekent dit uiteraard niet/nooit dat zijn studies allemaal perfect zijn. Elke studies kent beperkingen (limitations) die normaliter ook gediscuteerd worden.
  Over dit project weet ik te weinig om nuttig bij te dragen. Maar ik denk dat op de genoemde kritiekpunten (die trouwens goed zijn want we moeten nooit iets aanvaarden zonder te toetsen/onderbouwen) wederom kritiek los te laten is. Ik wou dit even met jullie delen, een ieder is vrij om zijn/haar eigen conclusies te trekken. Ik ben wel benieuwd en ga hier meer over lezen. Dit kan ook via platform zoals foodlog voor de geïnteresseerden. Daar wordt heel veel inhoudelijk gediscuteerd, interessant allemaal.

Reacties zijn gesloten.