Groot Nederlands onderzoek naar effecten brood doorgestoken kaart?

De laatste jaren laten steeds meer Nederlanders hun brood staan omdat ze zich er beter bij voelen. Volgens hoogleraar Fred Brouns van de Universiteit van Maastricht is dit de grootste onzin en is het allemaal één grote hype. Gelukkig gaat er nu duidelijkheid komen door een onderzoek dat spoedig van start gaat.

Er heerst in Nederland een enorme angstcultuur rondom voedsel en om het tij te keren volgt er dit onderzoek naar het effect van brood. Nederland neemt het voortouw in het onderzoek, dat maar liefst 1,5 miljoen euro gaat kosten. Hoogleraar Fred Brouns zal dit onderzoek gaan leiden. Ik zet hier mijn vraagtekens bij want:

  • Aan de studie werkt het Nederlands Bakkerij Centrum mee; zij hebben banden met de website Brood.net, dat het promoten van brood als doel heeft.
  • Fred Brouns geeft regelmatig lezingen over de voordelen van brood.
  • Plekken waar hij deze lezingen geeft worden mede mogelijk gemaakt door de voedingsindustrie (o.a. Coca-cola en Unilever).
  • In één van zijn lezingen noemt Fred Brouns brood een superfood.
  • Fred Brouns haat het boek De Broodbuik tot op het bot.
  • Fred Brouns verzet zich hevig tegen de inhoud van de Voedselzandloper, omdat hierin brood wordt afgeraden.
  • Fred Brouns heeft vele onderzoekspublicaties op zijn naam waarin hij brood verdedigt. Echter zijn de argumenten vaak bijzonder zwak.
  • Fred Brouns is door de suikerindustrie ingehuurd om les te geven over suiker, zie dit YouTube filmpje.
  • Fred Brouns blogt dagelijks op zijn LinkedIn. Dit zijn eenzijdig belichte artikelen waarin enkel de voordelen van brood en suiker benoemd worden.

In een land waar meer dan 50% van de bevolking overgewicht heeft, lijkt het mij beter om groenten te promoten in plaats van brood.

In het aanstaande onderzoek worden verschillende soorten brood getest op mensen met PDS (prikkelbaar darmsyndroom), maar niet met een glutensensitiviteit. Glutensensitiviteit is recent in meerdere studies aangetoond. Daarbij is er pas nog een vergelijkbare dubbelblinde placebo gecontroleerde studie uitgevoerd naar brood en PDS met als uitkomst:

Een dieet met gluten kan de symptomen van IBS verergeren. Daarom kunnen deze patiënten baat hebben bij het vermijden van gluten.

De bril van Fred Brouns is zeker niet ongekleurd, hopelijk lukt het om dit onderzoek objectief te houden. We zullen zien (Bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.