De laatste jaren promoten bijna alle foodies een onbewerkt voedingspatroon. Ons voedsel moet helemaal natuurlijk zijn, het liefst zelfs lokaal geteeld. Geen labels en toevoegingen. Tot nu toe was er geen wetenschappelijk bewijs om deze whole-food beweging te ondersteunen. Daar is nu verandering in gekomen.
De afgelopen weken zijn er in de British Medical Journal twee nieuwe studies verschenen, waaruit blijkt dat mensen die een voedingspatroon naleven van onbewerkt voedsel, een lagere kans hebben op hart- en vaatziekten en ook nog eens ouder worden (studie 1; studie 2). Daarbij heeft een grondig onderzoek van de National Institutes of Health (NIH) aan het licht gebracht dat proefpersonen die ultra-bewerkt (extreem sterk geraffineerd voedsel) eten, veel meer calorieën binnenkrijgen in vergelijking met mensen die een onbewerkt voedingspatroon volgen. Als gevolg daarvan zijn mensen met een onbewerkt voedingspatroon over het algemeen een stuk slanker.
Het onderzoek dat in de is verschenen werd geleid door Kevin Hall, die wereldwijd als een obesitasexpert wordt gezien. Hij zette een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek op, dat door de wetenschap als gouden standaard wordt gezien. Met dit soort onderzoeken zijn oorzaak en gevolg aan te tonen. Dit type onderzoeken zijn normaal gezien erg zeldzaam, omdat ze erg duur zijn
Gedurende 28 dagen leefden 20 jonge volwassenen (10 vrouwen en 10 mannen) in een gecontroleerde omgeving. Het voedsel dat zij kregen was voorgeselecteerd. Zij aten 14 dagen lang geraffineerde voeding of juist onbewerkt, waarna ze overschakelden naar het andere dieet voor wederom 14 dagen. In beide gevallen mochten ze net zo veel eten als ze zelf wilden.
De resultaten waren schokkend: wanneer het bewerkte voedsel werd gegeten, consumeerden de proefpersonen 500 calorieën per dag meer dan bij het onbewerkte dieet. Bij het ultra-bewerkte dieet aten zij 3000 kcal en bij het onbewerkte voedingspatroon 2500. Dit had als effect dat de mensen op het dieet met bewerkt voedsel in 14 dagen tijd bijna 1 kilo in gewicht waren aangekomen. Het goede nieuws is dat de proefpersonen die onbewerkt voedsel aten bijna 1 kilo afvielen.
“Onze informatie suggereert dat het vermijden van sterk bewerkte voedingsmiddelen de inname van energie vermindert, wat resulteert in gewichtsafname” aldus de onderzoekers. “Een dieet rijk aan bewerkt voedsel zorgt voor een hogere inname van energie en dat leidt weer tot een gewichtstoename”.
Eén van de problemen met bewerkt voedsel is dat het sneller wordt gegeten. Hierdoor krijgen verzadigingshormonen minder snel de kans om de eetlust te onderdrukken. Daarbij hebben bewerkte voedingsmiddelen vaak een hogere energiedichtheid. De proefpersonen op het onbewerkte dieet hadden hogere niveaus van het verzadigingshormoon PYY en lagere van het hongerhormoon ghreline. Normaal gesproken duurt het aanmaken van dit soort hormonen in de darmen 20 minuten, waardoor het brein het signaal krijgt dat we vol zitten. Als we te snel eten, werkt dit verzadigingssysteem niet goed.
Volgens Hall zijn onbewerkte voedingsmiddelen rijker aan onoplosbare vezels. Deze geven niet alleen een verzadigd gevoel, ook remmen ze de opname van calorieën.
Het onderzoek is er niet op gericht om een kruistocht te beginnen tegen bewerkt voedsel, maar voor je gewicht is het kiezen voor onbewerkte voeding een slim idee. Er zijn tal van diëten die gebaseerd zijn op onbewerkte voeding, denk hierbij aan low-carb, paleo en vegan. Zowel diëten met en zonder dierlijke producten kunnen onbewerkt zijn. Het maakt de onderzoekers niet uit voor welk dieet je kiest, als het maar zo onbewerkt mogelijk is. Haver is beter dan granola, appels zijn beter dan appelsap en vers gevogelte is beter dan voorverpakte bacon. (bron)