web
statistics

Is soja gezond?

Veel mensen hebben een intolerantie voor melkproducten en grijpen dan naar het populaire alternatief soja. Maar is soja wel zo gezond?

In de advertenties wordt soja neergezet als de ideale vervanger voor melk. Er zouden gunstige vetzuren zoals omega-3 inzitten en het zou ook zeer eiwitrijk zijn. Tijd om dit eens goed te onderzoeken. Soja is een product dat door het bedrijfsleven flink is gepromoot via marketingcampagnes. Het is dus de vraag of alle onderzoeken echt onafhankelijk geweest zijn.

Alle voedingsmiddelen hebben positieve en negatieve eigenschappen. Het zou niet eerlijk zijn om overal alleen maar de nadelen van op te noemen. Laten we beginnen met de voordelen van soja.

 

Voordelen van soja

Minder menopauze klachten
Soja bevat isoflavonen, ook wel fyto-oestrogenen. Bij vrouwen in de overgang kan soja helpen de oestrogeenwaarden in het bloed hoger te houden waardoor klachten als nachtzweten en opvliegers verminderen.

Goede bron lecithine
Het vetzuur lecithine scherpt het brein, omdat deze stof een voorloper is van de neurotransmitter fosfatidylcholine, wat het geheugen verbetert. In principe maakt het lichaam zelf deze stof aan, dus is suppletie niet nodig.

Bevat de essentiële aminozuren
Soja is eiwitrijk en deze goede kwaliteit van eiwitten kan i.c.m. andere eiwitbronnen zoals rijst een goede aanvulling zijn voor vegetariërs en veganisten.

Rijk aan magnesium
Soja bevat relatief veel magnesium, waardoor stress vermindert en je lichaam beter kan ontgiften.

Beschermt tegen kanker
Onderzoek leert ons dat soja kan beschermen tegen onder meer vormen van borstkanker, dikke-darmkanker en prostaat kanker.

 

Nadelen van Soja

Fytinezuur
Fytaten zorgen ervoor dat een boon of zaad niet zomaar ontkiemt door de werking van sommige mineralen te blokkeren. In je lichaam onttrekken fytaten mineralen uit je lichaam. Het is dus zaak dit niet op dagelijkse basis in te nemen. Fytinezuur kan ook als een anti-oxidant werken, dus is niet alleen maar slecht.

Combinatie eiwit-koolhydraten
De eiwitten van soja i.c.m. de koolhydraten maken het lastig te verteren. Er zitten dan wel alle essentiële eiwitten in, maar toch kent soja niet een ideaal eiwitprofiel en dient daarom gecombineerd te worden met andere eiwitbronnen voor een optimaal resultaat. Soja bevat 50% koolhydraten en 20% eiwitten.

Oestrogenen
De fyto-oestrogenen mogen dan een nuttige rol hebben bij vrouwen in de overgang, voor mannen en vruchtbare vrouwen verstoren fyto-oestrogenen de hormonale werking. Mannen kunnen hier onvruchtbaar van worden en dat is ook het doel van de plant: zichzelf beschermen tegen een andere soort, de mens.

Omega-6
In soja zitten inderdaad de nodige omega-3 vetzuren, maar helaas ook erg veel omega-6. Een teveel aan omega-6 zorgt voor ontstekingen in het lichaam. Heel veel westerse ziekten zijn ontstekingsziekten.

Mangaan
Soja bevat hoge concentraties van het sporenelement mangaan. Een lage dosis mangaan is belangrijk voor het lichaam, maar het gehalte in soja is bij veel gebruik te hoog. Soja bevat bijna tweehonderd maal zoveel mangaan dan in moedermelk is te vinden.

Genetisch gemanipuleerd
Ontzettend veel soja wordt genetisch gemanipuleerd. Kies echt voor biologische soja om er zeker van te zijn dat je goed zit. Een nadeel is dat de dieren ook vaak gevoed worden met GM soja en we via de dieren alsnog GM soja binnenkrijgen. Kies daarom ook voor biologisch vlees.

Regenwouden
Er worden enorme hoeveelheden oerbossen gekapt om aan de vraag naar soja te kunnen voldoen. Dit is niet alleen voor menselijke consumptie, ook voor dierlijke.

 

De praktijk

Er zijn een hoop goede en slechte eigenschappen over soja te zeggen. Ik sprak laatst een arts met meer dan 30 jaar praktijkervaring. Deze arts had hele gezinnen met een koemelkallergie op de soja gezet en deze ruim 30 jaar gevolgd. De kinderen zijn uitgegroeid tot sterke en gezonde volwassenen en dat pleit juist weer voor het gebruik van soja. Ik zelf neem wel af en toe soja, maar niet op regelmatige basis. Ik schat in dat het voor vrouwen beter is dan voor mannen en voor ouderen beter dan voor jongeren.

Als je kiest voor een sojaproduct, kies dan voor gefermenteerde sojaproducten zoals tempé, sojasaus of miso. Gefermenteerde sojaproducten zijn voorverteerd door bacteriën en daardoor beter voor onze darmen.

Overigens is soja één van de vier goedkope basisgrondstoffen die door de industrie buitensporig veel en ongemerkt in ons eten worden verwerkt. Naast soja zijn graan, mais en melk veelgebruikte stoffen die als additief worden gebruikt. De wet verplicht vermelding van genetisch gemodificeerde gewassen pas bij een percentage hoger dan 0,9%. Daarom blijft mijn boodschap: kies voor natuurlijke voeding in een onbewerkte vorm uit het seizoen en de streek. Groeit hier soja? Eigenlijk niet. Mag je dan niet profiteren van de globalisering? Wat mij betreft wel, maar in het geval van soja met mate.

Beluister hier mijn interview met Mike Donkers over Soja

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Send this to a friend