Pioppi-dieet levensgevaarlijk volgens Voedingscentrum

De afgelopen week heeft het Voedingscentrum gewaarschuwd voor het Pioppi-dieet. Volgens deze organisatie kan dit dieet leiden tot ernstige tekorten. Wat is het Pioppi-dieet? Is het echt zo gevaarlijk voor de gezondheid? Daarover gaat deze nieuwsbrief.

Het Pioppi-dieet is vernoemd naar het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi, één van de gezondste plekken op aarde. De Engelse cardioloog Dr. Aseem Malhotra heeft zich hier laten inspireren om een dieet te ontwikkelen dat de gigantische stijging van Westerse welvaartsziekten een halt moet toeroepen. Volgens Malhotra heeft meer dan de helft van de westerlingen overgewicht en chronische ziekten (1). Het is hem een doorn in het oog dat de voedselindustrie zoveel macht heeft. Zelfs sportscholen en ziekenhuizen bieden op grote schaal bewerkte en geraffineerde voeding aan. Deze arts had net iemand geopereerd en ging de volgende dag bij de patiënt langs om te zien hoe deze herstelde. Tijdens het bezoek werd de ziekenhuismaaltijd uitgeserveerd: patat met hamburger. Toen wist hij: dit moet anders!

Wat houdt het Pioppi-dieet in?
Het is een 21-dagen plan om je gezondheid te verbeteren. Het is dus niet een dieet om af te vallen, maar dat gebeurt vaak wel omdat het een gevolg is van gezond leven. Het is dan ook niet nodig om calorieën te tellen. Naast goed eten, schrijft het ‘dieet’ ook beweging, slaap en sociale activiteiten voor. Als het om voeding gaat adviseert het dieet eigenlijk het traditionele mediterrane dieet, maar dan met minder koolhydraten. Er wordt geen angst aangepraat voor verzadigd vet en cholesterol: deze worden gezien als gunstige stoffen. Verder is er ook ruimschoots aandacht voor de schadelijke rol van stress. Regelmatig ontspannen is net zo belangrijk als gezond eten. Een glas rode wijn bij het eten is ook toegestaan. Af en toe kort vasten (Intermittent Fasting) wordt ook aangeraden. Volgens Malhotra kun je met voeding en leefstijl vaak meer bereiken dan met medicijnen. Diabetes type 2 blijkt met deze richtlijnen voor velen omkeerbaar. Dokter Malhotra geeft aan dat artsen via operaties jaarlijks honderden levens kunnen redden, maar dat ze met andere dieetadviezen de levens van miljoenen mensen kunnen redden.

Wat zegt het Voedingscentrum?
De organisatie maakt korte metten met bovenstaand dieet (23). In hun ogen krijgen mensen veel te weinig koolhydraten binnen. Ook krijgt de organisatie de rillingen van kokosolie en roomboter. Ze zien liever dat mensen aan de zonnebloemolie gaan. Verder vindt het Voedingscentrum dat het dieet te veel eieren en vlees voorschrijft.

Misleiding
Ik heb het boek doorgenomen en kom tot andere conclusies dan het Voedingscentrum. Het is namelijk niet zo dat alle koolhydraten voor iedere volger verboden zijn. Er is voor de geraffineerde koolhydraten geen plek. Dus geen suiker (en zelfs geen honing). Geraffineerde voeding in zijn algemeenheid hoort in dit dieet niet thuis. Koolhydraten zijn wel toegestaan, maar worden voor diabetes type 2 patiënten of mensen met overgewicht wel aan banden gelegd. In dat geval wordt aangeraden om te kiezen voor de bataat in plaats van aardappels, waarbij de inname beperkt wordt tot enkele keren per week.

Vezels
Volgens het Voedingscentrum leidt het Pioppi-dieet tot een tekort aan vezels. Dat begrijp ik niet zo goed: in het boek wordt aangeraden om 3 keer per dag vezelrijke groenten te eten. Het dieet schrijft dagelijks 2 stukken fruit en minimaal 5 porties groenten voor. Rood vlees wordt in het boek sterk gelimiteerd. Als je al rood vlees eet, adviseert de cardioloog om te kiezen voor grasgevoerd. Waarom haalt het Voedingscentrum dit dieet nu in de media onderuit? Hoe komen ze toch bij al deze onzin? Hebben ze het boek wel gelezen of alle informatie uit hun duim gezogen? Het lijkt erop dat ze bang zijn dat mensen die het dieet volgen een margarine-tekort oplopen. Om te bewijzen dat het Voedingscentrum de feiten lijkt te verdraaien, volgt hieronder een bladzijde uit het originele boek van het Pioppi-dieet:

Eieren
Volgens het Voedingscentrum kan het Pioppi-dieet leiden tot een vitamine B-tekort. Tegelijkertijd vinden ze dat het dieet te veel eieren bevat. Die twee standpunten zijn met elkaar in tegenspraak. Eieren zijn namelijk zeer rijk aan B-vitamines (4). Het brood dat het Voedingscentrum in dit dieet mist, bevat een stuk minder B-vitamines (5). De angst voor eieren is ongegrond: tot 3 eieren per dag is volgens de laatste wetenschappelijke inzichten veilig (6).

Adviezen
Al meer dan 50 jaar adviseert het Voedingscentrum de Nederlandse bevolking. We zijn zieker dan ooit. We worden steeds dikker en zieker (7). De adviezen van het Voedingscentrum zijn oorspronkelijk bestemd voor de gezonde Nederlander. Echt gezonde Nederlanders zijn in de minderheid (8). Het Voedingscentrum zou hier rekening mee moeten houden. Het voorlichtingsinstituut heeft er geen problemen mee als mensen 70% van hun energie uit koolhydraten halen (9). Ik vind dat advies voor een land waar de meerderheid aan overgewicht lijdt uiterst onverstandig.

Spectaculaire resultaten
In het tv-programma Voeding als Medicijn, Dokters van Morgen testten meerdere proefpersonen het Pioppi-dieet in de praktijk uit. De resultaten liegen er niet om. De cholesterolwaarden, vele bloedmarkers en het gewicht verbeterden bij de proefpersonen aanzienlijk in slechts 21 dagen (10). Het Pioppi-dieet is een koolhydraatarme versie van het mediterrane dieet. Het mediterrane dieet kent volgens veel recent en degelijk onderzoek veel gezondheidsvoordelen (11121314). Naar het Pioppi-dieet zelf is nog geen direct wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Brits voedingscentrum
De British Nutrition Foundation (BNF), het Engelse Voedingscentrum, heeft ook wel wat kritiek op het dieet, maar zegt dat ze het dieet wel aanmoedigen (15). Ze geven eerlijk toe dat ook daar weinig mensen naar hun adviezen luisteren en zijn daarom blij met de komst van het Pioppi-dieet. Zo eten mensen minder geraffineerde producten en meer groente en fruit. Het Nederlandse Voedingscentrum slaat de plank in mijn ogen hierin volledig mis, nu ze een kruistocht is begonnen tegen het Pioppi-dieet.

Passief orgaan
Het Voedingscentrum is uiterst passief en kijkt toe hoe Nederland zich tegoed doet aan bewerkte voedingsmiddelen. De organisatie waarschuwt niet voor geraffineerde suikers. We hebben organisaties als Foodwatch nodig om de levensmiddelenindustrie een halt toe te roepen. Maisbrood zonder mais erin, blauwebessensap dat voor bijna 90% uit appelsap bestaat en cranberries die voor twee derde uit suiker bestaan; dit zijn slechts enkele voorbeelden van misstanden die in de ogen van het Voedingscentrum geen actie vereisen. Ruim 70% van het voedsel uit supermarkten is sterk bewerkt (16). Aan meer dan 50% van de levensmiddelen wordt suiker toegevoegd (17). Het Voedingscentrum doet helemaal niks, geen enkele kritische noot naar de voedingsindustrie. Ze vinden het wel best. Maar als er een arts komt die het voor elkaar krijgt om mensen dagelijks 5 porties groenten en 2 stukken fruit te laten eten, dan slijpen ze de messen om de beste man met de grond gelijk te maken. Zouden ze soms jaloers zijn?

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.