In Recepten

Mijn moeder weet dat ik erg veel bezig ben met gezondheid en is sinds enige jaren ook op de gezonde toer. In de keuken experimenteert ze er lustig op los. Ik was vorige week bij haar op bezoek en daar werd een glutenvrije pizzabodem geserveerd van… Bloemkool! Ik proefde de bloemkool totaal niet en de bodem was bijna niet van echt te onderscheiden. Daarom heb ik mijn moeder even naar het recept gevraagd.

Ik houd van simpel, snel en gezond. Deze pizzabodem is super simpel en super snel klaar. Je hebt maar 3 dingen nodig:

  • 1 grote bloemkool
  • 3 eieren
  • 1 zakje geraspte geitenkaas (kan je ook weglaten)

Bereidingswijze

  • Haal een bakplaat uit de oven en leg hierop wat bakpapier.
  • Zet de oven aan op 180 graden.
  • Snijd de stronkjes van de bloemkoolstam.
  • Doe de stronkjes in een keukenmachine, als je dat niet hebt kan het ook beetje bij beetje in de blender. Als je geen blender hebt, kan het ook met een staafmixer, alleen gaat het dan wat minder snel.
  • Maal de stronkjes bloemkool tot het de grootte heeft van rijst.
  • Meng dan de rijstachtige bloemkool samen met 3 eieren en de gemalen geitenkaas in een grote kom, tot het er zo uitziet:

gemalen-bloemkool

  • Smeer het mengsel uit over de bakplaat met bakpapier, tot het er zo uitziet:

bloemkool-pizzabodem

  • Zet de bodem dan 5 – 10 minuten in de oven, afhankelijk van hoe hard je de bodem wilt hebben. Ik heb in verband met tijdsgebrek gekozen voor 5 minuten.
  • Haal dan de bakplaat uit de oven en beleg hem zoals je een normale pizza zou beleggen. Ik heb zelf een knoflook tomatensaus gemaakt met biologische tomatenpuree uit een fles:

tomtaten-pizabodem

  • En dan nog even wat verse uien, paprika, tomaat en champignons erop. Uiteindelijk heb ik het nog wat besprenkeld met Italiaanse kruiden:

glutenvrije-bloemkool-pizza

  • En zie hier na 15 – 20 minuten het uiteindelijke resultaat:

pizza

 

Ik hou zelf niet zo van bloemkool, maar zo kan ik het elke dag wel eten! Het is een ideale manier om meer groenten te eten en minder lege koolhydraten zoals witmeel van tarwe. Omdat er al kaas in de bodem zit, doe ik geen extra kaas op de pizza. Ik kies expliciet voor geitenkaas omdat de eiwitten van deze kaas beter verteerbaar zijn. Ook zitten er in geitenkaas geen exorfines, iets dat in normale melk wel veelvuldig aanwezig is. Ik heb de bodem en het sausje op smaak gebracht met een beetje Keltisch zeezout. Al met al een prima gerecht om zonder schuldgevoel aan de pizza te zitten!

Help anderen gezonder te worden:
Showing 37 comments
  • Christa
    Beantwoorden

    Klinkt goed. Dat ga ik zeker een keer maken!

    Groet

    Christa

  • Ria
    Beantwoorden

    Hallo Juglen. Klinkt goed, dat pizza recept! Echter, op de site van Natuur Diëtisten Nederland sat dat exorfinen ook in geite-en koeiemelk/-kaas/-producten zit.

  • Wendy
    Beantwoorden

    Interessant en lijkt me een lekker alternatief, maar.. ik google ‘wat zijn exorfines’ en lees meteen:

    Zo komt casomorfine voor in melk en melkproducten van koe, geit, schaap, zoals melk, yoghurt, kaas, boter, room en alle producten die melkbestanddelen bevatten.. (http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=555)

    Was juist blij dat het niet in geitenmelk zit.. Hoe zit het nu echt?

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Het is maar één linkje, met onjuiste info. De bron van de informatie is Lucas Flamend. Gaan we bij hem te raden, dan zegt hij:
      Oudere koe-, geiten- en schapenrassen brachten uitsluitend A2 beta-caseïne melk voort R. A2 melk bevat geen exorfinen
      Zie ook: http://exendo.be/gluten-en-zuivel-vroeger-en-nu/

      • Marjolein
        Beantwoorden

        Juglen, bedoel je dat je jouw informatie over geitenkaas uit bovenstaande bron hebt gehaald? Er staat namelijk dat het om oudere koe-, geiten- en schapenrassen gaat. In hetzelfde stukje staat ook dat men overgeschakeld is op rassen die A1 melk produceren- hoe kunnen we weten welke geitenmelk/kaas van een ouder ras komt?

  • Marijke
    Beantwoorden

    Klinkt super de bloemkool pizza, ga ik zeker proberen, en er van smullen.

  • Selma
    Beantwoorden

    Ik ga deze pizza zéker maken .
    En ga niet lopen spitten in allerlei zaken die misschien ongezond zouden zijn.
    Ik vertrouw op de site van Juglen Zwaan.

    • Moondust
      Beantwoorden

      Blind achter Juglen aanlopen en niet meer zelf nadenken? Lijkt me geen goed idee Selma. Altijd zelf blijven nadenken en onderzoeken lijkt me erg belangrijk.

  • ellen
    Beantwoorden

    Bedankt voor dit recept Juglen.
    Ik heb echter nog een vraagje. Gebruik je nu de stronken of de roosjes van de bloemkool?

    Ellen

  • Theo
    Beantwoorden

    Hallo Juglen,

    Ik wil die pizza ook maken maar ik kan niet zo goed tegen eieren… Is er een alternatief? hope so…
    Groet van Theo

    • Lianne
      Beantwoorden

      In het boek van de poepdokter staat een prima alternatief dus even Nienke Tode Gotenbos spekken en je hebt er meteen een fantastisch boek bij en…. een prima recept voor de pizza bodem😉 Te bestellen via Juglen

    • Sven
      Beantwoorden

      Je kan no-egg proberen, ei-vrij bakken vraagt behoorlijk wat inventiviteit :-) Verder kan je daarbij baking soda gebruiken (met wat citroensap om reactie – luchtigheid te verkrijgen). En bij andere baksels (bijv. boekweitpannenkoeken/baksels op basis van amandelmeel) de eieren vervangen door banaan + geraspte appel + baking soda + iets citroensap. Alles is wel minder luchtig (lees: steviger) dan bij eieren gebruik. Bij ei en lactose intolerantie/allergie, zijn dit ongeveer de ei-vervangers die ik ken.

  • Joyce
    Beantwoorden

    Wauw wat een goed idee…dat ga ik zeker ook proberen en aan mijn zoon voorschotelen omdat hij liever ongezond eet dan gezond. En voor mijzelf natuurlijk ook als variatie.

  • Karin
    Beantwoorden

    Dat wordt weer pizza na een hele tijd zonder, jihaa:)) Ben benieuwd, dank je!

  • riet de wit
    Beantwoorden

    dat ziet er goed uit ,ga hem zeker proberen

  • Margreet
    Beantwoorden

    Het verbaast me nog steeds dat je paprika en tomaat eet Juglen!
    Heb jij geen bezwaar tegen nachtschades?

  • Michelle Moonen
    Beantwoorden

    Hey Juglen,

    Dit lijkt me top zeg! Welke temperatuur moet de oven? 200 graden?

    Groetjes Michelle

  • Rosemarie
    Beantwoorden

    hoi,
    het verbaasd mij, dat jij eieren adviseert. Want ten eerste zijn ze zelden echt bio en onvervuild, en ten tweede is het eiwit van de eieren het zwaarst verteerbare eiwit en heel veel mensen hebben daar ook een onverdraaglijkheid voor.
    Mijn advies momenteel om 100 te worden is, om
    veganistisch (zonder dierlijke produkten om gezondheids – en/of ethische redenen)) glutenvrij en zo veel mogelijk rauw en wild (in het wild groeiende kruiden) te eten.

    Rosemarie Frey, alternatief arts

  • Selma
    Beantwoorden

    Ik ben zondagmiddag gelijk begonnen met het maken van de pizza.
    Het was echt een feestje.
    HEERLIJK.
    Ik heb het recept èn je site direct doorgestuurd aan anderen.

  • josien
    Beantwoorden

    Heb de pizza gemaakt vlgs dit voorschrift maar de bodem werd voor geen meter hard. Het was wel erg lekker maar de bodem dus onsamenhangend en smeuiig. Op internet vond ik een alternatieve versie waar je wel een krokante korst “deeg”krijgt.
    Maar dan kost het wel 90 minuten tijd in totaal.

  • Agnes Peterse
    Beantwoorden

    Klinkt super “cool” deze kool!
    Heb nog bloemkool in de koelkast liggen en ga me morgen uitleven op het maken van een gezonde pizza :-))

  • C.O. van der Graaf
    Beantwoorden

    Heerlijk deze pizza!!! Bedankt voor de tip.

  • Agnes
    Beantwoorden

    Pizza vorige week gemaakt en buiten in de tuin ( heerlijk zonnige dag) opgegeten.
    Smaakte heel goed! Bedankt voor dit lekkere recept Juglen!

  • Ans Pater
    Beantwoorden

    Hallo Juglen,
    Ik heb de pizza ook gemaakt en ik vond hem heerlijk! Bij mij bleef de bodem ook zacht waardoor de pizza uit elkaar viel. Kun je me misschien een tip geven hoe ik die bodem hard kan krijgen? Ik ben overigens heel blij met je blogs.
    Dank je wel
    Groet
    Ans

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Voldoende ei + geitenkaas is wel belangrijk. Ik laat de bodem even 5 – 10 minuten hard worden in de oven. Dan serveer ik de pizza uiteindelijk met een rechte spatel, zo blijft de bodem heel.

  • Lianne
    Beantwoorden

    Al tijden geen pizza gegeten. Ik heb er nu weer zin in bedankt voor dit top recept. Morgen eten wij pizza😋

  • Sue
    Beantwoorden

    Heb hem zelf al een tijdje niet meer gemaakt. Maar is idd. erg lekker.
    Ik had het recept via Amber Alberda, daar kwam er nog meel bij (bv. spelt) en lekker op smaak brengen met diverse kruiden en tamari/shoyu of kokos aminos.
    Ga hem deze week ook maar weer eens maken, jummie!!!

  • Rosalie
    Beantwoorden

    Hoi Juglen,

    Dat klinkt inderdaad heel lekker. In de Allerhande van AH van mei dit jaar stonden ook nog een paar hele leuke ideeën met bloemkool zoals cous cous van gemalen bloemkool en bloemkoolmuffins (maar dan zonder de macaroni die erbij staat). Deze recepten zijn vast op internet te vinden. Ik ben ook niet zo dol op bloemkool maar misschien is het zo wel te eten….
    O ja hoe kom jij aan tomatenpuree in een fles? Zijn er ook tomatenblokjes in glas verkrijgbaar?
    Groetjes

  • Tine Spronkmans
    Beantwoorden

    Geniale uitvinding van je experimenterende moeder :-) Staat deze week zeker op het menu….ik verheug me al Juglen. Wederom hartelijk dank voor het delen! Hartegroet

  • Tineke
    Beantwoorden

    Hallo Juglen,

    Wat een goed alternatief ga het zeker bereiden.
    Nu lees ik in het artikel van Exendo dat er in rogge gliadines zitten,en ik eet roggebrood (bio),en
    ik maak veel havermoutpap met soyamelk (bio)en daar zit exorfinen in.(in de soja)Dit eet ik omdat dat goed zou zijn voor als je in de overgang zit.(vervanging van de hormonen)
    Kan ik dit nou beter niet eten?

    groeten

  • Lianne
    Beantwoorden

    Hallo Juglen, wat een fantastisch recept. Onze kids vonden de bodem wat te los, ik had al gauw door dat het te weinig ei/ kaas was. Mooi voor de volgende keer. Ik had twee bloemkolen gebruikt (4 flinke eters) en had slechts een klein stukje over. Volgende keer even bijschaven qua ingrediënten en het is echt perfect. Grote dank we kunnen weer aan de pizza.

  • Jan
    Beantwoorden

    Er wordt ergens de vraag gesteld op hoeveel graden de oven moet staan voor de bodem, en later nog eens bij het afbakken. Die wordt niet beantwoord. Jammer. Onvolledige bakrecept. Kan beter dus.

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      In de blog schrijven we 180 graden…

  • Jan
    Beantwoorden

    Er wordt ergens de vraag gesteld op hoeveel graden de oven moet staan voor de bodem, en later nog eens bij het afbakken. Eroverheen gekeken. Staat in artikel. Prima recept. Ga het zeker uitproberen.

  • marjan van der zwet
    Beantwoorden

    Ik ga het zeker proberen..de bloemkool ligt al klaar alleen nog even naar de bio-winkel om geitenkaas te halen.
    Ik had ook niet goed opgelet wat de graden van de oven moesten zijn ,maar het staat idd wel in het recept 180/200 graden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken