Tip: glutenvrije pizzabodem van bloemkool

Mijn moeder weet dat ik erg veel bezig ben met gezondheid en is sinds enige jaren ook op de gezonde toer. In de keuken experimenteert ze er lustig op los. Ik was vorige week bij haar op bezoek en daar werd een glutenvrije pizzabodem geserveerd van… Bloemkool! Ik proefde de bloemkool totaal niet en de bodem was bijna niet van echt te onderscheiden. Daarom heb ik mijn moeder even naar het recept gevraagd.

Ik houd van simpel, snel en gezond. Deze pizzabodem is super simpel en super snel klaar. Je hebt maar 3 dingen nodig:

 • 1 grote bloemkool
 • 3 eieren
 • 1 zakje geraspte geitenkaas (kan je ook weglaten)

Bereidingswijze

 • Haal een bakplaat uit de oven en leg hierop wat bakpapier.
 • Zet de oven aan op 180 graden.
 • Snijd de stronkjes van de bloemkoolstam.
 • Doe de stronkjes in een keukenmachine, als je dat niet hebt kan het ook beetje bij beetje in de blender. Als je geen blender hebt, kan het ook met een staafmixer, alleen gaat het dan wat minder snel.
 • Maal de stronkjes bloemkool tot het de grootte heeft van rijst.
 • Meng dan de rijstachtige bloemkool samen met 3 eieren en de gemalen geitenkaas in een grote kom, tot het er zo uitziet:

gemalen-bloemkool

 • Smeer het mengsel uit over de bakplaat met bakpapier, tot het er zo uitziet:

bloemkool-pizzabodem

 • Zet de bodem dan 5 – 10 minuten in de oven, afhankelijk van hoe hard je de bodem wilt hebben. Ik heb in verband met tijdsgebrek gekozen voor 5 minuten.
 • Haal dan de bakplaat uit de oven en beleg hem zoals je een normale pizza zou beleggen. Ik heb zelf een knoflook tomatensaus gemaakt met biologische tomatenpuree uit een fles:

tomtaten-pizabodem

 • En dan nog even wat verse uien, paprika, tomaat en champignons erop. Uiteindelijk heb ik het nog wat besprenkeld met Italiaanse kruiden:

glutenvrije-bloemkool-pizza

 • En zie hier na 15 – 20 minuten het uiteindelijke resultaat:

pizza

 

Ik hou zelf niet zo van bloemkool, maar zo kan ik het elke dag wel eten! Het is een ideale manier om meer groenten te eten en minder lege koolhydraten zoals witmeel van tarwe. Omdat er al kaas in de bodem zit, doe ik geen extra kaas op de pizza. Ik kies expliciet voor geitenkaas omdat de eiwitten van deze kaas beter verteerbaar zijn. Ook zitten er in geitenkaas geen exorfines, iets dat in normale melk wel veelvuldig aanwezig is. Ik heb de bodem en het sausje op smaak gebracht met een beetje Keltisch zeezout. Al met al een prima gerecht om zonder schuldgevoel aan de pizza te zitten!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.