10 bewezen gezondheidsvoordelen van groene thee

Van groene thee wordt gezegd dat het een van de gezondste dranken ter wereld is. Het zit vol met antioxidanten die vele gezondheidsvoordelen hebben, waaronder:

  • verbeterde hersenfunctie
  • vetverlies
  • bescherming tegen kanker
  • verlaging van het risico op hartziekten

Er zijn misschien nog meer potentiële gezondheidsvoordelen. Hieronder worden 10 van deze mogelijke voordelen besproken.

1. Bevat gezonde bioactieve bestanddelen
Groene thee is meer dan alleen een hydraterende drank. De groene theeplant bevat een reeks gezonde bestanddelen die in de uiteindelijke drank terechtkomen (1). Thee is rijk aan polyfenolen, natuurlijke bestanddelen die de gezondheid ten goede komen, zoals ontstekingsremmers en kankerbestrijders. Groene thee bevat een catechine genaamd epigallocatechine-3-gallaat (EGCG). Catechinen zijn natuurlijke antioxidanten die celschade helpen voorkomen en andere voordelen bieden. Deze stoffen kunnen de cellen en moleculen beschermen tegen beschadiging door de vorming van vrije radicalen in het lichaam tegen te gaan. Deze vrije radicalen spelen een rol bij veroudering en vele soorten ziekten. EGCG is een van de krachtigste bestanddelen van groene thee. Onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen bij de behandeling van verschillende ziekten. Het blijkt een van de belangrijkste verbindingen te zijn die groene thee zijn geneeskrachtige eigenschappen geeft (2). Groene thee bevat ook kleine hoeveelheden mineralen die je gezondheid ten goede kunnen komen. Probeer een merk groene thee van betere kwaliteit te kiezen, want sommige merken van mindere kwaliteit kunnen buitensporige hoeveelheden fluoride bevatten (3). Maar zelfs als je een merk van mindere kwaliteit kiest, wegen de voordelen nog altijd op tegen het risico.

Kortom: Groene thee zit boordevol polyfenol-antioxidanten, waaronder een catechine genaamd EGCG. Deze antioxidanten kunnen verschillende gunstige effecten hebben op de gezondheid.

2. Kan de hersenfunctie verbeteren
Groene thee houdt je niet alleen alert, het kan ook de hersenfunctie stimuleren. Het belangrijkste werkzame bestanddeel is cafeïne, een bekend stimulerend middel. Het bevat niet zoveel als koffie, maar genoeg om een reactie te veroorzaken zonder je het onrustige, gejaagde gevoel te geven dat geassocieerd wordt met de inname van te veel cafeïne. Cafeïne beïnvloedt de hersenen door het blokkeren van een remmende neurotransmitter genaamd adenosine. Dat zorgt ervoor dat het vuren van neuronen toeneemt en de concentratie van neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline omhoog gaat (4, 5). Onderzoek heeft consequent aangetoond dat cafeïne verschillende aspecten van de hersenfunctie kan verbeteren, waaronder stemming, waakzaamheid, reactietijd en geheugen (6). Cafeïne is echter niet de enige verbinding in groene thee die de hersenen stimuleert. Het bevat ook het aminozuur L-theanine, dat de bloed-hersenbarrière kan passeren (7). L-theanine verhoogt de activiteit van de remmende neurotransmitter GABA, die angstremmend werkt. Het verhoogt ook dopamine en de productie van alfagolven in de hersenen (7, 8, 9). Studies tonen aan dat cafeïne en L-theanine synergetische effecten kunnen hebben. Dit betekent dat de combinatie van de twee bijzonder krachtige effecten kan hebben bij het verbeteren van de hersenfunctie (10, 11). Door de L-theanine en de kleine dosis cafeïne kan groene thee je een veel mildere en ander soort roes geven dan koffie. Veel mensen melden dat ze meer stabiele energie hebben en veel productiever zijn als ze groene thee drinken, vergeleken met koffie.

Kortom: Groene thee bevat minder cafeïne dan koffie, maar genoeg om een effect te sorteren. Het bevat ook het aminozuur L-theanine, dat synergetisch met cafeïne kan werken om de hersenfunctie te verbeteren.

3. Verhoogt de vetverbranding
Als je de ingrediëntenlijst van een vetverbrandingssupplement bekijkt, is de kans groot dat er groene thee op staat. Dit komt volgens onderzoek doordat groene thee de vetverbranding kan verhogen en de stofwisselingssnelheid kan stimuleren (12). In een studie met 10 gezonde mannen verhoogde de inname van groenethee-extract het aantal verbrande calorieën met 4%. In een ander onderzoek, waaraan 12 gezonde mannen deelnamen, verhoogde het extract van groene thee de vetoxidatie met 17%, vergeleken met mannen die een placebo innamen (13, 14). Sommige onderzoeken naar groene thee laten echter geen verhoging van stofwisseling zien, dus de effecten kunnen afhangen van het individu en de manier waarop het onderzoek is opgezet (15). Cafeïne kan ook de lichamelijke prestaties verbeteren door vetzuren uit vetweefsel te mobiliseren en ze beschikbaar te maken voor gebruik als energie (16, 17). Twee afzonderlijke overzichtsstudies meldden dat cafeïne de fysieke prestaties met ongeveer 11-12% kan verhogen (18, 19).

Kortom: Groene thee kan de stofwisseling stimuleren en de vetverbranding op korte termijn verhogen, hoewel niet alle studies dit onderschrijven.

4. Antioxidanten kunnen het risico op sommige kankers verlagen
Kanker wordt veroorzaakt door ongecontroleerde groei van cellen. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld. Onderzoek heeft aangetoond dat oxidatieve schade kan leiden tot chronische ontsteking, die weer aanleiding kan geven tot chronische ziekten zoals kanker. Antioxidanten kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve schade (20). Groene thee is een uitstekende bron van krachtige antioxidanten. Onderzoek heeft een verband gelegd tussen verbindingen in groene thee en een verminderd risico op kanker, waaronder de volgende studies:

  • Borstkanker. Uit een uitgebreid overzicht van observationele studies bleek dat vrouwen die de meeste groene thee dronken een ongeveer 20-30% lager risico hadden op het ontwikkelen van borstkanker, een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen (21).
  • Prostaatkanker. In een studie werd vastgesteld dat mannen die groene thee dronken een lager risico hadden op gevorderde prostaatkanker (22).
  • Dikkedarmkanker. Een analyse van 29 studies toonde aan dat degenen die groene thee dronken ongeveer 42% minder kans hadden om dikkedarmkanker te ontwikkelen (23).

Veel observationele studies wijzen erop dat groenetheedrinkers minder kans hebben om verschillende soorten kanker te ontwikkelen, maar er is meer hoogwaardig onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen (24, 25). Het meeste profijt voor je gezondheid krijg je als je toevoeging van melk aan je thee vermijdt. Sommige studies suggereren dat het de antioxidantwaarde in sommige theesoorten kan verlagen (26).

Kortom: Groene thee bevat krachtige antioxidanten die bescherming kunnen bieden tegen kanker. Meerdere studies tonen aan dat drinkers van groene thee minder risico lopen op verschillende soorten kanker.

5. Kan de hersenen beschermen tegen veroudering
Groene thee kan niet alleen de hersenfunctie op korte termijn verbeteren, het kan ook je hersenen beschermen naarmate je ouder wordt. De ziekte van Alzheimer, een veelvoorkomende neurodegeneratieve ziekte, is de meest voorkomende oorzaak van dementie bij oudere volwassenen (27). Ook deze ziekte van Parkinson is een veelvoorkomende neurodegeneratieve aandoening, waarbij dopamine-producerende neuronen in de hersenen afsterven. Verschillende studies tonen aan dat de catechineverbindingen in groene thee verschillende beschermende effecten kunnen hebben op neuronen in reageerbuisjes en diermodellen, waardoor mogelijk het risico op dementie wordt verlaagd (28, 29, 30).

Kortom: De bioactieve bestanddelen in groene thee kunnen verschillende beschermende effecten hebben op de hersenen. Ze kunnen mogelijk het risico op dementie, een veelvoorkomende neurodegeneratieve aandoening bij oudere volwassenen, verminderen.

6. Kan slechte adem verminderen
De catechinen in groene thee hebben ook voordelen voor de mondgezondheid. Reageerbuisstudies suggereren dat catechinen de groei van bacteriën kunnen onderdrukken, waardoor het risico op infecties mogelijk wordt verlaagd (31, 32, 33, 34). Streptococcus mutans is een veel voorkomende bacterie in de mond. Hij veroorzaakt de vorming van tandplak en draagt in belangrijke mate bij tot gaatjes en tandbederf. Onderzoeken wijzen uit dat de catechinen in groene thee de groei van mondbacteriën in het laboratorium kunnen remmen, maar er is geen bewijs dat het drinken van groene thee vergelijkbare effecten heeft (35, 36, 37, 38). Er zijn echter wel aanwijzingen dat groene thee een slechte adem kan verminderen (39, 40).

Kortom: De catechinen in groene thee kunnen de groei van bacteriën in de mond remmen, waardoor de kans op een slechte adem afneemt.

7. Kan diabetes type 2 helpen voorkomen
Het aantal gevallen van diabetes type 2 neemt de laatste decennia toe. Ongeveer 1 op de 10 Amerikanen lijdt nu aan deze aandoening (41). Bij diabetes 2 is er sprake van een verhoogde bloedsuikerspiegel, die kan worden veroorzaakt door insulineresistentie of een onvermogen om insuline te produceren. Studies tonen aan dat groene thee de insulinegevoeligheid kan verbeteren en de bloedsuikerspiegel kan verlagen (42). Uit een studie onder Japanse mensen bleek dat degenen die de meeste groene thee dronken een ongeveer 42% lager risico op type 2 diabetes hadden (43). Volgens een overzichtsartikel van 7 studies met in totaal 286.701 personen, hadden theedrinkers een 18% lager risico op diabetes (44).

Kortom: Sommige gecontroleerde studies tonen aan dat groene thee de bloedsuikerspiegel enigszins kan verlagen. Het kan ook het risico op diabetes 2 verlagen.

8. Kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen
Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak (45). Uit studies blijkt dat groene thee enkele van de belangrijkste risicofactoren voor deze ziekten kan verbeteren, waaronder een verbetering van het totale cholesterolgehalte en het (slechte) LDL-cholesterolgehalte (46). Groene thee verhoogt ook de antioxidantcapaciteit van het bloed, waardoor de LDL-deeltjes worden beschermd tegen oxidatie; een van de processen die meespelen bij het ontstaan van hartaandoeningen (47, 48). Gezien de gunstige effecten op risicofactoren is het wellicht niet verrassend dat mensen die groene thee drinken tot 31% minder kans hebben om te overlijden aan een hart- en vaatziekte (49, 50, 51).

Kortom: Groene thee kan het totale en het LDL (slechte) cholesterol verlagen, en de LDL-deeltjes beschermen tegen oxidatie. Studies tonen aan dat mensen die groene thee drinken een lager risico op hart- en vaatziekten hebben.

9. Kan je helpen gewicht te verliezen
Aangezien groene thee de stofwisseling op korte termijn kan stimuleren, is het logisch dat het je kan helpen gewicht te verliezen. Verschillende studies tonen aan dat groene thee kan helpen lichaamsvet te verminderen, vooral in de buikstreek (52, 53). Een van deze studies was een gerandomiseerde gecontroleerde studie van 12 weken waaraan 240 zwaarlijvige mensen deelnamen. In deze studie vertoonden de deelnemers in de groene-theegroep aanzienlijke dalingen van het percentage lichaamsvet, het lichaamsgewicht, de tailleomtrek en het buikvet, vergeleken met die in de controlegroep (54). Sommige studies zien echter geen statistisch significant hoger gewichtsverlies met groene thee, dus er is meer onderzoek nodig om dit effect te bevestigen (55).

Kortom: Sommige studies tonen aan dat groene thee kan leiden tot meer gewichtsverlies. Het kan bijzonder effectief zijn bij het verminderen van het gevaarlijke buikvet.

10. Kan je helpen langer te leven
Aangezien sommige bestanddelen van groene thee kunnen helpen bij de bescherming tegen kanker en hartaandoeningen, is het logisch dat groene thee je kan helpen langer te leven. In één studie bestudeerden onderzoekers 40.530 Japanse volwassenen gedurende 11 jaar. Degenen die de meeste groene thee dronken – 5 of meer kopjes per dag – hadden aanzienlijk minder kans op overlijden tijdens de studieperiode (56):

  • Overlijden door alle oorzaken: 23% lager bij vrouwen, 12% lager bij mannen
  • Overlijden door hartaandoeningen: 31% lager bij vrouwen, 22% lager bij mannen
  • Overlijden door beroerte: 42% lager bij vrouwen, 35% lager bij mannen

Uit een ander onderzoek, waaraan 14.001 oudere Japanners deelnamen, bleek dat degenen die de meeste groene thee dronken 76% minder kans hadden op overlijden gedurende de onderzoeksperiode van 6 jaar (57).

Kortom: Studies wijzen uit dat mensen die groene thee drinken langer leven dan mensen die dat niet doen.

Om te onthouden
Groene thee heeft een hele reeks mogelijke gezondheidsvoordelen. Om je te helpen je beter te voelen, gewicht te verliezen en je risico op chronische ziekten te verlagen, kun je overwegen om groene thee een vast onderdeel van je leven te maken (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.