web
statistics

Natuurlijke remedies tegen tinnitus

Oorartsen trekken op dit moment massaal aan de bel, want vele jongeren lopen rond met gehoorschade. De reden is onder meer het gebruik van oortjes en koptelefoons, die harder gezet worden dan het lichaam kan hebben. De gevolgen openbaren zich meestal op latere leeftijd. Een veelvoorkomende klacht is dan tinnitus, oftewel oorsuizen. Iemand met tinnitus hoort geluiden die er niet zijn. Helaas komt tinnitus ook veel voor bij mensen die niet zijn blootgesteld aan harde geluiden. Wat zouden de oorzaken kunnen zijn? Wat kun je doen als je tinnitus hebt? We bespreken het in dit artikel.

Naar schatting hebben 1 miljoen Nederlanders last van oorsuizen (1). Deze mensen hebben continu een piep, ruis, sis of fluit in één of beide oren. Bij sommigen mensen zijn de klachten zo hevig, dat het een reden is om uit het leven te stappen (234). Hoewel tinnitus een wijdverbreid probleem is, heeft de medische wereld er nog altijd geen oplossing voor (5). Dat komt omdat er zeer veel oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Naast gehoorschade is het ook bekend dat bepaalde medicijnen, de ziekte van Lyme, neurale degeneratie, MS (multiple sclerose), een whiplash en de ziekte van Ménière de oorzaak van tinnitus kunnen zijn (6). De oorzaak van tinnitus is vaak onbekend, maar meestal is het een symptoom van een onderliggend probleem.

Stress
Een veelgenoemde oorzaak van tinnitus is stress in de vorm van mentale overbelasting (7). Er zijn studies bekend waaruit blijkt dat de klachten in de loop van de dag kunnen veranderen, aan de hand van de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam (8). Ontspanning, meditatie en yoga kunnen dan ook oorsuizen in de oren verminderen (91011).

Slaapproblemen
Een tekort aan slaap kan tinnitus verergeren (12). Een goede nachtrust is daarom cruciaal. Helaas worden veel mensen door het oorsuizen uit hun slaap gehouden en kan er een vicieuze cirkel ontstaan (13). Daarom is voor deze groep heel belangrijk om voldoende rust te nemen voor het slapengaan, op vaste tijden naar bed te gaan, het schermgebruik in de avond te vermijden en de slaapkamer koel te houden (14).

Vasculaire problemen
Mensen bij wie de vasculaire gezondheid van het brein niet optimaal is, lopen een verhoogd risico op tinnitus (15). Deze vorm van tinnitus heeft dan vaak een kloppend karakter, dat synchroon loopt met de hartslag (16). Het is dan slim om een dieet te volgen dat gunstig is voor de aderen (17). Het best is om te kiezen voor onbewerkte voeding met veel antioxidanten, zoals groenten, fruit, noten en zaden. Goede vetzuren kunnen ook veel verschil maken, zoals de omega 3-vetzuren (18). Lichaamsbeweging kan ook verlichtend werken bij tinnitus (39).

Ontstekingen
Een recente ontdekking is dat ontstekingen mogelijk een rol spelen bij tinnitus (19). Neuro-inflammatie (hersenontsteking) van de auditieve cortex kan waarschijnlijk aanleiding geven tot het opwekken van fantoomgeluiden. Om deze reden is het raadzaam om zoveel mogelijk ontstekingsremmende voeding te nuttigen en ontstekingsbevorderende voeding te vermijden.

Massage
Soms is tinnitus het gevolg van gespannen of stijve spieren in de rug, nek of kaak. Massage of rek- en strekoefeningen kunnen dan verlichtend werken (20). Volgens gerandomiseerd onderzoek is het aan te raden om de massage te combineren met acupunctuur (21).

Voeding
Een recente studie heeft eens uitgebreid gekeken naar voeding en tinnitus (22). Daaruit kwam dat groenten, fruit, eiwitten, vitamine B12 en vitamine D de kans op tinnitus kunnen verlagen. Een overmaat aan vet, calcium en ijzer kan de aandoening juist in de hand werken. Het effect van deze voeding op het verloop van tinnitus is overigens gering (23). In de alternatieve geneeskunde wordt massaal gewaarschuwd voor koffie bij tinnitus. Een uitgebreide zoektocht in de medische literatuur ondersteunt dit advies niet, vaak is er juist een daling te zien bij matig koffiegebruik (2425). Uit een Koreaanse studie kwam naar voren dat ook een tekort aan water bij sommigen tinnitus aan kan jagen (26). Het drinken van alcohol is niet verstandig bij tinnitus, aangezien dat de klachten sterk kan verergeren (27).

Supplementen
Bij tinnitus wordt vaak ginkgo biloba aangeraden, vanwege de gunstige werking op de doorbloeding. Helaas kunnen vele studies van hoge kwaliteit dit niet onderbouwen (2829). Gelukkig zijn er wel andere supplementen die volgens de wetenschap verlichtend kunnen werken op tinnitus. Zo wordt melatonine volgens meerdere studies geassocieerd met een vermindering van de klachten bij oorsuizen (30313233). Verder kan magnesium gunstig werken volgens onderzoek, maar helaas vermeldt de studie niet de gebruikte vorm (34). Ook blijkt dat zink tegen tinnitus kan werken, wanneer er sprake is van een tekort (35).

Accepteren
Omdat er geen standaardbehandeling is tegen tinnitus die bij iedereen werkt, blijft het een persoonlijke zoektocht. De reacties van mensen met tinnitus op voeding, stress, harde geluiden en slaaptekort zijn heel verschillend (36). Wanneer niks werkt, is het verstandig om geen strijd aan te gaan met tinnitus, maar het te accepteren (37). Door te leren om de aandacht bewust op andere zaken te focussen dan het oorsuizen, kan het makkelijker worden om met de aandoening te leven (38).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

51 gedachten over “Natuurlijke remedies tegen tinnitus”

 1. Eerlijk gezegd zou ik mensen met een rinitis eerst maar eens flink laten detoxen. De ellende begint immers met een vervuld systeem. We proppen er maar van alles in en verwachten dat alles maar goed is. Maar ook een wasmachine verkalkt, een auto moet schone olie hebben etc. Zo ook wij. Het “laten staan” van voedingsmiddelen is vaak efficiënter dan er weer wat bijgeven.

    • Kennelijk heb jij geen idee waar tinnitus vandaan komt Ingrid.

     Als bezitter van een hinderlijke fluit en een ruis weet ik wel wat de oorzaak is en detoxen helpt geen bal hiermee.

     • DP ik kan hier wel helaas aardig over meepraten, ik denk zelf dat het gekomen is na een reisje Florida, verkouden, vliegtuig in, oorpijn gehad en sindsdien soms heeeeel erge pijn en soms niet. Maar hoe dat verschil nu tot stand komt? Ik denk wel eens dat het met de luchtdruk of vochtigheidsgraad te maken heeft? Wat denk jij?

  • Ik was op zoek naar tips voor wat ik op mijn stengels bleekselderij kan smeren en zie nu deze pagina over tahin. Dat lijkt me wel geschikt, moet ik nu de witte of de donkere hebben, en moet ik het bij de reformwinkel halen of bij de toko?

  • We proppen er zeker maar van alles en nog wat in, waaronder ook elektromagnetische straling. Tinnitus wordt vaak veroorzaakt door straling van masten, mobieltjes, wifi, dect telefoons, i-pads, slimme meters en allerlei andere draadloze apparatuur, die we zelf in huis halen. En tinnitus is niet de enige gezondheidsschade die veroorzaakt wordt door straling. Voor info zie stopumts.nl

 2. Goede blog en bedankt voor de info.
  bij voeding rijk aan zink wil ik toevoegen: malse Ierse biefstuk.
  mee eens?

 3. Bedankt voor de tips, maar wat is er mis met Magnesium(hydr)oxide? En zit er een verschil in gezondheid in tussen dit en de magnesiumcitraat?

  • magnesiumoxide wordt niet opgenomen maar gaat er uit en spoelen andere mineralen (zoals wellicht zink en ijzer) mee.
   dus wel degelijk verschil.
   diaree wil je niet. citraat geeft meestal geen diaree dus is wel goed opneembare vorm.

   • Bedankt voor het antwoord Peter-Jan. Ik gebruik Magnesiumhydroxide juist eigenlijk voor een soepelere stoelgang, maar wil natuurlijk niet dat het andere mineralen onttrekt. Zal eens naar alternatieve oplossing zoeken. ;-)

    • Petra, venkel helpt de stoelgang soepel te laten verlopen. Venkelthee zonder toevoegingen, of verse venkel, verzacht ook buik- of darmkrampen.

    • eindelijk een probleemloze stoelgang kreeg ik na mijn besluit géén brood meer te eten!!! Probeer het eens een weekje.

  • Stoelgang kan te maken hebben met voedingspatroon. Zelf goede ervaringen met Colon Clean. Ook kan het te maken hebben met tekorten aan voedingsstoffen, zoals dus magnesium en vitamine B. vind zelf magnesiumbisglycinaat of chelaat prettig werken voor m’n algehele toestand. Magnesium voor de stoelgang moet je maar kort gebruiken. Bijvoorbeeld Oxy Powder. En soms kan het goed zijn de darmen grondig te reinigen met een kuurtje. Dan kan het verder te maken hebben met te weinig beweging en dan met name beweging die je onderlijf in beweging brengt. Eerder dus wandelen dan fietsen. En mensen met obstipatie houden dingen emotioneel meer vast. Soms kan ook osteopathie helpen.

 4. Ik heb onlangs geleerd dat tinitus een effect is van platliggende haartjes in je gehoorgang die gestressed zijn en dan valse prikkels sturen naar je hersenen. Je zou die prikkels “chemisch” kunnen aanpakken (wellicht dat bovenstaande middelen helpen), maar ik heb een andere tip:

  Ik was in november verleden jaar in Duitsland, bij het Lichtenberger instituut (http://www.lichtenberger-institut.de/) en in mijn groepje zat een mevrouw met tinitus, die al bijna een jaar aan het tobben was en er zelfs niet van kon slapen. Na een uur klank maken en zo de eigen gehoorgang stimuleren, werd haar tinitus minder. En de dag daarna kwam ze stralend in de les: de tinitus was niet weg, maar een stuk minder. En ze had geslapen die nacht!

  Therapeute Ruth Weimer vertelde dat zingen waarbij je veel gebruik maakt van je resonansholtes en een reeks aan frequenties zo’n tinitus vaak verminderd.

  Wie dat wil proberen: Ruth woont in het Lichtenberger Institut (Fischbachtal, in de buurt van Frankfurt) en is ook bijna maandelijks in Amsterdam waar ze les geeft. Je kunt haar bellen! Ruth spreekt ook aardig Nederlands.

  En ikzelf ben nu in opleiding volgens de Lichtenberger methode. Wie weet dat ik dat over een jaar of wat ook kan helpen…..

  • Ik ben benieuwd of dat extra foliumzuur heeft geholpen.
   Ik neem al jaren alles wat Juglen hierboven noemt maar geen resultaat.
   Detoxen heb ik gedaan Ingrid en ik eet alleen pure voeding zonder toevoegingen.
   Veel groenten en fruit, zoveel mogelijk biologisch.
   Ik heb fibromyalgie en cvs. Ik twijfel steeds meer hieraan en begin nu meer aan de ziekte van lyme te denken omdat ik jaren geleden iets op mijn been had met een rode kring erom heen. Was bij de huidarts maar die wist niet wat het was.
   Ik krijg steeds meer kwalen erbij de laatste tijd, draaiduizeligheid , hoge bloeddruk, hartkloppingen, ontstekingen.
   Mijn huisarts adviseert me alleen om medicijnen te nemen tegen de hoge bloeddruk.

   • Beste Evie

    Ik lees net over je lichamelijke problemen en Lyme kan zeker de veroorzaker van je ellende zijn. Je moet geen genoegen nemen met een anti-hypertensivum, maar een bloedonderzoek vragen!
    En er ook echt op staan dat je dat krijgt, anders blijf je tobben.

    sterkte!

    Margot

   • Hoi Evie,

    Erg laat maar ik lees hier jouw reactie nu en durf bijna zeker te zeggen dat er Lyme onder zit, dus ik hoop dat je er ondertussen wat mee hebt gedaan.
    Ik werk zelf vaker met mensen met lyme, ook daarmee met mensen die fybromyalgie en CVS hebben omdat daar heel vaak een tekenbeet de oorzaak van is en dit is serieus genoeg om die lyme echt te moeten aanpakken.
    Hoge bloeddruk medicatie heeft echt geen zin en bijv. de hartkloppingen zijn een co-infectie van de borrelia die dat veroorzaken, dus is het erg aannemelijk dat je een tekenbeet hebt gehad met Lyme en co-infecties.
    Veel succes ermee.

 5. Eigenlijk zijn bovenstaande tips niet iets tegen tinnitus maar eerder voor een andere voedingspatroon welke het zou moeten verminderen. Hoewel ik het eens ben dat je met een goed humeur en meer energie beter tegen het onophoudelijk geluid opgewassen bent kan ik toch eerder eens aanbevelen om met een audicien te gaan praten. Die kan in combinatie met een audiologisch centrum een beter plan van aanpak maken dan welk ander trucje dan ook.

  Ik heb hoortoestellen en ik heb er baat bij, het kan een ander ook helpen!

 6. Vitamine C schijnt ook erg goed te werken.
  Ik heb net censuur gelezen van dr Lenkei,echt een aanrader. Volgens heb zin het gros van de ziekten te genezen met extra vitamine vooral vitamine C

 7. Er wordt hier nogal simpel gedacht over tinnitus. Niemand weet nog hoe het precies ontstaat. Ik ben 67 yogadocent en orthomoleculair voedingsdeskundige. Heb sinds 10 jaar ‘suizen’ in mijn hoofd. Niet in het oor!
  Geen fluittoon. Het geluid kan per persoon erg verschillen. Mijn schoonvader had het over toeters en bellen. Werd er niet goed van. Er zijn mensen die zelfmoord hebben gepleegd vanwege het lawaai in hun hoofd. Voeding en/ of supplementen hebben bij mij niets uitgehaald. Ook oefeningen uit diverse diciplines, Japans, chinees etc. niet. De kunst (mijn kunst) is het om je er niet op te concentreren. Overdag gaat het prima, maar als ik mediteer wordt het moeilijker. Het is dus niet meer ‘stil’ zoals ik gewend was. Ik heb me aangeleerd er niet naar te luisteren. Wat ik nog wil proberen is aupunctuur.

  • Kan diverse oorzaken hebben. Soms een scheefstand van de atlas. Zelf minder hoofdpijn na atlascorrectie. Van ander gehoord dat tinnitus op de behandeltafel al afnam.

 8. Sinds een goed jaar ook last van tinnitus in mijn hoofd. (Na gebruik van bloeddruk verlagers. Nu totaal mee gestopt) Soms is de tinnitus bijna niet aanwezig. Soms nadrukkelijk. Ik weet wel dat het bij mij in de avonden erger is. Ik gebruik ginko biloba en de “goede magnesium” . Ik weet niet of het daardoor beter gaat. Magnesium geeft op zich wel ontspanning. Wat wel van invloed is op een minder aanwezige tinnitus. Soms denk ik wel eens, het is weg. Maar met de gedachte hieraan is het soms spontaan terug. Je kan er geen peil op trekken. Ik heb geaccepteerd dat het blijft. Geeft ook rust, vind ik.

  • Bloeddrukmiddelen zorgen onder andere voor een verminderde melatonineaanmaak en het kwijtraken van voedingsstoffen als Q10 en zink. Kan allerlei klachten teweegbrengen.

 9. Zelf ben ik natuurgeneeskundige en geef Chinese Guasha. Helaas is dit (nog) erg onbekend.
  Ik behandel regelmatig mensen met Tinnitus met heel goed resultaat. Ik krijg mensen doorgestuurd via de audicien. En uiteraard via mond tot mond reclame.

  • Mijn man heeft zeker 25jr. lang last gehad van tinitus. Kortgeleden zijn wij gestop met het gebruik van melk en melk prod.Ineens is zijn tinitus verdwenen. Gebruiken wel geitenkaas.

   • Hoi Marianne, ik wil heel graag met je in contact komen. Ik heb vaker gelezen over melk en tinnitus. Wil hier graag iets meer over weten. Kunnen we contact met elkaar opnemen? Heel heel graag!! Groetjes Ria

 10. hoi juglen
  fijn dat je iets over dit onderwerp verteld.
  ik hoor sinds 2012 meerdere tonen in mijn oren, ook ik heb het jaar eraan vooraf bloeddruk verlagers en bloed verdunners en anti epileptica gebruikt. nu medicijn vrij, gelukkig!
  ik heb nu zelf het idee dat mijn amalgaam er ook mee te maken heeft. heb een tijdje zeoliet gebruikt en ook weer mee gestopt.
  paar mnd geleden werden de tonen in mijn hoofd zo hinderlijk, vooral als ik wakker werd dan was het zo aanwezig alsof mijn hoofd de hele nacht onder druk had gestaan, het zwakte ook wel weer af als ik me bewust werd en opstond.
  ook realiseerde ik me dat als ik kauw bewegingen maak of mijn hoofd naar achter buig dat de toon hoger en intensiever wordt. ik ben vorige week weer met zeoliet begonnen en na een week kan ik al merken dat er meer rust in mijn hoofd is gekomen. en ik weet nu zeker dat ik zeer spoedig een afspraak met de tandarts maak.
  succes voor iedereen en bedankt voor alle tips!
  ps @ DP: je schrijft dat je wel weet wat de oorzaak is. kan je ook vertellen wat het volgens jou is?
  zonnige groet in licht en liefde

 11. ik zou ook alle straling thuis weg doen zoals dect telefoons die fungeren als een minizendmast tenzij je de nieuwste hebt waarvan de straling stopt zodra je geen gesprek voert, en doe ook je gsm uit en laat hem niet aanstaan op je nachtkastje ook zijn er stralingsarme routers tegenwoordig, helaas moet ik er nog bij vermelden dat als je een tussenwoning oid bewoont heb je nog steeds last van de straling van de dect telefoons van de buren daar deze straling door vloeren en muren heen gaat, STRALING KAN JE BEHOORLIJK AANTASTEN DUS WEG ERMEE; SUCCES

 12. Heb nu 2 jaar tinitus zinds 1 jaar heb ik een gehoor apparaat het maskeerd wel het geluid (ruis) een beetje.
  Ik heb jullie verhalen gelezen was heel interesant.

  • De meeste werken niet, diegene die wel werken bevatten vaak magnesium, ginkgo biloba, knoflook en bioflavonoïden… Of het bij je werkt is afhankelijk van de oorzaak van de tinnitus.

 13. Sinds eind 2006 heb ik tinnitus, harde hoge fluittoon en suizen en soms nog andere geluiden er tussendoor. Het is ontstaan na een harde val op mijn achterhoofd en als gevolg daarvan een zware hersenschudding. Ik denk niet dat ontgiften daarbij helpt. Maar wat wel?

 14. Hallo Juglen,

  Ik ben Paul, heb al 10 jaar tinnitus maar naar gelang de jaren verstreken heb ik zelf geleerd
  om mijn tinnitus te behandelen (te doen verdwijnen).Gebruik MP3 speler en heb 300 melodieën waarvan ik er steeds meer gebruik om mijn suizen te doen verminderen of verdwijnen.
  Begrijp me goed ik heb er geen harde muziek op staan wel zachte instrumentale waar je rustig van wordt. Ook heb ik een edelsteen hematietketting of netjes gezegd een kundalini collier.
  Deze geeft trillingen af waar jezelf niets van merkt deze gebruik ik voor vermindering van pijn in de schouders en rug en tevens ook de stress.Dat gaat weg maar ook mijn suizen gaat weg of bijna weg. Gebruik hem bijna elke dag. Ook voeding staat bij mij op de eerste plaats.
  Ik eet veel noten , omega 3 6 en 9 goed voor de hersenen. Vit. B12 supp. zink magnesium e.d. Ik gebruik vele soorten olie amandel en avocado waar veel vitaminen inzitten.
  Wat ook erg goed is is afleiding, dus niet aan tinnitus denken,niet makkelijk.
  Dat zijn de dingen die ik doe om mijn tinnitus te verminderen en nog veel meer.
  Met vriendelijke groet Paul

 15. Tinnitus kan ontstaan bij allerlei ooraandoeningen: onder andere bij oorinfecties, bij acute en chronische mindenoorontstekeningen bij de ziekte van Ménière, gehoorschade of plotselinge doofheid. Ook kan tinnitus een symptoom zijn van andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten of bloedarmoede.

 16. Tinnitus kan ook (en wordt vaak) veroorzaakt worden door straling van draadloze apparatuur: wifi, gsm, smartphone, tablets, DECT, bluetooth, zendmasten en wat we al niet meer aan draadloos ‘speelgoed’ om ons heen hebben.

  Steeds meer wetenschappers en artsen luiden de noodklok over straling en 5G;

  In Duitsland gingen artsen onlangs (oktober 2019) zelfs de straat op om te
  protesteren tegen 5G en om op te komen voor mensen die als gevolg van straling
  gezondheidsklachten ondervinden (zoals bijvoorbeeld tinnitus en
  hartritmestoornissen).

  Bron: https://www.stuttgarter-nachrichten.de/inhalt.demo-am-staatsministerium-in-stuttgart-
  protest-gegen-5-g-in-weissen-arztkitteln.f964401b-85f9-4915-a236-4f3177597300.html

 17. 10 jaar geleden had ik erge tinnitus. 5 verschillende bewegende geluiden tegelijkertijd. Zo kon en wilde ik niet verder leven. Na alle mogelijke dokters en ook ziekenhuis afgelopen te hebben homeopathie geprobeerd. Ik wist toen niet wat ervan te denken. Na ongeveer 5 sessies was het opgelost. Eerst juiste middel voor mij zoeken, daarna de juiste dosis. Ik begrijp dat er verschillende soorten tunnitus bestaan met elk een andere oorzaak, dus wil ik geen valse hoop geven. Bij mij heeft het geholpen.

 18. Goede morgen Tine mijn zoon heeft ook last van tinnitus door jarenlang stress. Kun je meer info geven over de behandeling met homeopathie

 19. Tine, kan je mij meer uitleg geven i.v.m. de homeopathie? Ikzelf heb u sinds 7 weken last. Het is bij momenten ondraaglijk.

 20. beste ik heb mijn man heel goed geholpen met het nemen van pycnogenol
  hij heeft het lange tijd twee per dag geslikt en nu als onderhoud kuur 1 per dag
  het is nog maar zelden dat hij er last van heeft

Reacties zijn gesloten.