5 natuurlijke remedies tegen tinnitus

earHet zal je verbazen, maar ik krijg dagelijks mailtjes met de vraag of ik iets weet tegen tinnitus. Tinnitus is een hinderlijke fluittoon, die maar niet weggaat. Heel hinderlijk dus!
Ik dacht, laat ik hier maar even een blog aan wijden, dan kan ik mensen hiernaar verwijzen!

De 5 natuurlijke remedies tegen tinnitus:

Ginkgo biloba
Dit is één van mijn favoriete supplementen. Het werkt op tal van terreinen, maar verbetert vooral de bloedcirculatie. Laten mensen met tinnitus dit nu goed kunnen gebruiken! Op de een of andere manier is de doorbloeding vaak verstoord in het oor, waardoor de fluittoon kan opspelen. Je kunt ook beter geen koffie drinken. Koffie vernauwt de bloedvaten en kan tinnitus dus in de hand werken.

Sesamzaadjes
Volgens de chinezen kunnen sesamzaadjes bijdragen aan de genezing van tinnitus. Een makkelijke manier om dit binnen te krijgen is het eten van tahin. Je kunt dit combineren met een rijstmaaltijd, of een glutenvrije cracker.

Neem extra vitamine B12
Heel veel mensen die last hebben van tinnitus hebben een tekort aan de B-vitamines. Vooral B12 is een beruchte. In het verlengde hiervan kun je dus beter geen voeding nemen die B-vitamines uit je lichaam rooft, zoals suikerrijke producten.

Kies voor zink
Tinnitus wordt vaak in verband gebracht met een tekort aan zink. Je kunt zink als supplement gebruiken, maar ook kiezen voor natuurlijke zinkrijke voeding zoals oesters, pompoenzaad, paranoten en pecannoten.

Magnesium
Dit is een stof die zorgt voor ontspanning, ook van de aderen. Het laat de bloeddruk dalen en verbetert de doorbloeding. Om deze reden hebben veel mensen met tinnitus baat bij dit middel. Kies wel voor magnesiumcitraat. In de meeste supplementen maken ze gebruik van magnesiumoxide, wat in het ziekenhuis als laxeermiddel wordt gebruikt. Voeding rijk aan magnesium is onder andere noten en bladgroen.

O ja, nog een laatste tip: volgens sommigen kan aspirine de fluittoon versterken. Je kunt er dan ook maar beter niet al te gretig gebruik van maken.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

41 gedachten over “5 natuurlijke remedies tegen tinnitus”

 1. Eerlijk gezegd zou ik mensen met een rinitis eerst maar eens flink laten detoxen. De ellende begint immers met een vervuld systeem. We proppen er maar van alles in en verwachten dat alles maar goed is. Maar ook een wasmachine verkalkt, een auto moet schone olie hebben etc. Zo ook wij. Het “laten staan” van voedingsmiddelen is vaak efficiënter dan er weer wat bijgeven.

    • Kennelijk heb jij geen idee waar tinnitus vandaan komt Ingrid.

     Als bezitter van een hinderlijke fluit en een ruis weet ik wel wat de oorzaak is en detoxen helpt geen bal hiermee.

     • DP ik kan hier wel helaas aardig over meepraten, ik denk zelf dat het gekomen is na een reisje Florida, verkouden, vliegtuig in, oorpijn gehad en sindsdien soms heeeeel erge pijn en soms niet. Maar hoe dat verschil nu tot stand komt? Ik denk wel eens dat het met de luchtdruk of vochtigheidsgraad te maken heeft? Wat denk jij?

  • Ik was op zoek naar tips voor wat ik op mijn stengels bleekselderij kan smeren en zie nu deze pagina over tahin. Dat lijkt me wel geschikt, moet ik nu de witte of de donkere hebben, en moet ik het bij de reformwinkel halen of bij de toko?

  • We proppen er zeker maar van alles en nog wat in, waaronder ook elektromagnetische straling. Tinnitus wordt vaak veroorzaakt door straling van masten, mobieltjes, wifi, dect telefoons, i-pads, slimme meters en allerlei andere draadloze apparatuur, die we zelf in huis halen. En tinnitus is niet de enige gezondheidsschade die veroorzaakt wordt door straling. Voor info zie stopumts.nl

 2. Goede blog en bedankt voor de info.
  bij voeding rijk aan zink wil ik toevoegen: malse Ierse biefstuk.
  mee eens?

 3. Bedankt voor de tips, maar wat is er mis met Magnesium(hydr)oxide? En zit er een verschil in gezondheid in tussen dit en de magnesiumcitraat?

  • magnesiumoxide wordt niet opgenomen maar gaat er uit en spoelen andere mineralen (zoals wellicht zink en ijzer) mee.
   dus wel degelijk verschil.
   diaree wil je niet. citraat geeft meestal geen diaree dus is wel goed opneembare vorm.

   • Bedankt voor het antwoord Peter-Jan. Ik gebruik Magnesiumhydroxide juist eigenlijk voor een soepelere stoelgang, maar wil natuurlijk niet dat het andere mineralen onttrekt. Zal eens naar alternatieve oplossing zoeken. ;-)

    • Petra, venkel helpt de stoelgang soepel te laten verlopen. Venkelthee zonder toevoegingen, of verse venkel, verzacht ook buik- of darmkrampen.

    • eindelijk een probleemloze stoelgang kreeg ik na mijn besluit géén brood meer te eten!!! Probeer het eens een weekje.

 4. Ik heb onlangs geleerd dat tinitus een effect is van platliggende haartjes in je gehoorgang die gestressed zijn en dan valse prikkels sturen naar je hersenen. Je zou die prikkels “chemisch” kunnen aanpakken (wellicht dat bovenstaande middelen helpen), maar ik heb een andere tip:

  Ik was in november verleden jaar in Duitsland, bij het Lichtenberger instituut (http://www.lichtenberger-institut.de/) en in mijn groepje zat een mevrouw met tinitus, die al bijna een jaar aan het tobben was en er zelfs niet van kon slapen. Na een uur klank maken en zo de eigen gehoorgang stimuleren, werd haar tinitus minder. En de dag daarna kwam ze stralend in de les: de tinitus was niet weg, maar een stuk minder. En ze had geslapen die nacht!

  Therapeute Ruth Weimer vertelde dat zingen waarbij je veel gebruik maakt van je resonansholtes en een reeks aan frequenties zo’n tinitus vaak verminderd.

  Wie dat wil proberen: Ruth woont in het Lichtenberger Institut (Fischbachtal, in de buurt van Frankfurt) en is ook bijna maandelijks in Amsterdam waar ze les geeft. Je kunt haar bellen! Ruth spreekt ook aardig Nederlands.

  En ikzelf ben nu in opleiding volgens de Lichtenberger methode. Wie weet dat ik dat over een jaar of wat ook kan helpen…..

  • Ik ben benieuwd of dat extra foliumzuur heeft geholpen.
   Ik neem al jaren alles wat Juglen hierboven noemt maar geen resultaat.
   Detoxen heb ik gedaan Ingrid en ik eet alleen pure voeding zonder toevoegingen.
   Veel groenten en fruit, zoveel mogelijk biologisch.
   Ik heb fibromyalgie en cvs. Ik twijfel steeds meer hieraan en begin nu meer aan de ziekte van lyme te denken omdat ik jaren geleden iets op mijn been had met een rode kring erom heen. Was bij de huidarts maar die wist niet wat het was.
   Ik krijg steeds meer kwalen erbij de laatste tijd, draaiduizeligheid , hoge bloeddruk, hartkloppingen, ontstekingen.
   Mijn huisarts adviseert me alleen om medicijnen te nemen tegen de hoge bloeddruk.

   • Beste Evie

    Ik lees net over je lichamelijke problemen en Lyme kan zeker de veroorzaker van je ellende zijn. Je moet geen genoegen nemen met een anti-hypertensivum, maar een bloedonderzoek vragen!
    En er ook echt op staan dat je dat krijgt, anders blijf je tobben.

    sterkte!

    Margot

   • Hoi Evie,

    Erg laat maar ik lees hier jouw reactie nu en durf bijna zeker te zeggen dat er Lyme onder zit, dus ik hoop dat je er ondertussen wat mee hebt gedaan.
    Ik werk zelf vaker met mensen met lyme, ook daarmee met mensen die fybromyalgie en CVS hebben omdat daar heel vaak een tekenbeet de oorzaak van is en dit is serieus genoeg om die lyme echt te moeten aanpakken.
    Hoge bloeddruk medicatie heeft echt geen zin en bijv. de hartkloppingen zijn een co-infectie van de borrelia die dat veroorzaken, dus is het erg aannemelijk dat je een tekenbeet hebt gehad met Lyme en co-infecties.
    Veel succes ermee.

 5. Eigenlijk zijn bovenstaande tips niet iets tegen tinnitus maar eerder voor een andere voedingspatroon welke het zou moeten verminderen. Hoewel ik het eens ben dat je met een goed humeur en meer energie beter tegen het onophoudelijk geluid opgewassen bent kan ik toch eerder eens aanbevelen om met een audicien te gaan praten. Die kan in combinatie met een audiologisch centrum een beter plan van aanpak maken dan welk ander trucje dan ook.

  Ik heb hoortoestellen en ik heb er baat bij, het kan een ander ook helpen!

 6. Vitamine C schijnt ook erg goed te werken.
  Ik heb net censuur gelezen van dr Lenkei,echt een aanrader. Volgens heb zin het gros van de ziekten te genezen met extra vitamine vooral vitamine C

 7. Er wordt hier nogal simpel gedacht over tinnitus. Niemand weet nog hoe het precies ontstaat. Ik ben 67 yogadocent en orthomoleculair voedingsdeskundige. Heb sinds 10 jaar ‘suizen’ in mijn hoofd. Niet in het oor!
  Geen fluittoon. Het geluid kan per persoon erg verschillen. Mijn schoonvader had het over toeters en bellen. Werd er niet goed van. Er zijn mensen die zelfmoord hebben gepleegd vanwege het lawaai in hun hoofd. Voeding en/ of supplementen hebben bij mij niets uitgehaald. Ook oefeningen uit diverse diciplines, Japans, chinees etc. niet. De kunst (mijn kunst) is het om je er niet op te concentreren. Overdag gaat het prima, maar als ik mediteer wordt het moeilijker. Het is dus niet meer ‘stil’ zoals ik gewend was. Ik heb me aangeleerd er niet naar te luisteren. Wat ik nog wil proberen is aupunctuur.

 8. Sinds een goed jaar ook last van tinnitus in mijn hoofd. (Na gebruik van bloeddruk verlagers. Nu totaal mee gestopt) Soms is de tinnitus bijna niet aanwezig. Soms nadrukkelijk. Ik weet wel dat het bij mij in de avonden erger is. Ik gebruik ginko biloba en de “goede magnesium” . Ik weet niet of het daardoor beter gaat. Magnesium geeft op zich wel ontspanning. Wat wel van invloed is op een minder aanwezige tinnitus. Soms denk ik wel eens, het is weg. Maar met de gedachte hieraan is het soms spontaan terug. Je kan er geen peil op trekken. Ik heb geaccepteerd dat het blijft. Geeft ook rust, vind ik.

 9. Zelf ben ik natuurgeneeskundige en geef Chinese Guasha. Helaas is dit (nog) erg onbekend.
  Ik behandel regelmatig mensen met Tinnitus met heel goed resultaat. Ik krijg mensen doorgestuurd via de audicien. En uiteraard via mond tot mond reclame.

  • Mijn man heeft zeker 25jr. lang last gehad van tinitus. Kortgeleden zijn wij gestop met het gebruik van melk en melk prod.Ineens is zijn tinitus verdwenen. Gebruiken wel geitenkaas.

   • Hoi Marianne, ik wil heel graag met je in contact komen. Ik heb vaker gelezen over melk en tinnitus. Wil hier graag iets meer over weten. Kunnen we contact met elkaar opnemen? Heel heel graag!! Groetjes Ria

 10. hoi juglen
  fijn dat je iets over dit onderwerp verteld.
  ik hoor sinds 2012 meerdere tonen in mijn oren, ook ik heb het jaar eraan vooraf bloeddruk verlagers en bloed verdunners en anti epileptica gebruikt. nu medicijn vrij, gelukkig!
  ik heb nu zelf het idee dat mijn amalgaam er ook mee te maken heeft. heb een tijdje zeoliet gebruikt en ook weer mee gestopt.
  paar mnd geleden werden de tonen in mijn hoofd zo hinderlijk, vooral als ik wakker werd dan was het zo aanwezig alsof mijn hoofd de hele nacht onder druk had gestaan, het zwakte ook wel weer af als ik me bewust werd en opstond.
  ook realiseerde ik me dat als ik kauw bewegingen maak of mijn hoofd naar achter buig dat de toon hoger en intensiever wordt. ik ben vorige week weer met zeoliet begonnen en na een week kan ik al merken dat er meer rust in mijn hoofd is gekomen. en ik weet nu zeker dat ik zeer spoedig een afspraak met de tandarts maak.
  succes voor iedereen en bedankt voor alle tips!
  ps @ DP: je schrijft dat je wel weet wat de oorzaak is. kan je ook vertellen wat het volgens jou is?
  zonnige groet in licht en liefde

 11. ik zou ook alle straling thuis weg doen zoals dect telefoons die fungeren als een minizendmast tenzij je de nieuwste hebt waarvan de straling stopt zodra je geen gesprek voert, en doe ook je gsm uit en laat hem niet aanstaan op je nachtkastje ook zijn er stralingsarme routers tegenwoordig, helaas moet ik er nog bij vermelden dat als je een tussenwoning oid bewoont heb je nog steeds last van de straling van de dect telefoons van de buren daar deze straling door vloeren en muren heen gaat, STRALING KAN JE BEHOORLIJK AANTASTEN DUS WEG ERMEE; SUCCES

 12. Heb nu 2 jaar tinitus zinds 1 jaar heb ik een gehoor apparaat het maskeerd wel het geluid (ruis) een beetje.
  Ik heb jullie verhalen gelezen was heel interesant.

  • De meeste werken niet, diegene die wel werken bevatten vaak magnesium, ginkgo biloba, knoflook en bioflavonoïden… Of het bij je werkt is afhankelijk van de oorzaak van de tinnitus.

 13. Sinds eind 2006 heb ik tinnitus, harde hoge fluittoon en suizen en soms nog andere geluiden er tussendoor. Het is ontstaan na een harde val op mijn achterhoofd en als gevolg daarvan een zware hersenschudding. Ik denk niet dat ontgiften daarbij helpt. Maar wat wel?

 14. Hallo Juglen,

  Ik ben Paul, heb al 10 jaar tinnitus maar naar gelang de jaren verstreken heb ik zelf geleerd
  om mijn tinnitus te behandelen (te doen verdwijnen).Gebruik MP3 speler en heb 300 melodieën waarvan ik er steeds meer gebruik om mijn suizen te doen verminderen of verdwijnen.
  Begrijp me goed ik heb er geen harde muziek op staan wel zachte instrumentale waar je rustig van wordt. Ook heb ik een edelsteen hematietketting of netjes gezegd een kundalini collier.
  Deze geeft trillingen af waar jezelf niets van merkt deze gebruik ik voor vermindering van pijn in de schouders en rug en tevens ook de stress.Dat gaat weg maar ook mijn suizen gaat weg of bijna weg. Gebruik hem bijna elke dag. Ook voeding staat bij mij op de eerste plaats.
  Ik eet veel noten , omega 3 6 en 9 goed voor de hersenen. Vit. B12 supp. zink magnesium e.d. Ik gebruik vele soorten olie amandel en avocado waar veel vitaminen inzitten.
  Wat ook erg goed is is afleiding, dus niet aan tinnitus denken,niet makkelijk.
  Dat zijn de dingen die ik doe om mijn tinnitus te verminderen en nog veel meer.
  Met vriendelijke groet Paul

 15. Tinnitus kan ontstaan bij allerlei ooraandoeningen: onder andere bij oorinfecties, bij acute en chronische mindenoorontstekeningen bij de ziekte van Ménière, gehoorschade of plotselinge doofheid. Ook kan tinnitus een symptoom zijn van andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten of bloedarmoede.

Reacties zijn gesloten.