Hoofdpagina » Nieuws » Corona een seizoensgebonden ziekte?

Corona een seizoensgebonden ziekte?

Een nieuwe studie levert sterk bewijs dat covid-19 waarschijnlijk net als de griep een seizoensgebonden infectie is. Via geavanceerde methodes om oorzaken van transmissie vast te stellen, werd duidelijk dat zowel de temperatuur als luchtvochtigheidsgraad twee zeer belangrijke factoren zijn in de overdracht van het coronavirus. De resultaten laten een negatief verband zien tussen de overdrachtssnelheid en zowel de temperatuur als de vochtigheidsgraad op wereldschaal: hogere overdrachtssnelheden werden gezien bij lagere temperaturen en luchtvochtigheid. Een lage luchtvochtigheid vermindert de grootte van aerosolen en verhoogt daardoor de overdracht van seizoensgebonden virussen via de lucht. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat er meer aandacht komt voor een goede luchthygiëne, die onder meer kan worden bereikt met een goede ventilatie.

De originele samenvatting
De rol van het klimaat en echte seizoensgebonden signaturen in de epidemiologie van opkomende pathogenen, en die van SARS-CoV-2 in het bijzonder, blijft slecht begrepen. Met een statistische methode die ontworpen is om voorbijgaande associaties op te sporen, tonen we voor COVID-19 gevallen sterke consistente negatieve effecten van zowel temperatuur als absolute vochtigheid op grote ruimtelijke schalen. Op fijnere ruimtelijke resoluties bevestigen we deze verbanden tijdens de seizoensgebonden stijging en daling van COVID-19. Sterke ziekteresponsen worden vastgesteld in de eerste twee golven, wat duidt op duidelijke bandbreedtes voor temperatuur en absolute vochtigheid die vergelijkbaar zijn met die welke vroeger beschreven werden voor seizoensinfluenza. Voor COVID-19, in alle bestudeerde regio’s en pandemische golven, presteert een proces-gebaseerd model dat een temperatuurafhankelijke transmissiesnelheid incorporeert beter dan basisformuleringen zonder driver of met een sinusoïdale seizoensgebondenheid. Onze resultaten classificeren COVID-19 tot dusver als een seizoensgebonden lage-temperatuurinfectie en suggereren een belangrijke bijdrage van de luchtroute in de overdracht van SARS-CoV-2, met implicaties voor de bestrijdingsmaatregelen die we bespreken.

Fontal A, Bouma MJ, San-José A, López L, Pascual M, Rodó X. Climatic signatures in the different COVID-19 pandemic waves across both hemispheres. Nat Comput Sci. oktober 2021;1(10):655–65.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.