Hoofdpagina » Nieuws » Koffie en groenten kunnen beschermen tegen COVID-19

Koffie en groenten kunnen beschermen tegen COVID-19

Het drinken van een kop koffie en het eten van een salade kan je volgens een nieuwe studie van de Northwestern University beschermen tegen COVID-19. Minder bewerkt vlees en borstvoeding overigens ook.

De auteurs zeggen dat dit de eerste studie is waarbij bevolkingsgegevens gebruikt zijn om de rol van specifieke voedselinname bij de preventie van COVID-19 te onderzoeken.

“Iemands voeding heeft invloed op de immuniteit,” zei hoofdauteur Marilyn Cornelis, universitair hoofddocent preventieve geneeskunde aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine. “En het immuunsysteem speelt een sleutelrol in iemands vatbaarheid voor en reactie op infectieziekten, waaronder COVID-19.”

Borstvoeding geven kan ook bescherming bieden, evenals het eten van minder bewerkt vlees, zo ontdekte de onderzoekers.

Marilyn Cornelis vertelt verder “Behalve het volgen van de richtlijnen die nu gelden om de verspreiding van het virus af te remmen, bieden we steun voor andere, betrekkelijk eenvoudige manieren waarop mensen hun risico kunnen verkleinen en dat is via voeding en dieet”.

Het artikel over voeding en COVID-19 bescherming werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients.

Eén of meer kopjes koffie per dag werd in verband gebracht met ongeveer 10% minder risico op COVID-19, vergeleken met minder dan één kopje per dag. Consumptie van minstens 0,67 porties groenten per dag (gekookt of rauw, aardappelen uitgezonderd) werd in verband gebracht met een lager risico op een COVID-19 infectie. De consumptie van bewerkt vlees van slechts 0,43 porties per dag hing samen met een hoger risico op COVID-19. Als baby’s borstvoeding gehad hebben verminderde het risico met 10% vergeleken met diegenen die geen borstvoeding gehad hebben.

Tot nu toe is het meeste COVID-19 onderzoek gericht op individuele factoren die na een positieve COVID-19 test worden beoordeeld. Personen met een zwakker immuunsysteem, zoals ouderen en mensen met bestaande comorbiditeiten (=het tegelijkertijd voorkomen van twee of meer aandoeningen  bij één persoon), waaronder hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en zwaarlijvigheid, lopen meer kans op ernstige COVID-19.

Maar behalve aan gewichtsbeheersing is er minder aandacht besteed aan andere modificeerbare risicofactoren die aan een COVID-19 infectie voorafgaan, zei Cornelis, die bestudeert hoe voeding en dieet bijdragen aan chronische ziekten.

Dr. Thanh-Huyen Vu, eerste auteur van de studie en universitair hoofddocent geneeskunde aan Northwestern, leidt nu analyses om na te gaan of deze beschermende dieetmaatregelen specifiek zijn voor COVID of voor infecties van de luchtwegen in het algemeen.

Exacte mechanismen die deze dieetfactoren in verband brengen met COVID zijn onbekend.

“Koffie is een belangrijke bron van cafeïne, maar er zijn ook tientallen andere verbindingen die mogelijk ten grondslag liggen aan de beschermende associaties die we waarnamen,” zei Cornelius. “Associaties met bewerkt vlees, maar niet met rood vlees, wijzen op niet-vleesfactoren.”

Met behulp van gegevens uit de UK Biobank onderzochten de onderzoekers de associaties tussen voedingsgedrag gemeten in 2006-2010 en COVID-19 infecties in maart tot december 2020, voordat vaccins beschikbaar waren. Ze richtten zich op 1) voedingsfactoren waarvoor gegevens beschikbaar waren en die eerder op basis van menselijke en dierlijke studies een rol speelden bij immuniteit; 2) zelfgerapporteerde inname van koffie, thee, groenten, fruit, vette vis, bewerkt vlees en rood vlees. Ook de blootstelling aan moedermelk in het vroege leven werd geanalyseerd.

Van de 37.988 deelnemers die op COVID-19 werden getest en in de studie werden opgenomen, testte 17% positief.

Het observationele karakter van het UK Biobank onderzoek beperkt de mate waarin beschermingsmechanismen getest kunnen worden, zei Cornelis. Veel van haar voedingsonderzoek maakt echter gebruik van genetica, en nu alle deelnemers aan de UK Biobank gegenotypeerd zijn, hoopt ze deze informatie te kunnen gebruiken om beter inzicht te krijgen in hoe voeding en dieet bescherming bieden tegen de ziekte.

Andere Northwestern auteurs zijn Kelsey Rydland, Dr. Chad Achenbach en Linda Van Horn.

Het onderzoek werd gesteund door subsidie K01AG053477 van het National Institute on Aging van de National Institutes of Health.

Bron: Northwestern University

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.