Hoofdpagina » Nieuws » Antilichamen tegen het coronavirus blijven stabiel of nemen zelfs toe

Antilichamen tegen het coronavirus blijven stabiel of nemen zelfs toe

Goed nieuws voor mensen die reeds een infectie met het coronavirus achter de rug hebben: onderzoekers van de Hospital Clinic of Barcelona ontdekten dat de antilichamen tegen het virus gedurende 7 maanden – de termijn van de studie – stabiel blijven of zelfs toenemen. De studie uit Spanje vond ook dat reeds bestaande antilichamen tegen coronavirussen die de verkoudheid veroorzaken ook tegen COVID-19 kunnen beschermen.

Het onderzoek is gecoördineerd door het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) en verliep in samenwerking met de Hospital Clinic van Barcelona. De studie werd gefinancierd door het Europese innovatienetwerk EIT Health.

Om de evolutie van de pandemie te voorspellen en doeltreffende strategieën te ontwikkelen, is het van cruciaal belang de dynamiek en de duur van de immuniteit tegen SARS-CoV-2 beter te begrijpen, evenals de mogelijke rol van reeds bestaande antilichamen tegen de coronavirussen die verkoudheid veroorzaken. Met dit doel voor ogen volgde het team onder leiding van ISGlobal onderzoekster Carlota Dobaño een cohort van gezondheidswerkers in de ziekenhuiskliniek (SEROCOV studie) vanaf het begin van de pandemie, om de niveaus van antilichamen tegen verschillende SARS-CoV-2 antigenen in de loop van de tijd te evalueren. “Dit is de eerste studie die antilichamen tegen zo’n groot panel van SARS-CoV-2 antilichamen gedurende 7 maanden evalueert,” zegt Dobaño.

Het onderzoeksteam analyseerde bloedmonsters van 578 deelnemers, genomen op vier verschillende tijdstippen tussen maart en oktober 2020. Ze gebruikten de Luminex technologie om in hetzelfde monster het gehalte en de soort IgA, IgM of IgG antilichamen tegen zes SARS-CoV-2 antigenen te meten, en ook de aanwezigheid van antilichamen tegen de vier coronavirussen die bij de mens gewone verkoudheid veroorzaken. Ze analyseerden ook de neutraliserende activiteit van de antilichamen, in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Barcelona.

Uit de resultaten blijkt dat het merendeel van de infecties onder gezondheidswerkers zich voordeed tijdens de eerste pandemiegolf (het percentage deelnemers met SARS-CoV-2 antilichamen nam tussen maart en oktober slechts licht toe – van 13,5% tot 16,4%).

De niveaus van IgG antilichamen tegen het spike-eiwit van SARS-CoV-2 bleven in de loop van de tijd stabiel, wat bevindingen uit andere recente studies bevestigt. Maar de onderzoekers waren verbaasd dat die niveaus bij 75% van de deelnemers vanaf de vijfde maand stegen, zonder dat er aanwijzingen waren voor een herinfectie met het virus. Geen van de studiedeelnemers had namelijk een herinfectie.

Wat betreft antilichamen tegen menselijke verkoudheidscoronavirussen (HCoV), suggereren de resultaten dat ze kruisbescherming zouden kunnen bieden tegen COVID-19 infectie of ziekte. Mensen die besmet waren met SARS-CoV-2 hadden lagere niveaus van HCoV antilichamen. Bovendien hadden asymptomatische personen hogere niveaus van anti-HCoV IgG en IgA dan degenen met symptomatische infecties. “Hoewel kruisbescherming door reeds bestaande immuniteit tegen gewone verkoudheids-coronavirussen nog bevestigd moet worden, zou dit de grote verschillen in gevoeligheid voor de ziekte binnen de bevolking kunnen helpen verklaren,” zegt Dobaño.

Bron(nen): USnews, Medical News Today, ScienceDaily, MedicalXpress.

De originele studie: Ortega N, Ribes M, Vidal M, Rubio R, Aguilar R, Williams S, e.a. Seven-month kinetics of SARS-CoV-2 antibodies and role of pre-existing antibodies to human coronaviruses. Nat Commun. 6 augustus 2021;12(1):4740.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.