Hoofdpagina » Nieuws » Dagelijks kopje thee drinken verlaagt kans op dementie

Dagelijks kopje thee drinken verlaagt kans op dementie

Een internationale meta-analyse van zeven grote onderzoeken wijst uit dat mensen die regelmatig thee drinken een significant lagere kans hebben om dementie te ontwikkelen.

Onderzoekers van universiteiten wereldwijd analyseerden gegevens van meer dan 410.000 volwassenen die deelnamen aan lange termijn gezondheidsstudies in Japan, China, Europa en de Verenigde Staten. De deelnemers werden gedurende 5 tot 21 jaar gevolgd.

Uit de resultaten blijkt dat thee drinkers een 29% kleinere kans hadden om tijdens de studieperiode dementie te ontwikkelen, waaronder een 12% lagere kans op de ziekte van Alzheimer en een 25% lagere kans op vaatgerelateerde dementie.

Het effect was sterker naarmate deelnemers vaker thee dronken. Wie dagelijks een kopje zwarte of groene thee dronk, had zelfs een 40% lager risico in vergelijking met niet-theedrinkers.

Volgens hoofdonderzoeker Dr. Mike Murray wijzen de resultaten erop dat antioxidanten in thee, zoals flavonoïden, een beschermende werking kunnen hebben tegen deontwikkeling van dementie. Hij benadrukt echter dat meer onderzoek nodig is naar de ideale hoeveelheid en soort thee.

De bevindingen bieden hoop voor het vinden van natuurlijke manieren om het risico op dementie te verminderen. Dagelijks een lekkere thee blijkt een eenvoudige gewoonte die langetermijneffect kan hebben op onze hersengezondheid.

Deze uitkomst is alleen van toepassing op thee van de theeplant (Camellia sinensis). In de meeste gevallen wordt er onderzoek gedaan naar groene thee, hoewel er daarnaast ook andere theesoorten bestaan, zoals zwarte thee, witte thee, Oolong, gele thee en Pu-erh thee (bron: Examine.com).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: