web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van hummus

De voedingswaarde van hummus

Voedingswaardetabel van hummus per 100 gram:

Per 100 g Naturel ADH*
kcal 322 16,10%
Kj 1334 15,88%
Water (g) 48,2 2,41%
Eiwit (g) 7,7 13,75%
Koolhydraten (g) 11,9 4,58%
Suiker (g) 0,6
Vet (g) 25,8 36,86%
Verzadigd (g) 4,4
E.O.V. (g) 13
M.O.V. (g) 7,1
Omega 6 (g) 6,8
Omega 3 (g) 0,05
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 5,4 15,43%
A (mg) 0,001 0,11%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,04 2,67%
B3 (mg) 0,8 5,00%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,08 5,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 30,2 10,07%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 2 2,67%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 3,5 35,00%
Vitamine K (ug) 3 2,50%
Natrium (mg) 493 49,30%
Kalium (mg) 130 3,71%
Calcium (mg) 118 11,80%
Fosfor (mg) 116 14,50%
IJzer (mg) 2 25,00%
Jodium (ug) 0,8 0,53%
Magnesium (mg) 62 20,67%
Koper (mg) 0,31 34,44%
Selenium (ug) 6 10,91%
Zink (mg) 1,17 7,80%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over hummus
Hummus is een saus op basis van kikkererwten, tahini, water, citroensap, zout en knoflook. Hummus betekent in het Arabisch ‘kikkererwten’. De volledige naam voor hummus in het Arabisch is: ‘hummus bi tahina’, wat ‘kikkererwten in sesampasta’ betekent. Hummus wordt op allerlei manieren geschreven en uitgesproken. De meest gangbare manier in Nederland is ‘hummus’, uitgesproken als ‘hoemoes’. Traditionele hummus wordt gemaakt met niet meer dan bovenstaande ingrediënten. Helaas zitten de commerciële varianten in de supermarkt vol met geraffineerde oliën en conserverings-middelen. Zelf hummus maken is vrij makkelijk en veel lekkerder. Daarbij is het ook nog eens heel voedzaam. Hummus bevat verschillende vitaminen en mineralen, maar vooral veel mangaan. Verder is het vezelrijk en heeft het een lage glycemische index. Het bevat ook nog eens ontstekingsremmende stoffen die goed zijn voor het hart.

Herkomst
Hummus is afkomstig uit het Midden-Oosten en wordt daar al eeuwenlang gegeten. Maar waar en hoe lang precies is niet meer vast te stellen. Voor zover bekend doken de eerste hummusrecepten in de dertiende eeuw op in kookboeken uit Caïro.

Verkrijgbaar
Hummus is in elke supermarkt te koop. Deze is echter niet te vergelijken met de authentieke verse variant. In sommige steden zijn er speciale hummusbars, waar hummus volgens de traditionele recepten wordt bereid. Je kunt ook uit eten gaan bij een restaurant met specialiteiten uit het Midden-Oosten en een portie authentieke hummus bestellen.

Toepassing
Traditioneel wordt hummus gegeten als onderdeel van mezze, kleine hapjes uit het Midden-Oosten. Vaak besprenkeld met olijfolie, hele kikkererwten, kruiden en specerijen. Ook wordt het gegeten in een pitabroodje bij de kebab. Je kunt ook je brood ermee besmeren, het verwerken in een wrap of hummus eten bij de salade of crudité. Je kunt hummus op talloze manieren bereiden, bijvoorbeeld met allerlei verse kruiden, zoals koriander en basilicum of met specerijen zoals chilipeper en ras el hanout. Soms worden er ook groenten in verwerkt, denk aan gegrilde paprika, bieten en pompoen.

Wist je dat?

  • Je kikkererwten goed moet weken voordat je ze kookt? Hierdoor worden schadelijke antinutriënten afgebroken.
  • In Arabische landen hummus vaak warm wordt gegeten?
  • In 2012 de film ‘Make hummus not war’ is uitgebracht? Over de strijd om het land te zijn waar hummus écht is ontstaan.
  • In 2010 de grootste portie hummus in de Guinness Book of Records terecht kwam? Deze werd bereid door 300 chefs en woog 10,450 kilo.
  • Je de velletjes van kikkererwten kunt verwijderen voor een super romige hummus? Dit is wel een tijdrovend klusje.
  • Je ook een beetje baking soda kan toevoegen bij het weken en koken? Hierdoor worden de velletjes zacht en krijg je ook een romig resultaat.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: