In Gezondheid algemeen, Toxines

Elke mobiele telefoon zendt ongemerkt straling uit op verschillende frequenties. De sterkte van deze straling is echter door Europa op 8 oktober 2003 aan banden gelegd. De sterkte van de straling moet van Brussel sinds deze datum onder de 2 watt per kilogram lichaamsgewicht blijven. Alle telefoons die in ons land worden verkocht zitten onder dit limiet, maar er zijn toch grote verschillen…

De sterkte van de straling die mobiele telefoons uitzenden drukken we meestal uit in een zogenaamde SAR-waarde. SAR staat voor Specific Absorption Rate. Het is een eenheid die uitdrukt hoeveel straling er in het lichaamsweefsel wordt geabsorbeerd, waardoor warmte opgewekt kan worden. Meestal drukken we dit uit in Watt per kg, oftewel W/kg. Hoewel de wet een maximum van 2 W/kg voorschrijft, adviseert het Duitse instituut van Der Blaue Engel een SAR Waarde van onder de 0,6 W/kg (1).

Doorgaans worden er twee SAR-waardes opgegeven: eentje is de gemeten belasting bij gebruik op het hoofd en de ander op het lichaam. Bij telefoons geven fabrikanten vaak meerdere waardes op, zowel voor Europa als Amerika. Deze waardes kunnen onderling sterk verschillen. Laat je dus niet geruststellen bij getallen die gelden voor Amerika, voor Europesche frequenties kan het precies andersom zijn!

Top 10 minste straling van moderne smartphones

Gesorteerd op de SAR-waarde opgegeven door de fabrikant in W/kg

 1. Samsung Galaxy S7 Edge (0,264)
 2. Asus Zenfone 3 type Z017D (0,278)
 3. Samsung Galaxy A5, 2016 (0,290)
 4. Lenovo Moto Z (0,304)
 5. OnePlus 3 (0,394)
 6. Samsung Galaxy S7 (0,406)
 7. HTC 10 (0,417)
 8. Sony Xperia XA (0,473)
 9. Honor 5X (0.560)
 10. Samsung Galaxy A3, 2016 (0,621)

Top 10 meeste straling van moderne smartphones

 1. Honor 8 (1,5)
 2. Huawei P9 (1,43)
 3. Apple iPhone 7 (1,38)
 4. Apple iPhone 7 Plus (1.24)
 5. Honor 5C (1,14)
 6. Sony Xperia X Compact (1,08)
 7. Sony Xperia XZ (0.870)
 8. LG G5 (0,737)
 9. Apple iPhone SE (0720)
 10. Sony Xperia X (0.720)

Staat jouw telefoon er niet tussen? Klik dan hier voor de volledige lijst.

Op dit moment is de Samsung Galaxy S7 Edge de smartphone die het minste straalt met slechts 0,264 W/kg. De Honor 8 zit aan de andere kant van het spectrum op 1,5 W/kg en kun je maar beter vermijden. Opvallend is ook dat de iPhones extreem hoge stralingswaardes halen. Met name de iPhone 7 en 7 plus scoren bijzonder slecht. De vorige generaties iPhones stralen ook krachtig, maar minder dan de huidige serie. De SAR-waardes van Samsung telefoons liggen (enkele uitzonderingen daargelaten) meestal erg laag.

Vorig jaar heeft de Amerikaanse overheid een 25 miljoen dollar kostende studie laten uitvoeren, waarbij werd gekeken naar het effect op onze gezondheid. De uitslag was helaas dat mobiele telefoons mogelijk kankerverwekkend zijn (2). De IARC (International Agency for Research on Cancer) heeft inmiddels gsm-straling ook betiteld als mogelijk kankerverwekkend (3). Ook andere recente onder vermoeden dat straling toch DNA-schade kan veroorzaken op cel-niveau, met een verhoogde kans op kanker als gevolg (4).

Tips voor gezonder gsm-gebruik:

 • Houd telefoongesprekken kort.
 • Zoek informatie op via een bekabelde thuiscomputer.
 • Leg de telefoon zoveel mogelijk bij je vandaan, zeker in de auto.
 • Communiceer via korte berichtjes i.p.v. lange telefoongesprekken.
 • Bel met een oortje in, of gebruik een headset.
 • Zet de telefoon in vliegtuigmodus wanneer het toestel ongebruikt is.
 • Zet mobiele data via 3g en 4g op smartphones uit. Je blijft dan wel telefonisch bereikbaar.

Als je denkt dat je met een lage SAR-waarde helemaal veilig zit, heb je het helaas mis. Als het bereik slecht is, zal de telefoon alsnog op het maximale vermogen gaan zenden in een poging het signaal te handhaven. Hierbij kan de sterkte van de straling toch nog behoorlijk toenemen. Telefoons met een lage SAR-waarde kunnen we daarom het beste vergelijken met light-sigaretten. Misschien gezonder dan normale sigaretten, maar gezond is het allerminst.

Help anderen gezonder te worden:
Showing 21 comments
 • Boukje

  Hoi Juglen, gisteravond heb ik uitgeprobeerd of je telefonisch bereikbaar bent als je je telefoon in de vliegtuigmodus zet, niet dus !! Ik wil/ moet bereikbaar zijn in de nacht voor ouders met gezondheidsproblemen…..

  • Juglen Zwaan

   In de vliegtuigstand ben je inderdaad onbereikbaar. Dan beter mobiele data uitzetten, bv 3g en 4g…

 • Linda

  Hoi Juglen, ik heb onlangs een Huawei P8 gekocht nadat ik op http://www.stralingswijzer.nl had gelezen dat deze telefoon de laagste connectwaarde heeft. Zij schrijven: Voor een lagere stralingsbelasting zoek je een telefoon met de laagst mogelijke Connect waarde, het liefst negatief waarbij -0,6 beter is dan -0,1. De Connect waarde houdt met meerdere aspecten rekening en zoekt naar een verhouding tussen de effectieve zendkracht en de SAR waarde.
  Hoe zie jij dit?

  • Juglen Zwaan

   Dat klopt helemaal. Dat SAR niet alles hoeft te zeggen staat ook in de slotalinea. Een telefoon met ene hoge SAR kan terugschakelen, maar dat gebeurt niet altijd. De stralingswijzer baseert zich op het Duitse Connect, dat de resultaten publiceert van eigen onderzoek in een laboratorium en met zeer kundige ingenieurs vaststelt en interpreteert (Bron). De stralingswijzer is verouderd en spreekt over de Honor 6, een ander toestel dan de Honor 8. Ik vrees dat je een kat in de zak hebt gekocht…

   Zie voor de originele waardes en metingen:
   http://www.connect.de/filedownload/documents/118653822/strahlungsbestenliste-connect-2017-03.pdf
   Daarbij komen weer de meeste toestellen uit de top 10 minste straling als winnaar uit de bus.

 • Erik

  Ik zou niet blind de gegevens van de fabrikant overnemen.
  Samsung staat erom bekend de regels niet zo nou te nemen.
  Verders een goed stukje, belangrijk dat mensen weten dat je telefoon straling geeft.

  Mvg,

  Erik

 • Karin Wildschut

  Hoi, hoe zit het met tools die je kunt gebruiken en op je mobiel plakken om straling tegen te gaan?

  • Juglen Zwaan

   Uit onze nieuwsbrief van afgelopen zondag:
   Sommige mensen gebruiken een sticker tegen de straling. Helaas heeft mijn meetapparatuur geen vermindering van de straling waar kunnen nemen, vertrouw dus niet alleen op dit soort stickers. Aan de andere kant: baat het niet, dan schaadt het niet.

   • kevin z.

    Er zijn tools die je kan gebruiken maar zijn geen plakkers hoor. Kijk maar eens op:

    https://www.pongcase.com/
    https://defendershield.com/ (ook voor laptops)

    • Juglen Zwaan

     Ik heb dat soort cases getest, maar het effect kan juist averechts zijn: als je belt moet de gsm vele malen harder zenden om door het hoesje heen de antenne te bereiken.

 • heiko

  Goed stuk Juglen, knap hoe dit onderwerp ‘onder de radar’ blijft dankzij de industrie en reguliere media, terwijl het aantal hersentumoren in o.a. Engeland en Denemarken sinds jaren ’90 verdubbeld is, met name onder jongeren.. Als je kinderen je lieft zijn (of als je uberhaupt kinderen wilt): bescherm jezelf!
  Zie ook http://www.naturalblaze.com/2017/02/the-wireless-world-of-health-harms.html

 • Esther

  Ik zie mijn favoriete Fairphone (duurzame telefoon, ontwikkeld door een Nederlands bedrijf) er niet bij staan. (ook niet in de lange lijst)
  https://www.fairphone.com/en/our-goals/

 • marlijn

  Hai, wat is jou advies? Ik heb namelijk nu een Iphone en kan deze maand mijn abbo verlengen.. twijfel over een Samsung nav je artikel.

  • Juglen Zwaan

   De oude iPhones hebben minder straling dan de nieuwe 7. Ik zou de nieuwe 7 niet halen. De iPhone straalt niet continu op maximaal vermogen. Dus als je spaarzaam je telefoon gebruikt, zou ik met het ook op het milieu de oude iPhone nog even gebruiken en dan daarna overstappen op Samsung. Ook volgens het Duitse connect is Samsung echt een heel stuk beter dan de iPhone als het om straling gaat.

 • Jef

  Hallo , ik heb een Samsung Edge 7 en iPhone 7 plus maar ik kan niet kiezen welke te gebruiken omdat de ene lage SAR waarde heeft en mooi beeld en de iPhone heeft hoge SAR waarde en ook iets groter van maat ? Ik weet klink stom maar kan iemand mij raad geven
  Alvast bedankt

  • Juglen Zwaan

   Een hoge SAR-rating zegt iets over de maximale sterkte van de straling. In veel gevallen zullen beide toestellen in de praktijk lager stralen dan maximaal is opgegeven. Ik zou dus kiezen voor het toestel dat je het prettigst in gebruik vindt. Over het algemeen hebben Samsung toestellen minder straling dan de iPhone modellen van Apple.

 • Carolina

  Kan iemand mij vertellen of er nog verschil is tussen gebruik van 4 g netwerk of 3 g netwerk en de straling op de smartphone? Of is er geen enkel verband en is de mobiel bepalend voor de mate van afgifte van straling?

  • Jan

   Een 4G netwerk gebruitk een sterker signal dan een 3G netwerk, dus ja de straling wordt er groter!

 • Jolanda

  Hallo,is de straling weg als de Wifi en mobiele gegevens uit staan,zoals in de nacht?

  • Juglen Zwaan

   Ik zou kiezen voor de algehele vliegtuigmodus, dan is de straling inderdaad helemaal weg.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken