Hoofdpagina » Supplementen » DHA is volgens onderzoek een betere ontstekingsremmer dan EPA

DHA is volgens onderzoek een betere ontstekingsremmer dan EPA

DHA en EPA zijn lange keten omega 3 vetzuren die bekend staan als de gezonde vetten. Ook de wetenschap is het erover eens dat omega 3 vetzuren belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Het merendeel van het onderzoek is verricht naar de effecten van de combinatie van DHA en EPA, maar bij weinig onderzoeken zijn ze met elkaar vergeleken. Een recent Canadees onderzoek vergeleek de werking van DHA en EPA en hun invloed op ontstekingsfactoren. Het heeft aangetoond dat het DHA-vetzuur effectiever is dan EPA.

Bij het onderzoek werden 154 mensen met abdominale obesitas en laaggradige chronische ontsteking onderzocht. Zij werden verdeeld in drie groepen. Eén groep kreeg dagelijks een totaal van 2.7 gram EPA gedurende tien werken. Een andere groep kreeg dezelfde hoeveelheid DHA voor dezelfde periode. De laatste groep kreeg dagelijks 3 gram maïsolie, wat rijk is aan omega 6, maar arm aan omega 3. Bij aanvang en na afloop van het onderzoek werden ontstekingsfactoren gemeten. Hieruit is gebleken dat DHA effectiever is tegen ontstekingen dan EPA. Deze gunstige werking geldt voornamelijk voor de invloed op ontstekingen. Andere onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat EPA een gunstigere werking heeft bij het voorkomen van hartziekte.

Chronische, laaggradige ontstekingen zijn boosdoeners voor leefstijl gerelateerde ziekten. Een verkeerde verhouding van de omega vetzuren is een oorzaak van ontstekingen. De verhouding raakt uit balans wanneer meer omega 6 wordt geconsumeerd in verhouding tot omega 3. Het hedendaagse voedingspatroon zorgt al snel voor een verkeerde balans doordat omega 6 in veel bewerkte producten en plantaardige oliën zit. Je kunt deze disbalans voorkomen door bewerkte producten te mijden en voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen.

Tot slot
Het onderzoek heeft aangetoond dat DHA effectiever werkt tegen ontsteking dan EPA bij mensen met een chronisch laaggradige ontsteking en te veel buikvet. EPA blijkt volgens andere onderzoeken weer gunstiger te zijn voor het hart dan DHA. Kies daarom voor een goede variatie van beide. Als je last hebt chronische ontsteking is het raadzaam om in ieder geval voldoende DHA binnen te krijgen en de inname van omega 6 te minimaliseren. Laat daarom bewerkte voeding zoveel mogelijk staan en eet regelmatig vette vis of zeealgen (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.