web
statistics

Ernstige zorgen over plantaardige oliën (nr. 2 is echt eng)

plantaardige olieEr is veel onenigheid over vetten in het dieet. Verzadigd vet werd er vroeger van beschuldigd dat het cholesterolverhogend was en dat het hartziektes veroorzaakte, maar inmiddels is er bewijs dat dit niet klopt (12). Om de een of andere reden wordt in voedingsadviezen nog steeds aangeraden dat we plantaardige olie moeten nemen in plaats van verzadigde vetten zoals boter. Het gaat onder andere om sojaolie, katoenzaadolie, canola, saffloerolie, zonnebleomolie en druivenpitolie (en nog een paar andere).

Plantaardige oliën zouden het cholesterolniveau omlaag brengen en dat zou moeten helpen om hartziektes, de grootste doodsoorzaak ter wereld, te voorkomen. Maar….veel studies hebben ernstige bedenkingen bij deze oliesoorten (3). Hoewel het LDL cholesterol lager wordt, kunnen ze rampzalige gevolgen hebben voor andere aspecten van de gezondheid en de stofwisseling.

Hier volgen 11 redenen om plantaardige olie te mijden als de pest:

1. Plantaardige olie bevat extreem veel omega 6 linolzuur
Je hebt waarschijnlijk wel eerder gehoord van omega 3 en omega 6 vetzuren. Deze vetzuren zijn meervoudig onverzadigd, wat betekent dat hun chemische structuur ze veel dubbele bindingen heeft. Ze worden vaak essentiële vetzuren genoemd, omdat het lichaam de enzymen mist om ze zelf te produceren. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol in veel biochemische processen, zoals processen die te maken hebben met ontstekingen, immuniteit en bloedklontering.

Het probleem is, dat we omega 3 en 6 in een bepaalde verhouding nodig hebben. Als er geen goede balans is, kunnen de genoemde processen verstoord worden (4). Deze twee vetzuren strijden soms om dezelfde enzymen en dezelfde plaatsen op de celmembranen (56). Daarbij hebben ze vaak gerelateerde maar aan elkaar tegengestelde rollen. Beide worden ze bijvoorbeeld gebruikt om signaalmoleculen genaamd eicosanoïden te produceren. Eicosanoïden die van omega 6 worden gemaakt zijn vaak ontstekingsbevorderend, terwijl ze juist ontstekingsremmend zijn als ze van omega 3 worden gemaakt (78).

Tijdens de hele evolutie hebben we evenwichtige hoeveelheden van zowel omega 3 als 6 gegeten. Het probleem tegenwoordig is dat de balans drastisch in de richting van omega 6 is doorgeslagen. Men eet niet alleen veel te veel omega 6, maar de omega 3 inname is extreem laag, wat een recept voor rampspoed is. Terwijl vroeger onze omega 6 : omega 3 verhouding ongeveer 1:1 tot 3:1 geweest zal zijn, is de verhouding tegenwoordig ongeveer 16:1….wat ver buiten de evolutionaire normen ligt (9).

Plantaardige oliën zijn veruit de grootste bronnen van omega 6 vetzuren in het dieet. Ze zijn vooral rijk aan het omega 6 vetzuur linolzuur. Dit vetzuur veroorzaakt een hele reeks problemen als er teveel van wordt geconsumeerd…..vooral als er maar weinig omega 3 wordt ingenomen (wat meestal het geval is).

Kortom: Plantaardige olie is rijk aan een omega 6 vetzuur genaamd linolzuur, wat kan bijdragen aan allerlei problemen bij een grote hoeveelheid.

2. Linolzuur stapelt zich op in celmembranen
Vetten zijn meer dan alleen een bron van energie. Sommige hebben krachtige biologische werkingen en sommige blijven in het lichaam waar ze worden gebruikt voor structurele en/of functionele doelen. Het blijkt dat linolzuur, de belangrijkste vetzuursoort in plantaardige oliën, zich ophoopt in de vetcellen van het lichaam en in de celmembranen (1011).

De grafiek hieronder is samengesteld door Dr. Stephan Guyenet. Hij is gebaseerd op 6 verschillende onderzoeken die de hoeveelheid linolzuur in het lichaamsvet hebben gemeten tussen 1961 en 2008 (12,1314151617).

Linoleenzuur in lichaamsvet, VS, 1961-2008
Linolzuur in lichaamsvet, VS, 1961-2008

Dit betekent dat onze buitensporige consumptie van plantaardige oliën zelfs leidt tot structurele veranderingen in onze lichaamsweefsels. Het linolzuurgehalte in borstvoeding is ook aanzienlijk toegenomen (18). Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik vind het behoorlijk eng.

Kortom: Uit onderzoek blijkt dat het linolzuurgehalte in menselijke vetcellen en celmembranen drastisch is toegenomen in de afgelopen paar decennia.

3. Linolzuur eten verhoogt oxidatieve stress en draagt bij aan endotheel disfunctie
Zoals eerder gezegd, hebben meervoudig onverzadigde vetten zoals linolzuur twee of meer dubbele bindingen in hun chemische structuur. Dit maakt ze gevoelig voor schade door vrije radicalen, zeer reactieve moleculen die constant in het lichaam worden aangemaakt (19). Daar zijn antioxidanten voor, die helpen de vrije radicalen te neutraliseren. Als de vrije radicalen in het lichaam talrijker zijn dan de antioxidanten, leidt dit tot een aandoening genaamd oxidatieve stress. Het wekt dan ook geen verbazing – meervoudig onverzadigde vetten zijn gevoeliger voor schade door vrije radicalen – dat studies hebben aangetoond dat een hoge inname van linolzuur kan bijdragen aan oxidatieve stress (20). In één gecontroleerd onderzoek kregen proefpersonen een dieet met veel omega 6 linolzuur, vooral uit zonnebloemolie (21). Na 4 weken waren de markers voor oxidatieve stress in het bloed flink verhoogd. Iets anders wat werd opgemerkt was dat de bloedmarkers voor stikstofoxide (NO) waren verlaagd. Stikstofoxide is een signaalmolecuul, geproduceerd door het endotheel, de dunne laag cellen die de binnenkant van de bloedvaten bekleedt. Het helpt de bloedvaten te verwijden en de bloeddruk laag te houden. Een verlaagd stikstofoxidegehalte is het beginstadium van endotheel disfunctioneren. De vaatwandbekleding werkt niet meer op de juiste manier (22).

Uit een ander onderzoek in reageerbuisjes blijkt dat linolzuur ontstekingsbevorderend werkt in endotheelcellen (23). Een stoornis in het endotheel is feitelijk één van de eerste stappen op weg naar hart- en vaatziektes (24).

Kortom: Linolzuur uit plantaardige olie verhoogt de oxidatieve stress in het lichaam, wat bijdraagt aan een stoornis in het endotheel. Dit is een stap in de richting van hart- en vaatziekte.

4. Plantaardige oliën verlagen het LDL-niveau, maar ook het HDL
Eén van de belangrijkste redenen waarom plantaardige oliën (abusievelijk) als gezond worden gezien, is dat ze het totale cholesterolgehalte en het LDL cholesterol kunnen verlagen. Zoals de meeste mensen weten, wordt LDL vaak het ‘slechte’ cholesterol genoemd.

Dit wordt ook ondersteund door de wetenschap….uit talrijke studies blijkt dat het eten van plantaardige olie LDL kan verlagen, een goed gedocumenteerde risicofactor voor hart- en vaatziektes (252627).

Maar….het is belangrijk om niet te vergeten dat dit alleen een risicofactor is, niet de ziekte zelf. Waar het echt om gaat is hoe plantaardige olie feitelijke ziektes beïnvloedt, zoals een hartziekte of andere ziektes en het risico op overlijden. Het is trouwens ook zo dat plantaardige olie ook het HDL-niveau enigszins blijkt te verlagen, wat slecht is want een hoog HDL-gehalte wordt in verband gebracht met een laag risico op hartziekte (2829).

Kortom: Het is waar dat plantaardige olie het totale cholesterolgehalte en het LDL-gehalte kan verlagen. Maar het verlaagt ook het ‘goede’ HDL cholesterolgehalte.

5. Plantaardige oliën verhogen geoxideerd LDL lipoproteïne
Datgene wat men ‘LDL cholesterol’ noemt, is eigenlijk geen cholesterol.

LDL staat voor Low Density (Lage Dichtheid) Lipoprotein, waarbij ‘protein’ het eiwit is dat cholesterol in de bloedstroom brengt. Eén van de cruciale stappen in het proces van hartziekte, is oxidatie van Low Density Lipoprotein, waardoor deeltjes gevormd worden die geoxideerde LDL-deeltjes genoemd worden, ofwel ox-LDL (30). Dit zijn LDL-deeltjes die zich aan de binnenkant van de aderen opstapelen (31).

Meervoudig onverzadigde vetten uit plantaardige olie vinden inderdaad hun weg naar LDL lipoproteïnen, wat het veel waarschijnlijker maakt dat ze oxideren en ox-LDL-deeltjes vormen (323334353637).

Kortom: Plantaardige olie verhoogt de gevoeligheid van LDL-lipoproteïnen om te oxideren, een cruciale stap in de ontwikkeling van hartziekte.

6. Sommige studies brengen plantaardige olie in verband met verhoogd risico op hartziekte en overlijden
Hart- en vaatziektes zijn de meest voorkomende oorzaak van overlijden in de wereld. Het bewijs aangaande plantaardige oliën en deze ziektes is nogal gemengd. Het gebruik ervan is zeer controversieel.

De beste manier om te bepalen hoe ze hartziektes beïnvloeden, is door te kijken naar de gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, waarbij grote groepen mensen jarenlang plantaardige olie te eten krijgen. Gelukkig zijn er veel van zulke onderzoeken gedaan. Uit drie daarvan bleek geen significant effect (383940)…maar drie andere vonden wel een verhoogd risico op hartziektes (414243).

Twee studies vonden een positief effect, maar één daarvan bevatte een aantal fouten (4445). Er wordt vaak gezegd dat ‘meervoudig onverzadigde vetten’ hart- en vaatziektes voorkómen, maar het is een enorme misvatting om alle onverzadigde vetten op één hoop te gooien, want deze categorie omvat zowel omega 3 als omega 6 vetzuren. Uit één overzichtsonderzoek waarin studies werden vergeleken waarin mensen een gemengd omega 3 en omega 6 dieet kregen, werd een beschermend effect gevonden. Maar als gekeken werd naar onderzoeken waarbij alleen werd geadviseerd om meer omega 6 (uit plantaardige olie) te eten, bleek dat het risico op hartziekte was toegenomen met 16%. Het effect was niet statistisch significant, maar het zat er dicht bij (46).

Het is wel weer zo dat uit verscheidene observationele studies blijkt dat consumptie van deze oliën in verband staat met een verminderd risico op hartziektes (4748). Maar… observationele studies kunnen geen oorzakelijk verband aantonen, ze zijn vooral handig om hypotheses mee te ontwikkelen als basis voor verdere studies.

Als we tegenstrijdige informatie uit observationeel en uit gecontroleerd onderzoek hebben, moeten we ons baseren op wat de gecontroleerde onderzoeken zeggen…..want dat zijn de enige onderzoeken die wel een oorzakelijk verband kunnen aantonen. Als we kijken naar het best beschikbare bewijs, dan lijkt het eten van plantaardige olie hartziekte eerder te veroorzaken dan te voorkomen.

Kortom: Het bevindingen omtrent plantaardige oliën en hart- en vaatziekte zijn gemengd, maar uit verscheidene kwalitatief goede onderzoeken blijkt dat ze het risico op hart- en vaatziekte vergroten.

 7. Plantaardige olie is een ramp bij het koken
Zoals hierboven al vermeld, is één van de problemen met de vetzuren in plantaardige olie dat ze reageren met zuurstof. Dit gebeurt niet alleen binnen in het lichaam, maar ook als de olie wordt verhit. Daarom is het een zeer slecht idee om het te gebruiken bij het koken.

Vergeleken met hittebestendige vetten zoals verzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten, produceren plantaardige oliën bij het koken grote hoeveelheden ziektebevorderende bestanddelen (4950). Sommige van deze schadelijke stoffen verdampen en kunnen bijdragen aan longkanker als ze worden ingeademd. Gewoon aanwezig zijn in een keuken waar plantaardige olie wordt gebruikt kan het risico op longkanker al verhogen (5152).

Kortom: Plantaardige olie bevat veel onverzadigde vetzuren, die gemakkelijk beschadigd raken bij het koken en zelfs kunnen verdampen, waarbij stoffen vrijkomen die kunnen bijdragen aan longkanker als ze worden ingeademd.

8. Plantaardige olie kan het risico op kanker vergroten
Er is enig bewijs dat plantaardige oliën het risico op kanker kunnen verhogen. Omdat ze zeer reactieve vetzuren bevatten die in celmembranen zitten, dragen ze bij aan oxidatieve schade. Als vetzuren in membranen oxideren, kunnen ze kettingreacties veroorzaken. Als je het celmembraan beschouwt als een wolk, lijken de kettingreacties op kleine bliksemflitsen die daar doorheen schieten. Deze reacties kunnen belangrijke moleculen in de cel beschadigen. Niet alleen de vetzuren in het celmembraan, maar ook andere structuren zoals eiwitten en DNA. Ze kunnen ook verschillende kankerbevorderende stoffen binnen de cellen vormen (53). Door het DNA te beschadigen, verhogen deze soorten olie het risico op schade die op den duur weer bijdraagt aan een verhoogd risico op kanker. In een 8 jaar durend gecontroleerd onderzoek, overleed de groep die verzadigd vet had ingewisseld voor plantaardige olie bijna twee keer zo vaak aan kanker. Het verschil was niet helemaal statistisch significant, maar het scheelde niet veel (54).

Bovendien blijkt uit talrijke observationele studies dat er een sterke associaties tussen consumptie van plantaardige oliën en kanker bij mensen (5556575859). Dit wordt ondersteund door een veelheid aan studies met proefdieren, waaruit blijkt dat plantaardige olie het vóórkomen van kanker bij deze dieren opvoert….vooral borstkanker, het meest voorkomende type kanker bij vrouwen (606162).

Kortom: Verscheidene bewijsvoeringen lijken aan te tonen dat de consumptie van plantaardige olie het risico op kanker kan verhogen, wat logisch is gegeven het feit dat het de cellen vatbaarder maakt voor oxidatieve schade.

 9. Er is een verband tussen plantaardige olieconsumptie en gewelddadig gedrag
Eén van de plaatsen waar meervoudig onverzadigde vetten zich verzamelen is in de hersenen. Het brein bestaat zelfs voor ongeveer 80% uit vet. Een groot deel daarvan bestaat uit omega 3 en omega 6 vetzuren, ongeveer 15- 30% van het droge gewicht van de hersenen (63).

Als omega 6 vetzuren uit plantaardige olie strijden om dezelfde enzymen en dezelfde plekken op de celmembranen als omega 3 vetten, dan is het logisch dat dit het functioneren van de hersenen ook wel zal beïnvloeden. Het is interessant om te zien dat uit onderzoek blijkt dat er een zeer sterke relatie is tussen plantaardige olieconsumptie en gewelddadig gedrag, inclusief moord. De grafiek hieronder laat de data uit één studie zien, waarbij gekeken is naar de omega 6 inname en de moordpercentages in 5 landen (64). Natuurlijk is een verband nog geen causaal verband, dus er is geen garantie dat plantaardige olie de toename van het aantal moorden veroorzaakt heeft, maar de statistische correlatie is wel frappant.

relatie tussen plantaardige olieconsumptie en moordcijfers
relatie tussen plantaardige olieconsumptie en moordcijfers

Kortom: Er zit een concentratie van meervoudig onverzadigde vetten in de hersenen. Velen geloven dat onze grote inname van plantaardige olie leidt tot problemen met de psychische gezondheid, waaronder gewelddadig gedrag.

 10. Plantaardige oliën zijn sterk geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen zonder gunstige voedingsstoffen
Er is één zaak waarover de meeste voedingsdeskundigen het eens zijn, namelijk dat volwaardige voeding het best is. Onbewerkte, volwaardige voedingsmiddelen zijn meestal veel rijker aan voedingsstoffen en gezonder dan hun bewerkte tegenhangers.

Maar de meeste plantaardige oliën zijn sterk bewerkt….de meest gebruikelijke manier om ze uit hun zaden te persen is via ruwe chemische processen, waarbij wordt gebleekt, ontgeurd en de giftige stof hexaan wordt toegevoegd. Daardoor zijn zo ongeveer alle vitamines en fytonutriënten uit deze oliën verwijderd na bewerking. En daarom kun je ze absoluut definiëren als ‘lege’ calorieën.

Kortom: De meeste plantaardige oliën zijn sterkt bewerkte en geraffineerde producten, waarin totaal geen essentiële voedingsstoffen meer zitten.

11. De meest verkochte plantaardige oliën zitten vol met transvetten
Het kan haast niet anders of je hebt wel eens iets gehoord over transvetten. Dit zijn onverzadigde vetten die chemisch gemodificeerd zijn om hun vaste vorm bij kamertemperatuur te behouden. Ze worden meestal gevonden in zwaar bewerkte voedingsmiddelen. Ze zijn zo giftig dat regeringen over de hele wereld wetten hebben gemaakt om te zorgen dat ze uit voedsel worden verwijderd. Maar….wat de meeste mensen niet weten, is dat plantaardige oliën aanzienlijke hoeveelheden transvetten bevatten.

In een onderzoek op gewone sojaolie en canola olie in de supermarkten in de VS, bleek dat er een percentage 0,56% tot 4,2% van de totale vetzuren in deze oliesoorten uit transvetten bestond. Dit zijn enorme hoeveelheden (65). Opvallend genoeg wordt het transvetgehalte zelden genoemd op het etiket.

Om over na te denken
Er bestaan veel gezonde vetten die door de mens al honderden jaren lang worden gegeten zonder enig probleem (voordat alle ‘moderne’ ziektes een probleem werden). Het gaat dan  om extra vergine olijfolie (de beste keus) en om kokosolie en grasgevoerde boter….die zijn allemaal uitzonderlijk gezond binnen een evenwichtig dieet, gebaseerd op echt, volwaardig voedsel. Helaas kan hetzelfde niet gezegd worden over plantaardige oliën. Dit zijn geraffineerde en bewerkte vetten die ernstige schade blijken te veroorzaken, zoals uit talrijke onderzoeken blijkt. Als je gezondheid je lief is en je wilt chronische ziektes vermijden, dan raad ik je aan om plantaardige olie te mijden alsof je leven ervan afhangt….want dat is ook zo. (Met toestemming vertaald)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

76 gedachten over “Ernstige zorgen over plantaardige oliën (nr. 2 is echt eng)”

   • LS…

    Wat een ontstellende contradictie ! Ontgeuren betekent groen, rijp er verrot door elkaar. Door extreme verhitting / stomen ,toevoeging van chemicaliën / bleekmiddelen die achterblijven krijg je de zelfde rotzooi als waar tegen jij strijdt… Waardeloos en schadelijk dus ! En wat is er tegen de geur van Cocosolie en bijvoorbeeld Olijfolie ! Want bij inferieure Olijfolie doen de criminelen het zelfde…

  • Tip ipv frietjes:
   Aardappelstukjes uit de oven smaken net zo lekker als frietjes.
   Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. Drogen en op balkpapier in ovenschaal.
   Wat kruiden zoals rozemarijn en knoflook erbij, 1 el goede olie in je hand schenken en de aardappelstukjes inwrijven
   25-30 min op 220 graden hoog in de oven zetten.

  • Hoi. Ik frituur maar af en toe, maar als ik frituur doe ik dat met kokosolie. Het smaakt ECHT veel beter. Het is duurder maar dat heb ik er wel voor over.

 1. Ik hoop dat je mij hiermee kan helpen dan. Ik ben allergisch voor dierlijke vetten en oliën, als ik geen plantaardige oliën in zou moeten nemen, wat blijft er dan nog over?

  • hallo karen, je hebt niet goed opgelet, je vergeet cocosvet, dat is ook plantaardig maar wel gezond. en over het dierlijk is er alleen bruikbaar de bio-roomboter vanwege het voer wat deze dieren eten, nl. gras en klavers, dus geen tarwe, mais en sojaproducten. deze zijn de veroorzakers van ontstekingen in onze melk en melkproducten.

  • @Karen
   Vervelend van je allergie. Dit stukje zorgt voor enige verwarring door de naam ‘plantaardig’ terwijl hier met name gedoeld word op geraffineerde, geoxideerde veel omega 6 bevattende plantaardige olie zoals zonnebloem, soja, saffloer etc.

   Gezonde plantaardige oliën, om te verhitten, mits ongeraffineerd en goed gebruikt zijn:
   – Kokosolie bij uitstek.
   – Extra vierge olijfolie evt bij lage temperatuur, de aanwezigheid van vitamine E zorgt ervoor dat deze olie minder snel oxideerd.
   – High oleic zonnebloemolie, deze onderscheid zich van gewone zonnebloemolie door vitamine E, het bevat echter wel weer omega 6, dus gebruiken met mate.
   Deze oliën nooit zo hoog verhitten dat ze gaan roken!

   Voor koud gebruik, wederom ongeraffineerd, van ongeroosterde zaden/pitten zijn: lijnzaad-, pompoenpit-, hennepzaad-, sesam-, en verscheidene noten oliën. Deze bij voorkeur bewaren in de koelkast.
   Succes!

  • Karin,

   Als je allergisch bent voor dierlijke vetten klopt er iets niet.
   Dat is mensen voeding.
   Ik raad je dan aan om je allergie te laten verhelpen door bijvoorbeeld een kPNI therapeut.
   Dan kun je gewoon lekker genieten van voeding die goed voor je is.

   • Een therapie waarbij door middel van voeding ik van mijn allergie af kom? Ik mag het gewoon niet naar binnen krijgen, kan er dood van gaan. Dus zoiets is niet echt een optie. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven, en dus niet zoals eerder ook al werd vermeld gras/roomboter, want dat mag ik dus ook niet.

    • Inderdaad, dat was weer een antwoord waar je niet op zit te wachten! Mijn zoon is vanaf zijn geboorte hyper allergisch, en de illusie dat dit te verhelpen is heb ik echt opgeven na bijna 6 jaar! Sorry, misschien beter om je handreiking in de toekomst anders te formuleren!
     Excuses dat mijn nek haren overeind zijn gaan staan, voor sommige is het een aanpassing 4 life (of iig van de lange adem!)

 2. Hallo Jurgen.

  Voel me al veel beter sinds ik veel van je tips opvolg ik gebruik roomboter olijfolie en kokosvet is dit goed?
  Man is hart patient en al drie keer gedotterd (zit en de familie) hij slikt omega 3 capsules geen cholesterol verlagers.heb je nog en tip
  ?

  Vriendelijke groet ,
  Jasmijn

  • @Jasmijn. De door jou genoemde vetten zijn inderdaad goed.
   Probeer vooral dierlijke vetten zoals hierboven genoemd door praktijkvanUnen. Cholesterol verlagers inderdaad niet nemen.
   Omega 3 capsules ligt eraan wat de bron is. Zelf ben ik geen fan van visolie capsules. Waarom niet rechtstreeks bij de bron. In de vorm van algenolie of krill.

  • hallo jasmijn,als je goed bezig wil zijn,neem dan de okinawa van aman prana,dat is olie met de juiste verhoudingen 3-6-en 9 in,is super spul zit vol van andere goede olien zoals perilla olie walnoot olie en het stikt v de goede e vitaminen en gaat daardoor nie oxideren,twee theelepels per dag smorgens een en savonds een,goed voor het hart,gr en suuces .

   • en zoals ik eerder al zei grasboter en roomboter bevatten dierlijke bestanddelen en wordt ik dus heel erg ziek van, geen optie

   • Tja…..wat is je gezondheid je waard vraag ik me dan af. Als je de andere vetten niet verdraagt, heb je weinig keuze en dan is kokosvet een heel gezonde overblijver.

    • Als je de grote potten neemt komt dit een stuk beterkoop uit. Vergelijk de kleintjes maar met de grote van hetzelfde merk. Je bespaart al gauw meer dan tien euro per pot uit en met zo’n grote kom je al een hele tijd mee toe als je er alleen maar mee bakt. Ook is de rode palmolie ietske beterkoop dan de witte kokosolie. Ik zou zeggen vergelijk eens goed de prijzen tussen klein en groot van een goed merk.

 3. Wat een onzin en bangmakerij. Transvetten zijn ontzettend slecht en moeten altijd vermeld worden op een verpakking, alleen niet als er minder dan een bepaalde hoeveelheid inzit. Daar begint het al mee. Transvet zit o.a. in koekjes en cake. Bovendien gaat het in dit artikel om de meervoudig onverzadigde vetsoorten (noten, maiskiemolie, soja olie, kiemolie, zonnebloemolie, saffloerolie, met linolzuur verrijkte margarinesoorten bv Becel, vette vis, producten als mayonaise en frituurvet.) Je voeding mag max. uit 12en% bestaan uit deze meervoudig onverzadigde vetsoorten. De enkelvoudige onverzadigde oliesoorten zoals olijfolie, raapzaadolie, arachideolie en lijnzaadolie, zijn in de hoeveelheid van elke dag 1 eetlepel voor bereiding van je voeding echt niet slecht, hoor.

 4. Beste Juglen,

  Elke morgen doe ik walnootolie, lijnzaadolie of hennepolie in mijn smoothy, uit kleine flesjes, bewaard
  in de koelkast. Raad jij deze olieen ook af?

  Groetjes,
  Elisa.

  • Walnoten (bewerkt) en lijnzaadolie (fyto-oestrogenen) raad ik niet aan . Hennepzaadolie wel, maar dit flesje moet je binnen enkele weken opmaken (anders gaat het oxideren).

 5. Ik ben ervan overtigd dat dit juist is. Toch zou ik u aanraden het gedeelte over het veroorzaken van moordneigingen zo niet ye laten.
  Want tot je dat gedeelte leest komt het zeer serieus over.
  Dan niet meer.
  En dat vind ik zonde.

 6. Weer een interessant stuk, we doen inmiddels veel met kokosolie en gewone boter. Maar ik gebruik ook wel eens biologische koolzaadolie. Daar geldt waarschijnlijk hetzelfde voor?

 7. Ik gebruik altijd arachideolie maar die wordt hier niet genoemd, hoe staat het daarmee? Is die olie wel goed?

 8. Kokosolie, ik word er ziek van. En specialisten zeggen al; dit is de volgende intolerantie. Maar Juglen, een vraag/opmerking, LDL herstelt je cellen en heeft je lijf bitter nodig na een operatie. Cholesterol is cholesterol vlgs. Hartenbach en er wordt altijd over de hoogte gesproken. Maar je kunt ook te laag zitten. Ik heb al aan mijn cardioloog gevraagd; hoe moet ik eten om er een paar procent bij te krijgen?? De cholesterolwaarden worden geregeld door je lijf. En dat weet zelf wel wat het nodig is als je Levensmiddelen eet. Trouwens als iemand denkt dat dit door statines komt, echt niet!. Het boek van Ravnskov staat in mijn boekenkast. Bewijzen voor die rotpillen zijn er niet en dit medicijn is dodelijk.

 9. Hoi juglen

  Wat een mooi duidelijk goed stuk weer. Vraagje: raad je het koud consumeren van olijfolie ook af? Eerder gelezen dat dat wel gezond is ipv verhitten.

 10. En dagelijks 175 cc rode wijn dan,zou toch ook stabieliserend zijn en de doorstroming verbeteren, t.a.v. De cholesterol.

  • Beter de hele noot eten, dan is de kans op oxidatie (inwerking van zuurstof op de vetten) het kleinst. Kies wel altijd voor ongebrande noten.

 11. Nu zie ik door de bomen het bos niet meer ik heb mij aangemeld en ben uitgekozen om membrasin capsules te slikken 210 stuks voor 8 weken de eerste 6weken /2 maal daags 2 capsules tijdens de maaltijd in te nemen en na 6 weken 2 per dag als onderhoudskuur te nemen tijdens de maaltijd dit middel bevat omega 3 6 7 9 vetzuren ik dacht dat dit gezond was en eerlijk is eerlijk ik had een erg droge huid en droge ogen en slijmvliezen en ik merk een groot verschil mijn huid is erg verbeterd nu is mijn vraag is dit middel gevaarlijk

 12. Er is niets gezonder dan onbewerkte en koud geperste kokosolie voor allerlei doeleinden. Op het brood smeren ipv margarine, vlees braden, aardappels bakken, frituren enz. Als tandpasta, huid en haar, anti schimmel crème.

 13. Gaat het alleen om olie uit flessen? Olijven zelf?
  en het niet biologische vlees/kweekvis. Hoe is de vetzuursamenstelling?
  tarwe bevat ook veel plantaardige olie toch?

 14. Wij zijn de trotse ouders van twee schatten van meiden (4 en 6 jaar). Zoals alle ouders willen wij het beste voor onze dochters. We proberen (geharde) plantaardige olie/vet zoveel mogelijk te vermijden. Ik bak dan ook zoveel mogelijk alles zelf, ook de koekjes voor school. Ook zorg ik voor tussendoortjes zoals gedroogd fruit en noten, groenten, rijstwafels of fruit. Tuurlijk mogen onze meiden ook wel eens een koekje uit de supermarkt of wat chips. Ik geloof niet in het helemaal verbieden en bangmakerij, maar ik leer ze wel om zich bewust te worden van wat ze eten en dat een keertje ‘zondigen’ wel eens moet kunnen zonder je schuldig te voelen.
  Toch is het heel erg moeilijk om je staande te houden in een samenleving waarin tussendoortjes vooral veel plantaardige vetten bevatten zoals koekjes, pepernoten en soepstengels.
  Ik ken eigenlijk niemand die negatief staat tegenover (geharde) plantaardige olie/vet. Integendeel. Ik moet maar met lede ogen aanzien hoe mijn dochters op school, in de opvang, bij vriendjes thuis, bij familie, … volgepropt worden met die troep.
  En ja, je kan wel ‘nee’ zeggen als ouder, maar ik vind het heel erg moeilijk. Je wordt al snel beschouwd als een rare gezondheidsfreak, vooral als je met theorieën aan komt zetten waar niemand eerder van gehoord heeft.
  Dus maar hopen dat de samenleving snel wat bewuster wordt en de greep van de voedingsindustrie snel wat minder en dat mijn meiden al snel wat sterker in hun schoenen staan en toch kiezen voor die appel i.p.v. die Liga.

  • Hier ben ik het nou eens volledig mee eens. Het is erg moeilijk je kind (ik heb een zoontje van 2) zo gezond mogelijk te laten eten als zoveel mensen in je omgeving denken het beter te weten dan jij als ouder. (“hoezo krijgt jouw kind dat niet? er staat toch op de verpakking dat het gezond is?!”)Ik moet soms letterlijk de eierkoek, blikboterhamworst of wit stokbrood uit z’n hand trekken omdat mensen (ook wildvreemden!) dit ongevraagd aan hem geven. En dan zijn ZIJ beledigd! Ik ontzeg mijn zoon echt niet alles, hij krijgt geregeld iets van suiker of frietjes oid binnen, maar ik wil als ouder graag bepalen hoe veel en hoe vaak dat is. Ook wil ik hem, net als Goedele hierboven, bijbrengen dat als je vaak voor gezond kiest, af en toe ongezond best kan.
   Maar makkelijk is het niet!

 15. Een lang verhaal over de plantaardige vetten, en die zijn op zijn minst verdacht, zo blijkt. Dat is iets anders dan dat hun schadelijkheid ook bewezen is, zodat het misschien zo is dat er geen schadelijke plantaardige vetten zouden zijn. Het is natuurlijk bijzonder onverstandig om zich aan dit twijfelachtige ‘misschien’ vast te klampen, te meer daar het er onder punt 10 -dan pas- het erop uitdraait dat het hier gaat om (ten gevolge van industrieel raffinement) zogeheten ‘lege’ calorieen, het vederfelijke ook van alle junkfood. Datzelfde rafineren heeft de plantaardige vetten ook voor een groot deel tot vederfelijke transvetten gemaakt, komt onder punt 11 -dan pas- aan de orde.
  Uiteindelijk komt in de slotalinea (“Om over na te denken”) de extra virgine olijfolie aan de orde en de kokosolie. Die zouden wel gezond zijn, en zijn toch ook plantaardig en vinden toch ook via een industriele verwerking hun weg naar de consument? Overigens consumeer ik geen industriele kokosnootolie, maar alleen kokosolie recht uit de noot, maar ik woon dan ook in de tropen. (Kokosnoot olie uit een flesje op mijn haar heeft wel dat haar in een kennelijk veel betere conditie gebracht).
  Olijfolie kun je niet rechtstreeks uit de olijf tot je nemen, niet als vloeistof tenminste (en dan ‘extra virgine’ al helemaal niet) maar als ik nou in plaats van olijfolie over mijn salade te gieten, gewoon mijn salade tesamen met wat toegevoegde olijven consumeer? De olijven die gewoon in de supermarkt te verkriijgen zijn, bedoel ik, of moet ik die -vanwege wat dan ook- ook al niet vertrouwen?
  Nog een tweetal opmerkingen:
  – Ik vind het dwaas om (terecht) kieskeurig te zijn met betrekking tot de inname van je vetten, maar wel friet en oliebollen te consumeren (uit gezondheidsoogpunt is dat onterecht dunkt mij; ik zou trouwens geen kans zien om aan ontgeurde kokosolie te komen). Men bakt en -heel ongezond- frituurt maar dat het een lieve lust is, maar een ‘lichte’ keuken is toch veel beter en aangenamer? Dat ontgeuren, vertrouw ik -en kennelijk niet alleen ik- trouwens ook niet.
  – Roomboter. Waarom? Om op mijn brood te smeren? Ik eet geen brood. Om in te bakken? Zie vorige opmerking. Bovendien: om met alle geweld toch maar melk en melkproducten te gebruiken -heel risicovol is het consumeren van rauwe melk- ondanks dat de oermens dit niet deed? Toegegeven margarine is veel erger. Orthodoxe Joden, die eten geen roomboter, maar wel margarine en sterven vaker aan een hartfalen dan in hetzelfde land -Israel- de niet-orthodoxe Joden, hetgeen nog niet wil zeggen dat boter -of welk melkproduct dan ook – alleen maar puur gezond is. En dat is het ook niet. Ongeacht dat de oermens geen melk dronk. Gewoon mensen-van-nu die wel melk dronken en die dat niet deden zijn daarop bekeken.
  Tenslotte: ik heb nu al tot 2 keer toe een trombose gehad (sloeg op mijn longen). Ik doe mijn uiterste best om gezond te eten, dus waarin ‘m dat nou zit die -heb ik begrepen- overmaat aan triglyceriden in mijn bloed, weet ik niet. Vis en groente zijn mijn basis. Die vis is wel zalm en andere vette vis (en daarnaast -helaas uit blik- ook tuna) maar ja, op je omega-3 vetten nu te gaan bezuinigen om van je -veronderstelde- overmaat aan triglyceriden in je bloed af te komen….

 16. Huh? Olijfolie is toch ook een plantaardige olie, en zonnebloemolie en kokosolie toch ook? Wat een bangmakend onzin verhaal.

  • Er zit veel verschil in de moleculaire opbouw van plantaardige vetten:
   Olijfolie: omega-9
   Zonnebloemolie: omega-6 (=ontstekingsbevorderend)
   Kokosvet: verzadigd vet (=stabiel verhitten)

 17. Hoe erg is het eten van tahin van lichtgeroosterde zaden, alsmede idem hazelnootpasta en andere notenpasta’s plus zonnebloem en pompoenpitpasta?
  Gebruik ik regelmatig, in veronderstelling dat ik goed bezig ben.
  Worden ook in alle bio-winkels overvloedig geleverd (en gekocht).
  Dus bio-winkels deels ook linke soep?
  Of….?
  In ieder geval wel beter dan transvetten lijkt me.

  Hoe maak je je aderen schoon?
  Ik weet dat cayennepeper een middel is.
  Wat is er nog meer?

  Groet,

  N.

  • Biowinkels zijn ook zeker niet heilig. Je moet maar zo denken: het is al veel beter dat je pure tahinpasta neemt. De meeste pindakazen zijn gewoon een beetje pinda’s met margarine als vulling…

 18. je kan ook heel goed bakken in reuzel (varkensvet=zacht vet) en niervet (rundvet= is hard vet)
  Niervet(ook ossewit genoemd) is heel geschikt om in te frituren, is bijzonder stabiel bij hoge temperaturen, nooit verhitten tot het gaat walmen, dan is elk vet giftig.
  Als je meer wil weten of goede vetten is het handig om het boek van Mary Enig te lezen over vetten. Zij heeft belangrijk onderzoek gedaan over vetten.
  Ook een belangrijk boek hierover is het boek van Weston A. Price. Hij heeft ook veel onderzoek naar gezonde volkeren gedaan en ontdekte dat verzadigd vet de basis was en is van een gezond dieet.
  Je voeding moet voor ongeveer 75% uit vetten bestaan (energie), 20% uit eiwitten en 5% koolhydraten.
  Die vetten horen te komen van gezonde vette vis (niet gekweekt) en dieren die grasgevoerd zijn, dus rauwe melk, rauwmelkse kaas, rauwmelkse roomboter, reuzel en niervet.(geen tarwe, soja en mais gevoerd)
  Rauwe kokosolie en voor koud gebruik goede olijfolie.

 19. Ik leef zoveel mogelijk gezond. Ik neem dagelijks 1 of 2 lepels olijfolie met de soeplepel. Verder ben ik een kleine eter. Neem
  zo een 8 tal pilletjes (geen medikatie, wel voeding supplementen)
  Mijn cholesterol is zeer laag nl. 163, mijn vraag is: is dat niet te
  laag, wij hebben toch wel cholesterol nodig .Maar hoeveel minimum?

 20. Hoe zit het eigenlijk met ossenwit om in te frituren? Een goed alternatief of toch beter kiezen voor kokosvet?

 21. En hoe zit het met Rice Bran olie? Ik heb hier goede dingen over gelezen. Deze olie is goedkoop, maar ik heb die alleen nog maar gezien bij de Sligro.
  Je zou hier ook goed mee en in kunnen bakken.

 22. Voorop staat je altijd moet afwisselen met je eten en dus volgens mij ook met gebruik van vetten.
  wat ik mis is vlees in eigen vet braden/ grillen / koken.
  Ik vind keuze olijfolie moeilijk, om in te bakken bedoel ik dan. Soms staat er weleens op voor bakken en braden, maar moet je dat geloven ?
  verder gebruik ik inderdaad kokosvet, niet ontgeurd. Is het te doen om het uit de kokos zelf te halen zoals die persoon uit de tropen het doet ?
  ik eet nu 1 1/2 jaar paleo. Maaltijden vind ik heerlijk en daar zondig ik ook nooit mee, maar met tussendoortjes blijf ik moeite houden. Lichaam snakt toch wel op zijn tijd naar suiker en gemakkelijk te verteren eten. Los van het feit dat ik 25 kg ben afgevallen merk ik weinig voordelen.Ik heb wel een heel zwaar jaar achter de rug ( niet gewenste scheiding na 30 jaar huwelijk ) en het verbaast me wel dat ik niet ziek ben geworden.
  doei, Lisette

 23. Wij gebruiken pure avocado olie en gebruiken dat alleen in salade’s. Lijkt ons erg gezond. Is dat ook zo?

 24. Ik gebruik al jaren biologische kokosolie. Nu blijkt volgens een therapeut dat het voor mijn lichaam niet gezond is. Het lichaam kan het niet goed afbreken en daardoor krijg je infectieziekten volgens hem.Ik heb vandaag al sinds 2 november mijn 4e blaasontsteking en ben sinds december gestopt met de kokosolie. Waar kan ik nu nog in bakken. Mijn man wil geklaarde biologische roomboter hiervoor gaan gebruiken.Wat is wijs..

 25. Wat een waanzinnig stuk. Dat zet alles op z’n kop wat we de laatste jaren over vetten leerden… Aan de andere kant wordt het ook wel weer eenvoudig qua keuzemogelijkheden; boter, olijfolie en kokosolie. En voor het genot soms misschien een beetje hazelnoot- of truffelolie. Het lijkt me dat je ter variatie dan ook biologische Ghee kunt gebruiken ter afwisseling van kokosolie.

 26. hoi even een vraagje ik frituur 1x in de week en doe dat in zonnebloemolie waar kan ik dat beter in doen gr jo

 27. Ik gebruik de laatste tijd hennepzaadolie, biologisch, koud, en bio kokosolie en roomboter om in te bakken,., maar ach, over een jaar wordt dat weer tegengesproken, dat is het moeilijke waar we allemaal steeds tegenaan lopen. Weten waar de kanker vandaan komt doen we niet. Ik denk dat de mentale stress en teveel eten ons nog het meest verzuurd.:((

 28. Hoi ,hoe zit het met raapzaadolie?men beweerde laatst op tv dat deze olie het gezondst zou zijn(ook verhit?)mvg suus

 29. Zo zie je maar weer, vroeger was de aarde plat, later was ie toch rond. Asbest was niet slecht maar later, met terugwerkende kracht we. Gebruikte reformmargarine, denk beter dan de supermarktsmurrie maar nu toch roomboter.

Reacties zijn gesloten.