Uit een onderzoek van 6 weken blijkt dat het volgen van een mediterraan dieet kan leiden tot verbetering van symptomen van prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het dieet betrof geen verandering in de inname van vezels of FODMAPs door de deelnemers.
PDS is een veelvoorkomende darmaandoening met symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree en obstipatie. Dieet speelt vaak een centrale rol in de behandeling van PDS. Eén van de meest gebruikte benaderingen is een dieet laag in FODMAPs. Dit zijn koolhydraten in voedsel die darmklachten kunnen veroorzaken.
Een mediterraan dieet heeft eerder bewezen gunstige effecten te hebben op gezondheidsuitkomsten, zoals een lager risico op hart- en vaatziekten, Alzheimer, broosheid en bepaalde vormen van kanker. Dit dieet lijkt nu ook symptomen van PDS te verbeteren, onafhankelijk van de inname van FODMAPs.
In deze 6 weken durende studie werd de helft van de deelnemers met PDS geadviseerd een mediterraan dieet te volgen, de andere helft at als normaal. Het mediterrane dieet bleek haalbaar en acceptabel voor mensen met PDS. De PDS-symptomen verbeterden significant in de groep met het mediterrane dieet, evenals symptomen van depressie en angst.
De precieze manier waarop een mediterraan dieet PDS verbetert is nog onduidelijk. Mogelijk spelen de polyfenolen en andere plantenstoffen in het dieet een rol via ontstekingsremmende en immunomodulerende effecten. Ook kan een placebo-effect meespelen, waarbij de verwachting dat het dieet gunstig is al tot verbetering van klachten leidt.
Al met al lijkt een mediterraan dieet een kansrijke aanpak bij PDS, met zowel verlichting van darmklachten als bredere gezondheidsvoordelen. Voor mensen met PDS die worstelen met strengere diëten zoals laag FODMAP, kan het mediterrane dieet een goed en houdbaar alternatief bieden (bron: Examine).