Mexicaanse nacho ovenschotel recept

Dankzij de reislust van de mens zijn er allerlei smaakinvloeden onze kant op gewaaid. Waar we vroeger vooral leefden van aardappelen, vlees en Hollandse groente ervaren we nu keuzestress als het om voedsel aankomt. Van Frans tot Marokkaans en van Thais tot Zweeds, de keuze is enorm. Elk land kent zijn eigen tradities, smaken en bepalende ingrediënten. Zo is de pasta niet uit Italië weg te denken en zien we bij de gedachte aan Duitsland mensen die braadworst eten. Alhoewel traditie, betekent het natuurlijk niet dat elke Duitser elke dag braadworst eet. Net zo min als dat alle Nederlanders lunchen met een broodje kaas. De gebruiken en manieren van eten zijn in alle landen in de loop van de tijd behoorlijk veranderd, dankzij onze gedrevenheid om het buitenland en de daarbij behorende smaken te leren kennen.

Een smaakinvloed waar wij Nederlanders wel pap van lusten is de Mexicaanse keuken. Taco’s, wraps, tortilla’s…we houden er van! Veel van dit voedsel is gemaakt van tarwe(bloem), maar er wordt ook veel met mais gewerkt. Andere smaken en ingrediënten die horen bij typisch Mexicaans eten zijn salsa’s, guacamole, bonen, rijst en tomaat.

Ook binnen dit recept is er duidelijk sprake van Mexicaanse sferen. Een zeer gemakkelijke maaltijd om te maken, dus fijn op een doordeweekse dag. Alhoewel het een hele waslijst aan ingrediënten lijkt, valt de voorbereiding erg mee. En de oven doet het andere deel van het werk! In dit gerecht vormen kidneybonen en mais de graanvervanger. Alhoewel mais geen hoge voedingswaarde heeft en in dat opzicht niet heel bijzonder, is het wel een glutenvrij en goedkoop alternatief. Kies wel altijd voor biologische mais, dan ben je er zeker van dat deze niet genetisch is gemanipuleerd.

Ingrediënten voor 3 á 4 personen

  • 240 gram gegaarde kidneybonen
  • 125 gram tomatenblokjes
  • 100 gram nacho chips (obv maïs)
  • 100-125 gram (belegen) geitenkaas, geraspt
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 75 gram mais
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 tl cayennepeper
  • Handje verse koriander
  • Zwarte peper naar smaak
  • Klontje kokosolie of roomboter

Overig:
Ovenschaal

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de ui fijn. Ontdoe de paprika’s van de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes.  Bak de ui aan met een klontje boter en voeg hierna de paprika toe. Pers ondertussen de knoflookteen boven de pan uit. Voeg de specerijen toe. Bak kort mee en doe hierna de tomatenblokjes erbij.
  • Laat zachtjes sudderen, terwijl je de kidneybonen en de mais toevoegt. Schep even om.
  • Verdeel een laag van het mengsel over een ovenschaal. Doe er hierna een laagje nachochips en een dun laagje geitenkaas bij. Voeg de rest van het mengsel toe en maak af met nog een laag nacho’s en kaas. Zet voor ongeveer 20 min in de oven. Controleer de bovenkant op verbranden, dek zo nodig af.
  • Haal de schaal uit de oven en verdeel over de borden. Maak af met wat verse koriander.

Lekker met een zelfgemaakte guacamole en een groene salade van bijvoorbeeld veldsla en postelein.

Variaties:

  • Vervang de mais door tuinerwten of stukjes pompoen.
  • Wanneer je een vleesliefhebber bent kun je ook gehakt meebakken met de uien.
  • Voor een veganistische variant: vervang de geitenkaas door een laagje edelgistvlokken tussen de twee lagen en gehakte cashewnoten op de bovenkant van de ovenschotel.
  • Ook lekker met (platte) peterselie in plaats van koriander.
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

2 gedachten over “Mexicaanse nacho ovenschotel recept”

Reacties zijn gesloten.