In Recepten

Sushi is al bijna niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Op elke hoek van een grote stad is tegenwoordig wel een sushirestaurant of afhaaltoko te vinden. En ook in onze keukens wordt er wat afgezweet om de perfecte sushirol in elkaar te draaien. Het is niet voor niets dat sushi de laatste jaren zo populair is geworden. Het is gemakkelijk, snel, lekker, laag in calorieën en gezellig om samen te maken- en te eten. De consumentenbond heeft vastgesteld dat de meeste sushi restaurants sushi serveren vol met bacteriën. Ook bij de afhaalsushi is het volgens deze instantie niet veel beter. Tijd om zelf wel gezonde sushi te maken!

De klassieke vulling van sushi bestaat uit (rauwe) vis. Ondertussen is het repertoire in de meeste restaurants uitgebouwd tot een scala aan sushivarianten met bijvoorbeeld ei, garnalen of kip. Voor de standaard sushi wordt gebruik gemaakt van plakrijst met een grove korrel. Dit is eigenlijk niets anders dan witte rijst. Wie met een portie sushi denkt gezond bezig te zijn eet dus vooral grote ladingen rijst met zeer weinig vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Dat kan natuurlijk ook anders! Dit recept is gemaakt met quinoa. Een voedzaam en eiwitrijk zaad, wat tegenwoordig ook op kleine schaal in Europa en Nederland wordt verbouwd. In sommige supermarkten is het al te vinden. Naast vis kan je qua vulling eindeloos variëren. In dit recept is alleen gebruik gemaakt van groenten en fruit, wat deze sushi helemaal veganistisch maakt. De kerrie geeft de quinoa extra smaak en de kurkuma zorgt voor een mooie, gele kleur. Dat dit specerij ook nog eens erg gezond blijkt te zijn is mooi meegenomen! Een gemakkelijk en snel recept, zeker wanneer de quinoa van te voren wordt bereid.

Sushi op de gezonde tour! Eet smakelijk!

Ingrediënten voor 4 rollen/24 sushi (2 personen)

  • 4 nori vellen
  • 150 gram quinoa
  • Vullingen: komkommer, mango, courgette, bosui, paprika en avocado
  • Sojasaus
  • 3 el sesamzaad (geroosterd)
  • Appelazijn of witte wijn azijn
  • 1 tl kerriepoeder
  • 2 tl kurkuma
  • Peper en zout

Overige benodigdheden

  • Rolmatje voor sushi
  • Eventueel: eetstokjes

Bereidingswijze
Breng de quinoa met 350 ml water aan de kook. Voeg de kerrie, kurkuma en wat zout naar smaak toe. Breng aan de kook en wacht tot het water helemaal is opgenomen. Laat de quinoa 5 minuten langer garen, dan wordt het wat plakkerig. Koel hierna helemaal af. Rooster ondertussen het sesamzaad op laag vuur in een droge koekenpan. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en paprika. Snijd de ingrediënten voor de vulling in dunne, smalle reepjes.  Als laatste de avocado, deze kleurt snel bruin.

Meng een paar eetlepels water en een scheut azijn door de afgekoelde quinoa en schep door.
Leg een norivel op een rolmatje en verdeel 3 opgehoopte eetlepels quinoa over 2/3 deel. Druk aan. Laat de achterste rand open, deze wordt straks aan de rol geplakt.
Leg de vulling horizontaal op de quinoa. Let erop dat het geheel straks kan worden opgerold, dus gebruik niet teveel ingrediënten in één keer.
Rol voorzichtig op. Maak het laatste deel van het norivel nat met wat water en plak aan de rol vast.
Snijd de rol eerst in tweeën, daarna in vieren etc.

Doop de vegan sushi in wat (glutenvrije) sojasaus of tamari en daarna in de sesamzaadjes.

Variaties/tips:

  • Deze sushi is ook heerlijk met ingelegde gember en een zeewiersalade.
  • Rol eens wat kiemen door de sushi voor een extra gezondheidsboost.
  • Vul de sushi met zelfgemaakte of kant-en-klare groente spread
  • Als je kiest voor vis, ga dan voor wilde vis met MSC-keurmerk
  • Wil de quinoa niet goed plakken? Meng er een eetlepel gepureerde avocado doorheen.
Help anderen gezonder te worden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken