Lunchtip: Koolhydraatarme Mexicaanse ‘salad in a jar’

Een ‘salad in a jar’ (oftewel een salade in een pot) is een trend die is overgewaaid uit Amerika en een manier om je lunch stijlvol te vervoeren. Officieel behoren de salades in een weckpot (mason jar) bewaard te worden maar je kunt er elke denkbeeldige (goed afsluitbare) bak of pot voor gebruiken. Door voor doorzichtig glas te kiezen zie je mooi de lagen van de salades, een echte eyecatcher. Daarnaast is glas een gezondere keuze dan plastic als het om het vervoeren van voedingswaren gaat.

Door de ingrediënten van een salade in lagen toe te voegen voorkom je dat een salade halverwege de dag niet meer fris en knapperig is. Dit gebeurt in een vaste volgorde, waarbij je uiteraard van onder naar boven werkt.

Eerste laag: de dressing
Tweede laag: stevige groenten
Derde laag: granen en/of bonen
Vierde laag: eventuele extra eiwitten uit vlees, vis of kaas
Vijfde laag: zachte groenten en fruit (zoals mango, avocado)
Zesde laag: lichte granen (quinoa, couscous)
Zevende laag: De sla

Je hoeft natuurlijk niet elke laag te gebruiken, maar de volgorde zorgt ervoor dat je salade de gehele dag vers blijft. En je e neemt de pot heel gemakkelijk mee naar werk of een lunchafspraak buitenshuis zonder lekken of andere toestanden. Even schudden voor gebruik en de salade is klaar om te eten. Je kunt er ook voor kiezen de pot op z’n kop boven een bord leeg te schudden. Zo zijn alle ingrediënten meteen door elkaar gehusseld.

Deze koolhydraatarme salad in a jar heeft Mexicaanse invloeden: mais, peulvruchten en vaste groenten. Met wat quinoa en zwarte bonen voor de benodigde eiwitten. Qua dressing kan je simpel kiezen voor wat olijfolie en appelazijn of klop een vinaigrette van limoen/citroensap, olijfolie en wat mosterd of een fijngehakt rood pepertje.

Recept voor 1 grote, of twee kleine salades

  • 75 gram komkommer met schil
  • 1/2 rode paprika
  • 25 gram wortel
  • 75 gram gegaarde zwarte bonen
  • 3 el mais
  • 75 gram gekookte quinoa
  • Twee flinke handen sla naar keuze

Bereidingswijze

Snijd de komkommer, paprika en wortel in kleine blokjes of reepjes. Spoel de bonen goed af onder de kraan. Voeg alle ingrediënten toe aan een (weck)pot waarbij je begint met de komkommer (en de dressing) en eindigt met de sla.

Tips/variaties:

  • Vervang de paprika door cherrytomaatjes
  • Ook lekker met kidneybonen
  • Nog wat ruimte over? Voeg dan nog wat reepjes avocado toe tussen de mais en de quinoa.

Zie voor meer recepten ook mijn boek De receptenwijzer:

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.