Recept: glutenvrije oliebollen

oliebollen-glutenvrijElk jaar met oud en nieuw doen veel Nederlanders zich weer tegoed aan de nodige oliebollen. Meestal zitten deze bollen vol gluten en worden ze gebakken in ziekmakend vet dat geoxideerd is. Het kan allemaal een stuk gezonder, daarom dit recept.

Als je kies voor oliebollen met zeezout, dan krijg je de nodige mineralen al binnen. Als je er dan ook nog rozijnen aan toevoegt, dan krijg je een heleboel actieve plantenstoffen binnen met veel antioxidantkracht. De kaneel heeft niet alleen veel antioxidantkracht, het stabiliseert volgens veel onderzoeken ook nog een de bloedsuikerspiegel. In palmsuiker zitten de nodige vitamines, mineralen en antioxidanten. Natuurlijk neem je palmsuiker niet voor je gezondheid, maar het is wel stukken beter voor je lichaam dan witte kristalsuiker. Bak alsjeblieft niet in plantaardig vet, maar doe dit in geurloze kokosolie. Normaal adviseer ik altijd de kokosolie met geur, maar die heeft een kokosgeur en dat is niet wenselijk voor de oliebollen. Ook is het een stuk prijziger, waardoor het een duur grapje kan worden. Met geurloze kokosolie bewandel je de middenweg, het is al zoveel beter dat je de vloeibare margarine laat staan!

Ingrediënten voor 8 – 10 stuks:

  • Geurloze kokosolie
  • 2 eieren
  • 250 ml amandelmelk
  • 125 gram boekweitmeel
  • 125 gram rijstmeel
  • 8 gram droge gist
  • 2 tl appelcider azijn
  • 1 tl palmsuiker
  • 1 tl Ceylon kaneel
  • 1 tl Keltisch zout

Optioneel:

  • 1 appel
  • 75 gram rozijnen
  • ipv de gist: 1 tl bicarbonaat
  • ipv palmsuiker: honing
  • ipv appelcider azijn: citroensap

Zo maak je het:

  • Roer de droge bestanddelen door elkaar
  • Roer alle vochtige bestanddelen door elkaar
  • Voeg bij het droge mengsel steeds wat meer van de vochtige
  • Kneed alles totdat het een soepel beslag is (beetje vloeibaar)
  • Laat het deeg ruim een uur rijzen bij de verwarming

Dan:

  • Verwarm het vet tot 175 graden
  • Bak de oliebollen 5 minuten

Tips:

  • Je kunt ze ook in de oven bakken. Verwarm de oven voor tot 175 graden. Bak dan de ‘oliebollen’ 15 – 20 minuten, afhankelijk van de grootte. Als je dit wil doen is het handig meer een deeg dan een beslag ervan te maken.
  • Het beste is om de oliebollen klein te houden, daardoor hoeven ze niet zo lang gebakken te worden. Dit heeft als voordeel dat er dan minder acrylamide ontstaat. Het beste bak je ze lichtbruin.
  • Je kunt de palmsuiker in de koffiemaler of vijzel fijnmaken, zodat er een gezonder alternatief voor poedersuiker ontstaat.
  • Je kunt in plaats van boekweit en rijstmeel ook andere meelsoorten gebruiken. Wat dacht je van havermeel? Dit zit vol beta-glucanen, die je afweer systeem kunnen verbeteren. Ook kastanjemeel of amandelmeel kan een alternatief zijn. Van kokosmeel heb je weinig nodig.
  • Koop een ijsbollen tang, hiermee kun je de oliebollen gemakkelijk in het vet doen. Balletjes kneden kan natuurlijk ook, maar vergt wat meer handigheid.
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

33 gedachten over “Recept: glutenvrije oliebollen”

    • ‘T lijkt me dat je er in moet kunnen frituren. Dus ik zou zeggen neem een smal pannetje en dan nog: veel kokosolie! Maar wanneer je er klaar mee bent kun je denk ik wel je kokosolie schoonfilteren en bewaren om nog een x patatjes in te frituren?

    • Dan kan zeker, maar als je 50 ml bier erbij doet, kun je maar beter 50 ml amandelmelk weglaten, anders wordt het te dun…

  1. Wordt de kokosolie gebruikt om de oliebollen in te bakken??
    En waar kan je kokosolie vinden/kopen?
    Groetjes Kristel

  2. Kokosolie is erg duur dus zou je ook een muffinvorm ermee in kunnen vetten en de olievollen daar in bakken?

  3. Bedankt voor het recept! Ik heb alleen een vraag: Er zitten geen gluten in het recept, maar ook geen “plaksel” zeg maar in de vorm van psyllium o.i.d. Hoe kan het dat het een bol blijft en niet uit elkaar valt?

  4. Tip voor goedkope kokosolie: kijk eens bij de Aldi – 500 gram (bio en ontgeurd) voor slechts €2,99 Je schijnt er lang mee te kunnen doen, langer dan met standaard frituurvet.

    Wie de beste / gezondste wil hebben… Pot 1.600 ml Aman Prana (niet ontgeurd) kost nu €29,95 bij Ecoboerderij de Haan in Ingen.

  5. Hi Juglen,
    Top, Bedankt voor dit recept!

    Is elk ander soort meel of bloem ook goed? Dacht zelf ipv boekweit, speltmeel te gebruiken en heb nog roggembloem zou dat ook kunnen?

    Hartelijk groetjes & alvast een super gezellige Jaarwisseling met heerlijk gezonde oliebollen gewenst!

  6. Hallo Juglen,
    Ik heb net de oliebollen gemaakt.
    Mijn dochters vinden ze heerlijk.
    Om het wat smeuiger van smaak te krijgen, heb ik agavesiroop en rozijnen toegevoegd. ( maple sirup kan natuurlijk ook) Om ervoor te zorgen dat de oliebollen in de kokosolie rond en niet langwerpig worden, heb ik wat extra boekweit en rijst meel toegevoegd.
    Top oliebol!
    Fijne jaarwisseling! Juglen, thanks voor al je tips/tops/blogs/nieuwsbrieven en inspanningen om ons altijd weer up-to-date te houden. Graag tot volgend jaar!!

    • Liever niet, want je hebt de plakkende werking van suiker nodig om de ballen niet uit elkaar te laten vallen.

  7. Is elk ander soort meel of bloem ook goed?
    Dacht zelf ipv boekweit, speltmeel te gebruiken en heb nog roggebloem zou dat ook kunnen?

  8. Hallo
    Ik wil deze oliebollen graag gaan bakken morgen maar ik kan hier geen rijstmeel krijgen. Zou ik deze ook zelf kunnen maken van parboiled rijst? Of misschien vervangen door iets van speltmeel? We hebben hier gelukkig geen last van de gluten maar het zou zonde zijn als ze mislukken.

    groetjes Evelien

    • Parboiled rijst is geen goed idee, wat wel zou kunnen is dat je het helemaal van boekweitmeel maakt. Het beste is om hier wat meer van in te doen, zo krijg je mooie ronde oliebollen.

    • @Evelien, De meeste mensen merken niks van glutenintolerantie. Waarschijnlijk 70 procent van de mensen gevoelig voor gluten. Onderschat gluten niet!!! Zelf geen last van kleine klachten zoals bijv. eczeem/verkoudheden/kortademig/….??
      Het loont altijd om (tarwe)gluten eruit te gooien of sterk te minderen.

  9. Al jaren door mijn tarwe-intolerantie geen oliebollen meer gegeten. Net dit recept gemaakt, geweldig!!!! Die houden we erin!! Bedankt!

  10. Juglen, hoe zit het met geurloze kokosolie? Als je de geurloze kokosolie hebt zouden daar ook kokosnoten die al aan het bederven waren voor gebruikt zijn. Dat ruik je toch niet maar je krijgt wel ongezonde stoffen binnen. Daarnaast zou de geurloze kokosolie door het bewerkingsproces de voordelen van de olie, zoals gezonde MCT’s, verbetering van darmflora, verzorgging van tanden, verhoging van calorieverbranding, verbetering van opname voedingsstoffen en verlaging glycemische index van voeding teniet doen.

  11. ITALIAANSE OLIEBOLLEN met Oud- en Nieuw.
    CIAMBELLE, in de vorm van ringen. Worden goudbruin gebakken in een koekepan met olijfolie.
    250 gr. droge aardappelpuree (zelf gekookt,zeer fijngestampt)
    250 gr. glutenvrij meel of boekweitmeel
    15 gr. gist
    3 eieren
    50 gr. zachte boter
    binnenste van 1 vanillestokje
    50 gr. fructose en of echte honing
    1 geraspte mandarijnschil
    1 geraspte citroenschil
    EIEREN en FRUCTOSE 3 minuten kloppen; GIST, BOTER, SCHIL-RASPSELS en VANILLE ERBİJ goed kloppen; AARDAPPERLPUREE erbij en kloppen; MEEL erbij en nogmaals goed kloppen. 90 minuten laten rijzen in een kom afgedekt met een vochtige theedoek.
    Het beslag is daarna nog heel zacht, waardoor je vanwege het plakken nog wat meel nodig hebt om het te kunnen kneden en rollen van maken en dan van elke rol een circel vormen (diameter 3 of 4 cm. dik) die er uit ziet als de bekende Nederlandse gekookte worsten die in de hutspot gaan.
    Daarna de ciambelle aan beide zijden goudbruin bakken en als ze afgekoeld zijn door een mengsel van fructose en kaneel wentelen. Serveren. EET SMAKELİJK ! Warm het lekkerst.

  12. De glutenvrije oliebollen lijken me heerlijk, vooral met een frisse appel erin. Ik ga ze – bij eerstvolgende gelegenheid/visite – in de oven bakken.
    Maar waarom Keltisch zout en geen Himalayazout ?? Wat is het benificio van Keltisch zout ? Geen anti-klontermiddelen erin ?

    • wat is benificio?
      en verder maakt niet zo heel veel uit kzz of hymalayazout. je moet wat toch??
      is al eens een artikel verschenen met de verschillen tussen beiden. DUs even googelen……..

  13. is het beslag een beetje te dun? geen nood. doe het in een spuitzak met het allerkleinste spuitmondje. maak vervolgens mooie krakelingen of letters in de olie. Leuk voor een feestje.

  14. Waar ik al heel lang een vraag over heb met het frituren in kokosolie (zelf gebruik ik voor zowat alles Amanprana en vroeger gebruikte ik de ontgeurde olie van Cocavita) is dat het zo enorm schuimt in de friteuse. Ik ben gewoon terug overgeschakeld op random frituurolie maar die bevatten allemaal giftige antischuimmiddelen. Schuimen die olie bij jullie dan niet? Ik lees er nergens iets over… Als Belg zijn de frietjes hier wekelijks kost he ;)

Reacties zijn gesloten.