Hoofdpagina » Nieuws » Verstoring darmbacteriën mogelijk oorzaak van Alzheimer

Verstoring darmbacteriën mogelijk oorzaak van Alzheimer

In een recente studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Brain, is een verband ontdekt tussen darmbacteriën en de ziekte van Alzheimer. Wetenschappers hebben darmbacteriën van mensen met alzheimer overgebracht naar volwassen ratten, wat resulteerde in geheugenproblemen en andere klachten die typisch voor alzheimer zijn. Bij patiënten met alzheimer werd een verhoogd aantal ontstekingsbevorderende bacteriën in de darm vastgesteld, die verband lijken te houden met de symptomen van hun aandoening. Dit bewijs versterkt het vermoeden van de darm-hersenconnectie, wat inhoudt dat er een wederzijdse communicatie is tussen de darmen en de hersenen en dat problemen in de darmen kunnen leiden tot cognitieve verstoringen.

Uit baanbrekend onderzoek van wetenschappers in Ierland en Italië is gebleken dat de darmmicrobiota een causale rol speelt bij het ontstaan van Alzheimer. Door darmbacteriën van Alzheimerpatiënten te transplanteren naar gezonde ratten, konden de onderzoekers aantonen dat de ziekte van Alzheimer symptomen kan overbrengen via de darmmicrobiota.

In het onderzoek, gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Brain, transplanteerden de wetenschappers ontlasting van Alzheimerpatiënten en gezonde controles naar jonge ratten. De ratten die darmbacteriën kregen van Alzheimerpatiënten vertoonden een achteruitgang in gedragingen die afhankelijk zijn van de hippocampale neurogenese in de hersenen. Dit proces, waarbij nieuwe hersencellen worden aangemaakt, is cruciaal voor geheugen en stemming.

Opvallend was dat de ernst van de gedragsveranderingen correleerde met de ernst van de dementie bij de menselijke donors. Ook vonden de onderzoekers discrete veranderingen in de stofwisseling van de ratten. Ze ontdekten bovendien dat bloedserum van Alzheimerpatiënten de neurogenese vermindert in menselijke cellen in het laboratorium.

“Onze bevindingen onthullen voor het eerst dat Alzheimer symptomen kunnen worden overgedragen op een gezond organisme via de darmmicrobiota,” aldus hoofdonderzoeker Yvonne Nolan. “Dit bevestigt een oorzakelijke rol voor de darmflora bij Alzheimer en benadrukt het belang van neurogenese als convergerend proces.”

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen zullen bijdragen aan het ontrafelen van de complexe ziekte Alzheimer. In de toekomst kan modulatie van de darmmicrobiota wellicht ingezet worden als preventieve strategie of als aanvullende behandeling.

Een andere pas verschenen onderzoek toonde ook al aan dat darmbacteriën verband kunnen houden met gezondheidsproblemen elders in het lichaam, zoals atherosclerose. Dit uitgebreide onderzoek onder bijna 9.000 mensen in Zweden wees uit dat bepaalde soorten darmbacteriën, met name van de Streptococcus-soort, een groter risico op aderverkalking met zich meebrachten. Deze studies benadrukken hoe belangrijk het is om te zorgen voor een gezonde darmflora en zo je algehele gezondheid te verbeteren.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.