web
statistics

Voedingscentrum (on)eerlijk over eten?

schijf_van_vijfHet Voedingscentrum vertelt ons wat we moeten eten om gezond te blijven. Toch wordt niet iedereen gezond op het voedingscentrumdieet. De slogan van het Voedingscentrum is “eerlijk over eten”, maar is dat ook zo?

Ik geef het toe, ik heb meer dan 10 jaar geleefd volgens de principes van het Voedingscentrum. Netjes mijn dagelijkse portie brood en melkproducten. Ik frituurde in onverzadigde vetten. Al die jaren snapte ik niet waarom ik me niet optimaal voelde, ik deed het toch zo goed? De zaak veranderde toen ik ging zien dat grote levensmiddelenbedrijven posities hebben betreden op invloedrijke plekken. Deze plekken zijn handig om hun goedkope ingrediënten van b-kwaliteit aan onwetende burgers kwijt te kunnen raken onder het mom van ‘gezond’. Ik doe tegenwoordig bijna het tegenovergestelde van wat het Voedingscentrum zegt en ik heb me nog nooit zo goed gevoeld.

Bedrijven en overheden baseren zich op wetenschappelijke studies, iets dat ik toejuich omdat ik er niet voor ben om zomaar wat te roepen. Het probleem is wel dat deze studies betaald moeten worden en wie zit er op de zak met geld? Juist, de bedrijven die de onderzoeken graag subsidiëren, zolang er maar een clausule is dat bij een ongunstige uitslag de onderzoeksresultaten geheim moeten blijven en acuut worden vernietigd. Via deze truc kun je alles bewijzen, want van de 10 onderzoeken is er altijd wel een uitslag die naar jouw zin is. Een ander probleem is iets dat de Engelse staatsman Benjamin Disraeli al zei: There are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics. Oftewel er zijn drie vormen van leugens: leugens, verdomde leugens en statistieken. Winston Churchill zei lang geleden al “De enige statistieken die ik vertrouw, zijn diegene die ik zèlf heb vervalst”. Onderzoeken zijn dus niet de heilige graal waarop we kunnen vertrouwen. Veel onderzoeken worden jaren later ook weer tegengesproken en herroepen op basis van het voortschrijdende inzicht. Goed onderzoek doen is moeilijk, onderzoeken goed interpreteren is wellicht nog veel moeilijker.

Een ander verhaal is hoe we met de uitslagen van onderzoeken om moeten te gaan. Veel bedrijven maken er hun eigen waarheid van. Omega-3 is gezond en gunstig voor hart- en bloedvaten, maar niet nadat het is verhit of te lang is blootgesteld aan zuurstof. Kunstboters hebben dus niks te maken met een bijdrage aan de omega-3 status in het lichaam.

Het Voedingscentrum zegt zich te baseren op het advies van de onafhankelijke gezondheidsraad. De gezondheidsraad mag dan in financiële zin onafhankelijk zijn, zijn de leden dit ook? Of hebben de leden een geschiedenis in de levensmiddelentechnologie? De leden zijn voornamelijk professoren van diverse universiteiten en dat maakt het meteen een schimmig gebied. Veel universiteiten werken nauw samen met het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven wil graag centjes verdienen en de aandeelhouders tevreden stellen, waardoor er vooral een korte termijn strategie wordt nageleefd waarbij onze gezondheid het onderspit delft.

Het Voedingscentrum wordt gesubsidieerd door de overheid, maar toch is er een constructie bedacht om geld te kunnen ontvangen uit het bedrijfsleven. Deze constructie noemt het Voedingscentrum “leerstoelen”. Via de leerstoelen krijgt het Voedingscentrum informatie aangeleverd. Op de huidige site is het Voedingscentrum mistig over de sponsoren van deze leerstoelen, maar een duik in het internetarchief leert ons dat de volgende bedrijven sponsoren (geweest) zijn:

 • AVEBE Research & Development
 • Ahold (Albert Heijn)
 • H.J.Heinz B.V.
 • LU General Biscuits
 • Nederlandse Zuivel Organisatie
 • Productschap Tuinbouw
 • Productschap Vis
 • Productschap Zaden, Granen en Peulvruchten
 • Roche Vitamins
 • Romi Smilfood BV
 • Sara Lee/Douwe Egberts Research
 • Smiths Food Group BV
 • Stichting ISG
 • Unilever Bestfoods Nederland
 • Voorlichtingsbureau Vlees
 • Wetenschappelijke Stichting NVPG

Het Voedingscentrum heeft deze week bijzonder hard uitgehaald naar kokosolie en noemt het nog net geen moordenaar. Vreemd, want het Voedingscentrum geeft aan dat er weinig wetenschappelijk bewijs is over kokosolie, dus hoe kan het zich dan een mening vormen? Onderzoeken opzetten, uitvoeren en interpreteren kan tientallen jaren in beslag nemen en is duur. Bovendien is kokosolie als grondstof ook erg duur, dus niet bepaald interessant voor het bedrijfsleven om te subsidiëren. Er zijn wel onderzoeken gedaan naar onderdelen van kokosolie zoals laurinezuur. Laurinezuur laat inderdaad zoals het Voedingscentrum zegt het cholesterolgehalte stijgen, maar dit komt dan wel door een stijging van het gunstige HDL cholesterol en dat zeggen ze er niet bij. (Update: n.a.v. mijn feedback heeft het Voedingscentrum het artikel aangepast, mijn complimenten!)

aanpassing

Het Voedingscentrum heeft een moeilijke taak, want er zijn lastig goede persoonlijke adviezen te geven. Zoveel mensen als er zijn, zoveel diëten bestaan er. In elk lichaam gebeuren er per seconde duizenden chemische reacties, die bij iedereen net iets anders verlopen en zorgen voor andere behoeftes in de voeding.

Ik uit me nu fel tegen sponsoring, maar als ik eerlijk ben laat ik deze website tegenwoordig ook sponsoren door onder meer Google advertenties. De site zorgt voor de nodige onkosten en daarom moet de schoorsteen blijven roken. Het beste om problemen rondom de onafhankelijkheid op te lossen is waarschijnlijk het uitbannen van geld in de wereld. Zolang dit niet het geval is, zullen er altijd vraagtekens gezet kunnen worden bij de ‘onafhankelijkheid’.

Om af te sluiten: recent was ik op een gezondheidsevenement en sprak daar iemand die nauw is betrokken bij het Voedingscentrum. Ik vroeg hoe het toch kan dat er zoveel mensen werken met verstand van zaken die telkens maar de Unilever boodschap blijven uitdragen. Het antwoord was dat de werknemers het lang niet altijd eens zijn met de informatie waarmee er naar buiten wordt getreden, maar je hebt je te houden aan de visie van het Voedingscentrum en die biedt over je persoonlijke mening heen. Lekker dan…

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

34 gedachten over “Voedingscentrum (on)eerlijk over eten?”

 1. in tegenstelling wat het voedingscentrum beweerd eet ik dus wel gewoon kokosolie en ik voel me er goed bij, mijn slechte cholesterol is gedaald en mijn goede is gestegen. Ik voel me er super goed bij. Ik geloof, gelukkig, niet alles wat men daar beweerd en ik denk dat het voor iedereen verschillend is wat goed is en wat niet goed. Het beste is om goed naar je lichaam te luisteren en het geven wat het vraagt. Margarine heb ik 100% afgezworen al jaren geleden en niet om wat er niet bekend is geworden maar gewoon omdat ik het smerig vond/vind.

 2. Ik weet dit al lang. Je word gewoon bedonderd met ALLES. Becel is bagger en duur maar je moet het wel kopen van ze. Hondenvoeding!!! Allemaal van de grote bedrijven. Alleen maar rotzooi voor veel geld. Ik geloof niets meer!!!!

 3. Ik ben mij steeds meer aan het verdiepen in natuurlijk eten en mijn voeding langzaam aan het aanpassen. Sinds een maand of drie gebruik ik zo min mogelijk bewerkte producten en dus ook geen halvarine meer, maar roomboter, kokosvet en olijfolie. Nu heb ik familiaire hypercholesterolemie, waardoor ik extra moet opletten. Mij is een aantal jaren geleden geadviseerd om preventief medicijnen te gaan slikken, maar daar ben ik (nog) niet aan begonnen, omdat mij dat erg tegen staat. In plaats hiervan laat ik eens in de twee jaar mijn cholesterol meten. Waar ik nu heel nieuwsgierig naar ben is of mijn cholesterolwaarden over 1,5 jaar veel slechter zullen zijn dan gebruikelijk, omdat ik alles wat ik altijd geleerd heb nu volledig aan de kant schuif. Zoals het voedingscentrum het stelt moet het straks wel torenhoog zijn…

  • Ook ik heb jaren een (erfelijk) te hoog cholesterol gehad, en heb jaren Statines geslikt met alle bijverschijnselen van dien. Sinds 2 jaar ben ik gestopt met die troep, slik dagelijks 2000 mg Vit. C en 100 mg Q-10, beide sterke anti-oxidanten.Ik eet weer lekker roomboter i.p.v. die dure Becel, en mijn cholesterol is prima op peil. Het cholesterolsprookje is ook bedacht door Big Farma, want het is pas slecht als het oxideert en dan pas verstoppen je bloedvaten. Dus veel anti-oxidanten, en dan heb je daar geen last van.

   • Dit is een bericht voor hans mielen en alle anderen die goede resultaten hebben met het verbeteren van hun (aangeboren) cholesterollevels.
    Kunnen jullie specifieker zijn in HOE jullie dat gedaan hebben en met welke voeding ?
    Als het kan in een directe mail naar mij of als jullie een mailadres hebben zou fijn zijn.
    Alvast bedankt
    Grt
    Henri

 4. Het Voedingscentrum heeft als taak om onafhankelijke informatie over voeding te geven aan het grote publiek. Dit doen we alleen op basis van de wetenschappelijke consensus. We worden volledig gefinancierd door de overheid en dienen we geen commercieel belang. De Gezondheidsraad is de leidende instantie in Nederland als het gaat om het interpreteren en duiden van wetenschap op het gebied van voeding. Ons bericht over kokosolie is gebaseerd op adviezen van de Gezondheidsraad.

  De bedrijven genoemd in dit blog komen uit ons reglement Leerstoelen- en Wetenschapsfonds. Uit dit fonds konden bijzonder hoogleraren worden gefinancierd, maar ook bijvoorbeeld workshops of masterclasses. Bedrijven en productschappen leverden in 2011 kleine bedragen aan dit Leerstoelen- en Wetenschapsfonds. Om een indruk te geven: dat jaar ging het om in totaal 6.153 euro van de 9.305.566 euro die we ontvingen. Dit komt neer op 0,07 procent van onze totale inkomsten die verder bestonden uit overheidssubsidies.

  Zo’n fonds was voorheen heel gangbaar, maar juist om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, hebben we eind 2011 besloten geen bijdragen meer aan te nemen voor dit wetenschapsfonds. Wij worden dus volledig gefinancierd door de overheid en hebben geen enkel commercieel belang.

  • De uitlatingen van het Voedingscentrum zijn duidelijk tegen ongefabriceerde voeding, want daar verdienen ze niets aan. Met ze bedoel ik de fabrikanten die invloed hebben op de adviezen die het Centrum geeft. Zitten in het bestuur niet allemaal fabrikanten?

  • O ja, en als de politiek of wetenschap geloofd dat zij nog geloofwaardig zijn, dan hebben zij het mis. Deze partijen staan onder invloed van de grote voedingsbedrijven, farmaceuten etc. In steeds mindere mate banken, krijg ik de indruk.

 5. Net als jij Juglen, heb ik mij jarenlang gehouden aan de adviezen van het Voedingscentrum. Toch had ik gewichtsproblemen, was vaak moe, verkouden en niet helemaal lekker. Sinds een jaar of 5 houd ik mij intensief bezig met voeding en ben nog steeds verbijsterd over de geldzucht ten koste van gezondheid en veiligheid.
  Sinds de supermarkt voor mij een gifpakhuis is geworden en ik veel tijd moet besteden aan het vinden, kopen van bereiden van gezonde voeding (ik voel mij een moderne verzamelaar),is mijn gezondheid met sprongen vooruit gegaan. Ik ben nu 68 jaar oud, maar ik kan mij niet heugen mij ooit zo goed te hebben gevoeld als de laatste 5 jaren. Ik ben nooit meer ziek, nooit meer dik en zelfs de artrose aan mijn handen is op z’n retour ( niet te geloven). Oei Oei, Voedingscentrum, ik eet roomboter en ja, ook kokosolie.

 6. Volgens Brits onderzoek is 1 op de 12 kinderen te mager.
  Wellicht ligt daar een belangrijke taak voor het voedingscentrum.
  Te mager is gevaarlijker dan obesitas, maar de laatste krijgt meer aandacht.
  Volgens het artikel kiezen ouders vaker voor goedkopere en veelal slechtere maaltijden door de economische crisis.
  Een lepeltje kokosolie zou deze kinderen vast goed doen !

 7. Onlangs zag ik een poster met daarop een fit uitziende man die op via een boomstam over het water een krokodil ontweek in de jungle. “Survival of the fittest” stond er boven te lezen. Het zette me aan het denken. Mensen die leven in de jungle weten voedsel en gif prima van elkaar te scheiden. Ze leren van jongs af aan van hun ouders en zo doende wordt deze kennis van generatie op generatie doorgegeven. Wij leven dan misschien niet meer in het regenwoud, maar als het op voeding aankomt is het nog steeds van belang het verschil te kennen tussen wat goed is en wat niet. Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw waren ouders ook prima in staat hun kinderen te leren om goed te eten. Er was niet zo’n grote verscheidenheid aan producten zoals die nu aangeboden wordt. Producten waren vers en als ze al geconserveerd waren, simpel. De complexiteit van producten waaruit het grootste deel van het assortiment van supermarkten tegenwoordig bestaat maakt het moeilijk om de kwaliteiten ervan te beoordelen. Deze producten met soms wel 20 verschillende ingrediënten waarvan de oorsprong onduidelijk is bestonden 100 jaren geleden simpelweg nog niet. De kennis aangaande deze zooi hebben mijn voorouders niet van generatie tot generatie kunnen overgeven. Daarom zeg ik, beperk je tot de producten waarvan je weet wat het is en waar het vandaan komt. Dit zijn producten die bestaan uit één ingrediënt, dat je kan plukken of slachten. Producten die je begrijpt en waarvan je tegen je kinderen met grote zekerheid kan zeggen dit is voedsel, dit kan je eten zonder ziek te worden.

  • Daniel, ik ben het helemaal met je eens dat supermarkten vol liggen met producten die complex zijn samengesteld, en bestaan uit onduidelijke ingrediënten.
   Helaas geldt dit ook voor de “pure” ingrediënten – ook al meen jij van niet. De veredelingstechnieken die toegepast zijn bij het kweken van nieuwe rassen, de verdelgingsmiddelen, groeibevorderaars, genetische modificatie, kunstmest, hormonen, antibiotica en ga zo maar door. Dit alles maakt dat een “puur” ingrediënt als net zo ongezond te beschouwen is als de verwerkte producten.

 8. Jurgen schrijft een heel mooi verhaal over het voedingscentrum, maar waar kunnen we afleiden dat hij wel de waarheid schrijft. Jammer dat Jurgen ons niet aangeeft naar welk onderzoek hij zijn waarheid afleidt.

  Het meest besproken onderwerp ter wereld is voeding. Daar wordt dus ook het meeste onderzoek naar gedaan. Nog meer wordt er gesproken en geschreven over voeding. En wie weet waar de waarheid ligt? Ik denk dat ieder zijn eigen waarheid heeft.

 9. Goed stuk, Juglen! Dit stuk laat zien hoe moedig je bent en jij schrijft wat velen mensen denken!

  @ Voedingscentrum: Zoals u stelt, lijkt het er in eerste instantie op dat er slechts een geringe hoeveelheid geld komt vanuit de bedrijvenkant en dit zal wellicht qua directe geldstroom ook zomaar het geval kunnen zijn. Maar hoe zit het met de indirecte geldstromen? En in hoeverre worden deze financiële gegevens openbaar gemaakt? Aangezien het, zoals u stelt, voornamelijk gemeenschapsgeld is dat wordt gebruikt, lijkt het mij niet meer dan logisch dat wij, het volk, inzicht krijgen in wat er met ons geld wordt gedaan en op die manier zelf kunnen oordelen.

  @ lia: Uiteraard heeft iedereen zijn/haar eigen waarheid en bij iedereen wordt zijn/haar eigen waarheid bevestigd in alle dingen die op zijn pad komen. Tenzij mensen de zaken met een ‘open mind’ kunnen bekijken en mensen bereid zijn om zijn/haar waarheid eventueel wat bij te schaven indien zij hiervoor open kunnen en willen staan of wellicht hun voorheen vertrouwde waarheid helemaal te vervangen voor een nieuwe waarheid die haaks kan staan op datgene wat je altijd is geleerd. Dit is een grote stap die veel mensen liever niet nemen omdat ze dan uit hun comfortzone moeten komen. Hoe vervelend is het namelijk om toe te geven dat je wellicht je hele leven verkeerd hebt aangekeken tegen bepaalde zaken en dat er bepaalde dingen niet kloppen in het wereldbeeld dat je voorheen had. Voor veel mensen is dit denk ik ook een eerkwestie en willen koste wat het kost moedwillig vast blijven houden aan wellicht verouderde, achterhaalde concepten, ideeën en dogma’s.

  Natuurlijk moet iedereen geloven en denken wat hij/zij wil maar daarbij moet wel in gedachten worden gehouden dat er, zeker op onze planeet waarbij geld en macht vaker dan gewenst centraal staan, een en ander gemanipuleerd wordt en dat er doordat er desinformatie wordt verspreid er vaak een verkeerd collectieve waarheid ontstaat. De norm, hetgeen als normaal wordt beschouwd, komt tot stand door wat de meerderheid van een groep mensen als waarheid beschouwd. De main stream media speelt hier vaak mooi op in door eenzijdige informatie te verspreiden. Hoe kan een goede mening gebaseerd worden op eenzijdige informatie? En in hoeverre is deze op eenzijdige informatie gebaseerde collectieve waarheid dus een goede bodem voor de norm die hierdoor ontstaat?

  Wat mij betreft kunnen mensen pas echt een goede waarheid vormen op het moment dat zij van een bepaald onderwerp minimaal 2 kanten belicht hebben gekregen. Op basis hiervan zou pas op een eerlijke manier een waarheid moeten worden gevormd. De ‘alternatieve’ media speelt hier dus een belangrijke rol in.

  Maar goed, geloof vooral wat je wilt geloven maar mijn advies aan iedereen zou zeker zijn: beperk je niet tot eenzijdige informatie bij het creëren van jouw waarheid en sta open voor andere visies…

  • Ik zou willen dat het voedingscentrum dat ook deed!
   Sinds enige tijd kun je aan het voedingscentrum als gewone consument geen vragen meer stellen per mail(bezuinigingen)…..
   Ik heb wel eens kritische vragen gesteld,maar kreeg geen zinnige respons en ook geen nieuwsbrief meer!

 10. Hoi allemaal en Julgen,

  ik vroeg mij af wat ik in een gerecht zoals ragout kan nemen als vervangend ingrediënt van boter (ik ben allergisch voor alle producten die van de koe afkomstig zijn, dus anders dan deze producten). Zou ik hier ook kokos olie voor kunnen gebruiken, aangezien plantaardige olie niet goed is om te verwarmen?

  Alvast vele dank!

  • Hoi Eva,

   Ik gebruik nu al ruim 2 jaar kokosvet ipv boter, aangezien mijn oudste zoontje allegisch is voor melk. Je kan het gebruiken om in te bakken, om mee te bakken, om op brood te smeren, om op je huid te smeren, in je haren (als masker), ik gebruik het om (stoffen) billendoekjes vochtig te maken, in plaats van sudocreme op rode billetjes, als handcreme etc. etc.

 11. Goed Stuk Juglen,Heb het gelijk verspreid via twitter zodat meer mensen dit kunnen weten en leren !!!

 12. @Voedingscentrum,

  Hoera! geen financiering (meer) uit het bedrijfsleven. betekent dit dat ook het ‘Ik kies bewust’ logo – waarvoor betaald wordt door het bedrijfsleven – wordt afgeschaft?

 13. Ik heb dat zogenaamde ”voedingscentrum”helemaal niet nodig!,ik kan zelf heel goed uitzoeken wat goed of niet goed voor me is.
  Ik ben 56 jaar en op en top voor 100% gezond en fit.
  Ik gebruik ook geen becel rommel maar al vele jaren kokos en rode pamolie van aman prana.
  Ook zuivel komt niet in mijn lijf.
  Ik voel me jong en fit en denk dat ik de 100 wel zal halen.
  Zet zoveel als maar mogelijk is de industrie ”voeding”’opzij en je lijf zal je dankbaar zijn.

 14. Bedrijven en overheden baseren zich op wetenschappelijke studies, iets dat ik toejuich omdat ik er niet voor ben om zomaar wat te roepen. Het probleem is wel dat deze studies betaald moeten worden en wie zit er op de zak met geld? Juist, de bedrijven die de onderzoeken graag subsidiëren, zolang er maar een clausule is dat bij een ongunstige uitslag de onderzoeksresultaten geheim moeten blijven en acuut worden vernietigd. Via deze truc kun je alles bewijzen, want van de 10 onderzoeken is er altijd wel een uitslag die naar jouw zin is. Een ander probleem is iets dat de Engelse staatsman Benjamin Disraeli al zei: There are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics. Oftewel er zijn drie vormen van leugens: leugens, verdomde leugens en statistieken. Winston Churchill zei lang geleden al “De enige statistieken die ik vertrouw, zijn diegene die ik zèlf heb vervalst”. Onderzoeken zijn dus niet de heilige graal waarop we kunnen vertrouwen. Veel onderzoeken worden jaren later ook weer tegengesproken en herroepen op basis van het voortschrijdende inzicht. Goed onderzoek doen is moeilijk, onderzoeken goed interpreteren is wellicht nog veel moeilijker.

 15. Juglen,
  Heb eens gelezen dat jij geen Soya gebruikt.
  Mijn vraag is, wat eet je in plaats van vlees?
  Ik eet Soya als vervanging van vlees.

  Hartelijk groet Willy Bosker

 16. LS! Ook ik erger me aan het Voedingscentrum. Zelf koop ik op de markt en bij de biologische winkel. Sinds 2012 is bekend door een onderzoek van de universiteit van Warwick dat mensen zich pas goed voelen als ze minimaal 560 gram groente en fruit per dag eten. Het Voedingscentrum echter pusht en plugt de supermarkten met hun industriële produkten.

 17. Ik heb echt geen belangen, maar raad zo aan het boek “het verzwegen verhaal over kanker” van Brian Perskin te lezen. Dit boek bestaat uit puur wetenschappeijk bewijs, allemaal met naam en toenaam genoemd en op te zoeken dus. Je valt van je stoel en oa de onzin die voedingscentra (wereldwijd) en overheid verspreiden EN onderzoeken die gewoonweg niet gepubliceerd worden omdat ze haaks staan op hedendaagse slogans. bv een mens moet helemaal niet heel veel groentes eten, kan darmkanker in de hand werken. Zelfs over roken wordt genuanceerd geschreven, op basis van wetenschappelijk onderzoek. (nee, het is nog steeds niet gezond maar ..) Als mensen wereldwijd snappen hoe ze, uit financiele en politieke redenen gigantisch worden bedonderd zou er een revolutie ontstaan.

 18. We vreten verkeerd zei Moerman in de jaren 30 al.
  En zie, nu krijgt hij 100% gelijk.
  Die tig procent kanker stijging kan echt niet ten grondslag liggen aan de 2 jaartjes die we ouder worden de komende 10 jaar gemiddeld.

  We leven op de pof want de grond is uitgput en ons voedsel is arm aan vitaminen.
  En tenslotte wat God ons heeft gegeven als juiste voedselbron wordt smalend weggewuifd.
  Na een leven vol drank, sigaretten, suikers en fastvood hebben we chemo omarmd als redding voor ons zieke lichaam
  Mensen wordt wakker !

 19. Dat een hoogleraar niet weet dat de bulk in supermarken en anderen z.g. EKO 100% nep is en een Brits onderzoek staat te verdedigen, waar het geen verschil maakt met niet-bio (Alleen 1 soort Kanker/Je kind zal het maar hebben.)bewijst alleen dat er mogelijk toch een klein percentage bio echt kan zijn. Ook is het zo, dat er maar weinig bio economisch geteelt kan worden, veel helemaal niet. Kan alleen op zeer kleine lokale schaal. Idereen die “EKO” eet zal toch ook niet bio moeten eten, omdat iedere dag boerekool heel snel gaat vervelen.

 20. Ik werd vandaag “uitgelachen” door mijn oudere collega omdat ik zo’n “kokosolie-gebruiker” ben. Mijn collega had de uitzending van Radar gezien en moest even (op luidsprekerstandje snoeihard) aan iedereen vertellen dat ik eigenlijk juist heel ongezond bezig ben met eten/drinken etc.

  En ik?…ach, ik vertelde (op normale toon) dat ik niet in het voedingscentrum geloof, maar tja dat is mijn ding. – Ik heb geen zin meer om dingen uit te leggen aan mensen die daar niet voor open staan! Vroeg of laat komen ze er toch wel achter.

 21. Het voedingscentrum doet dierlijke lroducten in de schijf van vijf om je wijs te maken dat mensen die dierlijke producten nodig hebben. Ze zeggen bv dat b12 alleen in dierlijke producten te vinden is, terwijl b12 een vitamine is gemaakt door een bacterie dat in de grond zit. Bovendien hebben dieren van zichzelf vrij weinig b12 en worden ze b12 alleen gevoerd. Het voedingscentrum wilt dat je zogenaamd gezond leeft, maar tegelijkhertijd maken ze je toch wijs dat je diertjes moet eten. Want dat is wat de sponsoren natuurlijk willen.

Reacties zijn gesloten.