Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat is het verschil tussen wortel en peen?

Wat is het verschil tussen wortel en peen?

In de winkel kun je naast wortelen ook vele soorten peen tegenkomen. Voorbeelden van peen zijn bospeen, winterpeen en waspeen. Maar zit er eigenlijk verschil tussen? In dit artikel beantwoorden we deze vraag.

Laten we eerst even kijken naar het algemene verschil tussen wortel en peen. Een wortel is het gedeelte van een plant dat onder de grond zit, dus hiermee wordt de oranje wortel bedoeld zonder het loof (soms ook groen of blad genoemd). Bij peen ligt dit oorspronkelijk anders: daar wordt verwezen naar de wortel inclusief het loof. Maar inmiddels is de definitie van peen verder opgerekt:

  • Bospeen: hier gaat het om wortelen waar het loof nog aan zit, dat is samengebonden tot een bos. De wortelen in een bos bospeen zijn doorgaans vrij jong, waardoor ze sappig, dun en lang zijn. De smaak is friszoet. Je kunt deze uitstekend rauw eten. Verwerk bospeen daarom in een salade of eet deze zo uit het vuistje.
  • Winterpeen: is doorgaans wat groter, dikker en steviger dan bospeen. De kleur is diep oranje. Vandaag de dag is het loof meestal verwijderd. Winterpeen is droger en de structuur hard, waardoor je deze het beste kunt verwerken in een warme maaltijd. Stomen, stoven en bakken zijn prima manieren om winterpeen zachter te krijgen. In een stamppot, soep of een carrotcake doet winterpeen het erg goed.
  • Waspeen: deze is gewassen en wordt ook aangeboden zonder het loof. Deze peen is wat jonger dan winterpeen, waardoor hij ook dunner is. Waspeen wordt vaak opgeslagen en is daardoor jaarrond verkrijgbaar. De smaak is hierdoor minder uitgesproken dan een bospeen.

Waarom wordt het loof eraf gesneden?
Na aanschaf van peen kun je het wortelloof er het beste zo snel mogelijk afsnijden. Het loof voedt namelijk zich met het sap van de wortelen, waardoor deze razendsnel uitdroogt. Door het loof na thuiskomst er direct af te snijden voorkom je uitdroging. Hierdoor blijft je peen niet alleen smaakvoller, maar ook nog eens langer houdbaar.

Wat te doen met het loof?
Het loof van jonge wortelen is niet giftig. Het is zelfs erg smaakvol! Je kan het loof gewoon eten, dus verwerk het in een zelfgemaakte pesto of voeg het toe aan soepen of juice. Je kunt het ook altijd gebruiken als decoratie bij het serveren van bijvoorbeeld vis. Dit is ideaal om een zakcentje te besparen. De smaak van wortelloof lijkt erg op die van peterselie. Dit is te verklaren doordat ze allebei lid zijn van de schermbloemenfamilie.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.