In Recepten

chocolade-kokosboterThuis maken we al een aantal jaren onze eigen kokosboter. We vinden het fantastisch om te gebruiken in leuke desserts, in glazuur en als beleg. Vandaag deel ik een recept voor chocolade kokosboter, gemaakt met kokosboter, kokosolie, kokoscrème, cacaopoeder, vanille en zout. We eten dit graag zo van de lepel maar je kunt het ook smelten en er glazuur mee maken voor over gebak en fruit.

Ingrediënten:

  • 125 ml zelfgemaakte kokosboter (2 kopjes biologische kokosrasp – of zelf raspen van verse kokosnoot – ongeveer 15 tot 20 minuten in een keukenmachine malen tot een gladde boter ontstaat)
  • 125 ml kokosolie
  • 175 ml kokosroom*
  • 60 – 100 ml honing
  • 125 ml cacaopoeder
  • ½ eetlepel vanille extract
  • ¼ theelepeltje zout

*Kokosroom is de room bovenop de ingeblikte kokosmelk. Zet de kokosmelk een paar uur in de koelkast voordat je hem opent. Als het koud is kun je de room er zo afscheppen.

Verhit de kokosboter en de -olie op een laag vuur in een kleine steelpan. Als de kokosboter en -olie zijn gesmolten de pan van het vuur nemen en het geheel iets laten afkoelen. Meng de boter en de olie vervolgens met de rest van de ingrediënten. Giet in een pot of bakje en zet het in de koelkast. De chocolade kokosboter zal ongeveer dezelfde vastheid hebben als notenpasta.

Met de aangegeven hoeveelheden maak je ongeveer 600 ml.

Help anderen gezonder te worden:
Showing 5 comments
  • domi
    Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk maar hoe lang is dit houdbaar?

  • Theo
    Beantwoorden

    Dit klinkt erg lekker!

    Maar euh, in rauwe cacao zit toch ook oxaalzuur, dat de nieren kan irriteren of zelfs tot nierstenen kan leiden?
    En is die vanille extract niet een soort suiker?

    Theo

    • Karen
      Beantwoorden

      Pure vanille is puur natuur en geen suiker.

      En rauwe cacao is supergezond, laat je niets wijsmaken. Je intuitie weet meer en je verstand minder.

      Zoals met alles eet met mate en gezond verstand. Overal waar ‘te’ voor staat is slecht.

    • Lucci
      Beantwoorden

      Beste Theo,
      Natuurlijk vanille extract is zonder suiker en gluten en een ware smaak sensatie. Het bevat meer dan 200 smaak componenten. Het bevat wel alcohol. Als dat een bezwaar vormt, kan je natuurlijk altijd zelf een goede boon gebruiken. Vanilline is een eindeloos verwerk chemisch bijproduct
      Mvrgr Luccishop

  • Susan
    Beantwoorden

    Is kokosroom het witte, vaste deel van de kokosmelk?
    En klopt het dat het een brokkelig geheel is of heb ik iets fout gedaan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken