10 redenen om je eigen biologische eten te kweken

biologisch boeren1. Krijg de voeding die je nodig hebt en geniet van lekkerder eten
Uit vele onderzoeken blijkt dat biologisch geteelde voeding meer mineralen en voedingsstoffen bevat die we nodig hebben dan voeding die met chemische bestrijdingsmiddelen bespoten is. Er is een goede reden waarom veel koks biologische producten in hun recepten verwerken: ze smaken beter. Biologische landbouw begint met de voeding van de bodem, die er vervolgens toe leidt dat de planten en daarmee onze lichamen gevoed worden.
2. Bespaar geld
Als je je eigen voeding kweekt kun je besparen op de kosten voor je boodschappen. In plaats van honderden euro’s per maand aan lege supermarktvoeding uit te geven, kun je beter wat tijd buiten in je tuin doorbrengen en leren hoe je je eigen eten kweekt.
3. Bescherm toekomstige generaties
Het gemiddelde kind wordt vier keer vaker dan een volwassene blootgesteld aan ten minste acht veel gebruikte, kankerverwekkende pesticiden in voeding. De voedselkeuzes die je als ouder maakt zijn van grote invloed op de toekomstige gezondheid van je kind.
‘We hebben de Aarde niet van onze vaders geërfd, we lenen hem van onze kinderen’. – Lester Brown
4. Voorkom bodemerosie
In de ontwikkelde landen erodeert de bodem vele malen sneller dan dat hij van nature opgebouwd wordt. De bodem is de fundering van het voedsel in de biologische landbouw. Echter, bij gangbare landbouwmethoden wordt de bodem meer gebruikt als een middel om de planten rechtop te houden zodat ze chemisch bemest kunnen worden met als resultaat dat wereldwijd veel boerderijen te lijden hebben onder de ergste bodemerosie ooit.
5. Bescherm de kwaliteit van het water
Onze lichamen bestaan voor twee derde uit water en drie vierde van de aarde is bedekt met water. Bestrijdingsmiddelen, waarvan sommige kankerverwekkend zijn, besmetten het grondwater en kunnen zo de voornaamste drinkwaterbron vervuilen.
6. Bespaar energie
Moderne landbouw gebruikt meer petroleum dan welke industrietak ook. Hiermee wordt een aanzienlijk percentage van de totale beschikbare energie verbruikt. Tegenwoordig wordt meer energie verbruikt om kunstmest te produceren dan gewassen te verbouwen en oogsten. Als je je eigen eten in de stad verbouwt draag je bij aan een vermindering van vervuiling en transportkosten.
7. Geen chemicaliën op je bord
In de Verenigde Staten werden veel door de Milieubescherming (EPA) goedgekeurde bestrijdingsmiddelen geregistreerd nog lang voordat uitgebreid onderzoek deze chemicaliën in verbinding bracht met kanker en andere ziekten. Tegenwoordig beschouwt de EPA 60% van alle herbiciden, 90% van alle fungiciden en 30% van alle insecticiden kankerverwekkend. In 1987 werd geschat dat bestrijdingsmiddelen wel eens verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor zo’n extra 4 miljoen kankergevallen in Amerika alleen. Als je je eigen voedsel kweekt kun je zelf bepalen wat er wel en niet in gaat. Waar het om gaat is dat bestrijdingsmiddelen vergif zijn om levende organismen te doden en daarmee ook schadelijk voor mensen kunnen zijn. Naast kanker zorgen bestrijdingsmiddelen ook voor geboorteafwijkingen, zenuwschade en genetische veranderingen.
8. Bescherm arbeiders en help kleine boeren
Een nationaal onderzoek van het Cancer Institute laat zien dat boeren die blootgesteld waren aan herbiciden zes keer zo veel risico liepen om kanker te krijgen dan boeren die niet hieraan blootgesteld werden. In Californië is sinds 1973 het aantal meldingen van vergiftigingen door bestrijdingsmiddelen onder boeren met een gemiddelde van 14% per jaar toegenomen en tussen 1975 en 1985 verdubbeld. Veldarbeiders hebben te kampen met de hoogste gevallen van werkgerelateerde ziekten in de staat. De gezondheid van de boeren is ook een ernstig probleem in ontwikkelingslanden waar het gebruik van bestrijdingsmiddelen slecht geregeld kan zijn. Geschat wordt dat zo’n 1 miljoen mensen per jaar door bestrijdingsmiddelen vergiftigd worden.
Ofschoon meer grootschalige bedrijven de overstap maken naar een biologische manier van werken, zijn de meeste biologische boerenbedrijven kleine, onafhankelijke familiebedrijven met minder dan 100 hectare grond. Naar schatting zijn in de Verenigde Staten het afgelopen decennium meer dan 650.000 familiebedrijven verloren gegaan. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw voorspelt dat rond het jaar 2000 de helft van de landbouw productie in het land van 1% van de boerderijen afkomstig is. Biologische landbouw zou nog een van de weinig overgebleven overlevingstactieken voor familiebedrijven kunnen zijn.
9. Promoot biodiversiteit
Monocultuur is het jaar in jaar uit aanplanten van grote delen land met hetzelfde gewas. Hoewel deze manier van verbouwen ervoor zorgde dat tussen 1950 en 1970 de opbrengst verdrievoudigde, heeft dit er wel voor gezorgd dat door het gebrek aan diversiteit de bodem uitgeput raakte en nog maar weinig natuurlijke mineralen en voedingsstoffen overgebleven zijn. Om de voedingstoffen te vervangen wordt in toenemende mate kunstmest gebruikt. Door maar één soort gewas te gebruiken vertrouwen boeren meer en meer op het gebruik van bestrijdingsmiddelen aangezien dit soort gewassen veel ontvankelijker is voor allerlei besmettingen. Ondanks dat het gebruik van pesticiden tussen 1947 en 1974 vertienvoudigd is zijn er twee keer zoveel gewassen verloren gegaan door insecten, dit komt deels doordat sommige insecten resistent geworden zijn voor bepaalde bestrijdingsmiddelen.
10. Help mee om je gemeenschap mooier te maken
Naast het kweken van groenten zijn volkstuinen ook een geweldige manier om de gemeenschap mooier te maken en uit te stralen dat je de trotse eigenaar ervan bent. (Vertaling:  Fit by Nature – Natuurvoedingsadvies)

Hoeveel weet jij over gezondheid? Test je kennis over voeding in 30 vragen

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.