10 voordelen van meer groente in je dieet

groentenWe eten massaal te weinig groenten. Slechts 6% van Nederland haalt de norm van 2 stuks fruit en 200 gram groenten per dag. Als je bedenkt dat de oermens wel een kilo groenten per dag at, zitten we wel erg laag.

In groenten zitten niet alleen vitamines en mineralen, er zitten ook tal van actieve plantenstoffen in die onze gezondheid een boost kunnen geven. Recente onderzoeken tonen ook aan dat de vezels van groeten en fruit onze darmbacteriën gezonder maken waardoor ons immuunsysteem krachtiger wordt.

De 10 voordelen van meer groenten in je dieet

Bron van kalium
In groenten en fruit vinden we heel wat kalium. Kalium verlaagt de bloeddruk en helpt ook de nieren om gifstoffen te lozen. Veel Nederlanders hebben een tekort aan dit belangrijke mineraal, terwijl we juist een overschot hebben aan de tegenhanger natrium.

Vermindert ziekten
In groenten en fruit zitten duizenden stoffen die samenwerken om je immuunsysteem een boost te geven. Daarom is het ook goed om meerdere soorten groenten te combineren, zo wordt de heilzame werking nog meer versterkt.

Verlaagt de cholesterol
Plantaardige voedingsmiddelen zijn arm aan cholesterol. Maar plantaardige voedingsmiddelen doen nog meer: ze bevatten antioxidanten die de wanden van de aderen helen en daarmee de noodzaak om cholesterol te produceren vermindert.

Je valt ervan af
Als je granen vervangt door groenten, krijg je voor dezelfde nutriënten minder calorieën binnen. Voor velen is dit de sleutel tot een slank lichaam.

Je detoxt meer
In groenten zitten veel ingrediënten die helpen bij het detoxen. Wat dacht je bijvoorbeeld van bladgroen? Dit bevat chlorofyl en daarvan is de ontgiftende werking bekend. Koop overigens wel biologische producten want op reguliere producten zit vaak de nodige bestrijdingsmiddelen. Bestrijdingsmiddelen is gif om ongedierte te doden.

Je leeft langer
Mensen die veel planten eten leven volgens sommige studies langer dan diegene die groenten voortdurend links laten liggen.

Je supplementen kunnen de deur uit
Waarom investeren in dure supplementen als je het ook uit je voeding kunt halen? Door je aandeel biologische groenten in je dieet te verhogen tot 1 kg per dag heb je geen multi meer nodig. In groenten zitten ook omega 3 vetzuren en verschillende B vitamines. Vooral groene bladgroenten zijn een bron van magnesium.

Doet je huid stralen
Alle bio-beschikbare nutriënten in groenten leveren samen een krachtige verjongende werking door de antioxidanten.

Geeft je lichaam rust
Het lichaam heeft zeker vetten en eiwitten nodig maar een overdaad kan de lever en de nieren belasten. Door je lever en nieren wat rust te geven, kunnen ze hun werk beter doen. In de praktijk krijgen mensen dan minder last van pukkels, eczeem en gewrichten.

Je kunt het ervan nemen
We worden vaak te dik, omdat we teveel eten. Bij groenten kun je iets meer op je bord doen zonder dat je je schuldig hoeft te voelen. Op zich is het beter om de innerlijke leegte aan te pakken, zodat het eten dit niet hoeft te doen. Mijn ervaring is wel dat als je geen vlees eet, het beter is om wat extra groente op je bord te doen. Zo heb je niet snel weer honger en blijf je urenlang gevuld. Ik ben zelf overigens een flexitariër: af en toe vlees, maar niet elke dag.

Nog enkele tips

 • Eet minstens 30% van je groenten rauw
 • Stoom je groenten of wok het even kort
 • Bereid je groenten liever niet in water
 • Eet je groenten altijd vers, niet voorverpakt
 • Leer je groenten te fermenteren
 • Maak af en toe eens een smoothie
 • Vergeet ook de zeegroenten niet (bron van jodium)
 • Varieer voor een optimaal gezond resultaat
 • Kies voor zuur fruit i.p.v. zoet fruit
 • Geef de voorkeur aan groenten i.p.v. zoet fruit
 • Als je ernstige darmklachten hebt, kun je beter je groenten eerst koken

Ik ben zelf heel enthousiast over het eten van minder vlees en meer groenten. Ik voel me er stukken beter bij. Je kunt beter de vleesconsumptie verlagen en voor het uitgespaarde geld betere groenten kopen en beter vlees. Gras gevoerd vlees bevat veel meer omega 3 dan regulier vlees. Ik zou zeggen: probeer meer groenten aan je dieet toe te voegen, wedden dat je je beter voelt?

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.