Het gif op groente en fruit, maar ook insectenverdelgers en onkruidbestrijders voor thuis, kunnen jou en de mensen om je heen erg ziek maken. De effecten zijn niet gering…
Pesticiden zijn ontworpen om te doden. Als ze insecten doden, kunnen deze onze gewassen niet meer aanvreten. Er worden vaak zenuwgassen gebruikt die erom bekend staan hormonale en neurologische problemen te kunnen veroorzaken. Tuinders zeggen vaak dat de middelen zijn goedgekeurd door de EU en daarom veilig zijn. Het is echter onbekend wat de effecten zijn van stapeling en kruisreacties.
Het gif is bedoeld om het zenuwstelsel van insecten lam te leggen, maar omdat wij mensen vele malen groter zijn, gaan wij er niet direct aan dood. Allerminst zal het bijdragen aan onze gezondheid. In tegendeel, het zou wel eens kunnen bijdragen aan de toenemende hoeveelheid chronisch zieken in Nederland.
Het heeft weinig zin je appel te schillen, want de plant krijgt het gif dat in de bodem zit, via de wortels, uit het grondwater binnen. Zo komt het gif in het vruchtvlees. De bestrijdingsmiddelen nemen ruimte in, in de plant. Hierdoor kan de plant minder mineralen uit de bodem opnemen.
Door gebruik van bestrijdingsmiddelen hoeft een plant zich niet meer te verdedigen tegen invloeden van buitenaf waardoor de hoeveelheid actieve plantenstoffen afneemt. Biologische groenten en fruit bevatten over het algemeen meer anti-schimmelstoffen, zoals de recent ontdekte salvestrolen.
De 12 schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen:
Voedselallergieën
Onderzoekers van de Albert Einstein College of Medicine hebben een verband ontdekt tussen pesticide residuen in de urine en voedselallergieën. Dichlorophenol, een afbraakproduct van herbicide 2,4-D, kan zorgen voor een melk-, ei-, zeevoedsel- of pinda allergie. Dichlorophenol wordt ingezet om bacteriën te doden, maar doet dit natuurlijk ook in je darmen. In die zin is het Dichlorophenol dus gewoon een soort antibiotica. Ons immuunsysteem zetelt voor 80% in de darmen. Hoe gezonder je darmflora, hoe beter je weerstand over het algemeen.
Geheugenverlies
Een ander onderzoek van de University College in London liet zien dat boeren die met landbouwgif werken, vaak problemen hebben met de cognitie. Het herinneren, plannen en verwerken van informatie gaan er volgens 14 studies op achteruit. Uiteindelijk wordt de zaak gelinkt aan de pesticide organophosphate, een zeer schadelijke stof. Dus de boeren kunnen voor zichzelf ook maar beter kiezen voor het produceren op biologische wijze.
Verlaagt het IQ
Ook verlagen deze middelen het IQ .Volgens de CHAMACOS Study kunnen bestrijdingsmiddelen het IQ bij kinderen verlagen. Alsof dat nog niet genoeg is, kan het er ook voor een kortere concentratieboog zorgen. Vooral voor naar schoolgaande kinderen is dit lastig om mee te leven.
Maakt depressief
Ook kunnen bestrijdingsmiddelen depressief maken. Zo gek is dat niet, als je bedenkt dat de werking van de hersenen afhankelijk is van gezonde neurologische infrastructuur. In India plegen jaarlijks honderden boeren zelfmoord. Deze boeren werken ook met zeer veel bestrijdingsmiddelen.
Diabetes
Onderzoekers zien al jaren een link tussen pesticiden en diabetes. Het laatste bewijs werd besproken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society. De arts Robert Sargis kwam met de resultaten van een studie die tolyfluanid (een fungicide) linkt aan insuline resistentie in de vetcellen. Een andere studie in 2011 liet zien dat mensen met overgewicht hogere niveaus hadden van de pesticide organochlorine en daardoor vaker te maken kregen met diabetes type 2.
Kanker
Er zijn meer dan 260 studies die pesticiden linken aan kanker. Enkele van de soorten die worden besproken zijn: lymfoom, leukemie, zacht weefsel sarcoom, en kanker aan hersenen, borst, prostaat, botten, blaas, schildklier, darm, lever, en longen.
Autisme
Deze aandoening, die huist in het centrale zenuwstelsel, kan wel eens zijn ontstaan door opgestapelde toxines in de baarmoeder. Deze informatie komt bij autisme-onderzoekers vandaan. Insecticiden werken sterk in op het centrale zenuwstelsel van insecten, dus waarom niet op het zenuwstelsel van je ongeboren kindje? ADHD neemt ook enorm in omvang toe de laatste decennia.
Obesitas
Vele bestrijdingsmiddelen werken als hormonale verstoorders. Ze zijn een soort surrogaat hormonen, alleen werken ze veel krachtiger. Er zijn meer dan 50 bestrijdingsmiddelen als hormoonverstoorders geclassificeerd. Via de xeno-oestrogene weg worden deze bestrijdingsmiddelen gelinkt aan het metaboolsyndroom en obesitas. Overmatig oestrogeenactiviteit bevordert onder andere de groei van het vetweefsel.
Parkinson
Meer dan 60 studies laten een connectie zien tussen de neurologische ziekte Parkinson en bestrijdingsmiddelen. Bij Parkinson krijgt de patiënt last van ongecontroleerde beefbewegingen. Het vermoeden bestaat dat vooral langdurige blootstelling aan deze middelen tegen onkruid en insecten voor dit effect kunnen zorgen. Haal dus geen enkele van deze toxische stoffen in huis.
Onvruchtbaarheid
De stof chlorpyrifos wordt meestal in verband gebracht met een verlaagd testosteron niveau, met alle gevolgen van dien. Chlorpyrifos wordt meestal toegepast in de kweek van niet-biologische appels en paprika’s. Een andere verdachte stof is atrazine.
Atrazine wordt door doctoren gezien als één van de boosdoeners voor toegenomen miskramen en onvruchtbaarheid.
Geboorteafwijkingen
Het blijkt dat baby’s die in de lente en zomer zijn verwekt, de hoogste hoeveelheid afwijkingen blijken te hebben. In deze maanden wordt er rijkelijk gebruik gemaakt van de nodige giftige substanties in de landbouwsector. Zaken als spina bifida, hazenlip, klompvoet en het Syndroom van Down kunnen verhoogd optreden. Het is het beste om je water te filteren, zodat deze schoon is en je lichaam minimaal belast.
Alzheimer
Een recente studie in de JAMA Neurology toont een link tussen bestrijdingsmiddelen en Alzheimer. Vooral mensen met DDT en DDE in het bloed bleken vaker vergeetachtig.
Een van de producenten van landbouw gif is Monsanto. Dit bedrijf begon de gifproductie als noodzaak in de oorlog. Monsanto maakte onder andere het ontbladeringsmiddelen Agent Orange tijdens de oorlog tegen Vietnam. Toen de oorlog voorbij was, is Monsanto niet gestopt met het produceren van gif. In tegendeel! Ze zijn doorgegaan en gebruikten dezelfde apparatuur voor het produceren van landbouwgif. Monsanto maakt ook Round Up met als actieve bestanddeel Glyfosaat. Ruim vijf van de acht Nederlanders heeft dit gif aantoonbaar in de urine.
De oplossing is eenvoudig: kies voor biologische producten. Zo komt er minder gif in het ecosysteem. Biologische gewassen bevatten ook wel gif, maar vele malen minder dan hun conventionele varianten. Biologisch duur? Niet als je kijkt naar de voedingswaarde. Als je rekent in termen van nutritionele waarden, dan is biologisch misschien wel goedkoper. Vlees wordt bijvoorbeeld ingespoten met een aanzienlijke hoeveelheid water. Zo kan iedereen biologisch vlees wel goedkoop maken. Regulier vlees is dus eigenlijk duur want je betaalt een hoop geld voor een beetje water.
Enkele gebruikte bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16802290
http://www.reuters.com/article/2008/04/18/us-parkinsons-pesticides-idUSCOL87119020080418
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21097948
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17934035
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12725464
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19079725
http://www.medicalnewstoday.com/articles/257045.php
http://ehp.niehs.nih.gov/1307044/
http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/news/2014/jun/autism-and-pesticides
http://acaai.org/news/youmayhavetowatchwhatyourfruitsandveggieseat
http://www.webmd.com/allergies/news/20121203/food-allergies-pesticides
http://thechart.blogs.cnn.com/2014/06/24/pesticide-exposure-during-pregnancy-may-increase-autism-risk/