web
statistics

8 voedingsmiddelen die zelfs de deskundigen niet willen eten

Vrouwelijke onderzoeksterVoedselexperts schijnen hun licht op producten met gifstoffen en chemicaliën – en geven simpele alternatieven voor een schoner dieet en een prima gezondheid. Experts uit verschillende vakgebieden leggen uit waarom zij deze 8 voedingsmiddelen niet willen eten.

Schoon eten betekent dat je fruit, groenten en vlees kiest die zijn gekweekt, gegroeid en verkocht met een minimum aan bewerkingen. Vaak zijn ze biologisch er behoren zelden (eigenlijk nooit) additieven in te zitten. Maar soms zijn de methodes van de tegenwoordige voedselproducenten noch schoon, noch duurzaam. Het resultaat is dan schade aan de gezondheid, het milieu, of beide. Dus besloten we om eens goed te kijken naar voedsel vanuit het oogpunt van mensen die hun tijd besteden aan het blootleggen van wat je veilig – of juist niet – kunt eten. Hun antwoorden zijn niet noodzakelijk meteen een lijst van ‘verboden voedsel’. Maar het zou je wel eens een betere gezondheid en meer rust kunnen geven als je kiest voor de genoemde alternatieven.

1. De endocrinoloog eet geen: ingeblikte tomaten
Fredrick Vom Saal is endocrinoloog bij de Universiteit van Missouri. Hij onderzoekt Bisphenol-A.

Het probleem: De binnenbekleding van blikjes bevat bisphenol-A, een epoxyhars en synthetisch oestrogeen dat in verband is gebracht met ziektes variërend van vruchtbaarheidsproblemen tot hart- en vaatziektes, diabetes en overgewicht. Het probleem is dat de aciditeit (zuurheid) die kenmerkend is voor tomaten, er voor zorgt dat bisphenol-A (BPA) uit de binnenwand van het blik wordt losgeweekt en in het voedsel terecht komt. Uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid BPA in het lichaam van de meeste mensen de hoeveelheid overschrijdt die de spermaproductie kan onderdrukken en schade kan toebrengen aan de chromosomen in eieren van dieren. Blootstelling aan BPA veroorzaakt blijvende schade aan het nageslacht.

Je kunt 50 mcg BPA per liter uit een tomatenblikje halen en die hoeveelheid zal invloed hebben op mensen, vooral op kinderen’, zegt Vom Saal. ‘Ik zou dus van tomaten in blik afblijven.’

De oplossing: kies tomaten in glazen potten en flessen (daarin zitten geen harsachtige bekledingen). Je kunt ook tomaten in kartonnen Tetra Pak verpakkingen krijgen, die zijn ook veilig.

 

2. De boer eet geen: maïsgevoerd vlees.
Joe Salatin is de mede-eigenaar van Polyface Farms en schrijver van een half dozijn boeken over duurzame landbouw.

Het probleem: Vee is gebouwd op het eten van gras, niet van graan. Maar boeren voeren hun dieren tegenwoordig maïs en soja, waardoor de dieren sneller zijn vetgemest voor de slacht. Meer geld voor veeboeren (en lagere prijzen in de supermarkt) betekent heel wat minder voeding voor ons. Uit recent uitgebreid onderzoek, uitgevoerd door de USDA en onderzoekers van Clemson University, bleek dat grasgevoerd vlees ten opzichte van maïsgevoerd vlees meer bèta caroteen, vitamine E, omega 3 vetten, geconjugeerd linolzuur (CLA), calcium, magnesium en kalium bevat. Bovendien bevat het minder ontstekingsbevorderende omega 6 vetten en minder verzadigde vetten die met hartziektes in verband worden gebracht. ‘We moeten het feit dat koeien herbivoren zijn respecteren. Dat betekent dus dat we ze geen maïs en kippenmest te eten moeten geven’, zegt Salatin.

De oplossing: Koop grasgevoerd vlees. Dit kun je vinden bij biologische winkels en slagers en bij sommige supermarkten

 

3. De toxicoloog eet geen popcorn uit de magnetron
Olga Naidenko is senior wetenschapper bij de Environmental Working Group (Werkgroep Milieu).

Het probleem: Chemicaliën zoals perfluoroctaanzuur (PFOA) – aan de binnenkant van de zak – die behoren tot een klasse van bestanddelen die in verband gebracht zijn met onvruchtbaarheid bij mensen, volgens een recent onderzoek van de UCLA. Bij dierproeven veroorzaken de chemicaliën lever-, zaadbal- en alvleesklierkanker. Uit onderzoek blijkt dat de chemische bestanddelen in de magnetron verdampen en in je popcorn terechtkomen. ‘Ze blijven jarenlang in je lichaam en stapelen zich daar op’, zegt Naidenko. Dat is de reden dat onderzoekers bezorgd zijn dat de hoeveelheid in mensen wel eens de hoeveelheid zou kunnen benaderen die in proefdieren kanker veroorzaakt. In een vrijwillig EPA (= US Environmental Protection Agency; Milieudefensie) plan hebben DuPont en andere fabrikanten beloofd om langzamerhand te stoppen met PFOA zodat het in 2015 niet meer voorkomt. Maar tussen nu en dan zullen er wel nog miljoenen zakken popcorn verkocht worden.

De oplossing: maak popcorn op de ouderwetse manier – in een koekenpan. Voor de smaak kun je echte boter toevoegen of gedroogde kruiden zoals dille of groentevlokken. Maak het biologische en gebruik kokosolie.

Als je toch nog popcorn uit de magnetron eet, heb je niet echt begrepen wat de consequenties voor je gezondheid zijn.

 

4. De bestuurder van een landbouworganisatie eet geen: niet-biologische aardappels
Jeffrey  Moyer is voorzitter van de National Organic Standards Board (US nationale organisatie voor biologische normering).

Het probleem: Wortelgroenten nemen onkruidverdelgers, pesticiden en schimmelwerende middelen op, die in de bodem terechtgekomen zijn. Aardappelen bijvoorbeeld, de meest gegeten groente, worden behandeld met schimmelwerende middelen tijdens het groeiseizoen. Daarna worden ze met onkruidverdelgers bespoten om de vezelachtige uitgroeisels te doden. Nadat ze zijn geoogst worden ze nog eens behandeld om te voorkomen dat ze gaan spruiten. ‘Probeer het volgende experiment eens: Koop een gewone aardappel in een winkel en probeer hem te laten spruiten. Het zal niet lukken’, zegt Moyer, die ook directeur is van het Rodale Instituut (pionier op gebied van biologische landbouw). ‘Ik heb met aardappelboeren gesproken die ronduit zeggen dat ze nooit hun eigen aardappels zouden eten. Ze hebben aparte velden waar ze aardappels voor zichzelf verbouwen, zonder al die chemicaliën.’

De oplossing: Koop biologische aardappels. Wassen helpt niet genoeg als je probeert chemische middelen te verwijderen die in het vruchtvlees zijn opgenomen.

Budget tip: biologische aardappels zijn niet veel duurder dan gewone aardappels.

 

5. De visexpert eet geen: gekweekte zalm
Dr. David Carpenter, directeur van het Instituut voor Gezondheid en Milieu bij de Universiteit van Albany, publiceerde een uitgebreid onderzoek in het tijdschrift Science, over verontreiniging in vis.

Het probleem: Het was nooit de bedoeling van de natuur dat zalm in hokjes zou worden gepropt en soja, kippenmest en gehydrolyseerde kippenveren te eten zou krijgen. Als gevolg daarvan bevat gekweekte zalm minder vitamine D en meer vervuilingen zoals kankerverwekkende stoffen, PCB’s, broomhoudende brandvertragers en bestrijdingsmiddelen zoals dioxine en DDT. Volgens Carpenter komt de meest vervuilde vis uit Noord-Europa. ‘Je kan maar eens in de 5 maanden een dergelijke zalm eten zonder de kans op kanker te verhogen’, zegt Carpenter, wiens onderzoek naar vervuiling in vis uit 2004 veel aandacht in de media kreeg. ‘Zo erg is het.’ Er zijn ook voorlopige aanwijzingen vanuit de wetenschap dat DDT in verband zou kunnen staan met diabetes en overgewicht, maar sommige voedingsdeskundigen geloven dat de voordelen van omega 3 vetzuren opwegen tegen de risico’s. Er is ook bezorgdheid over het hoge niveau van antibiotica en pesticiden die gebruikt worden om deze vissen te behandelen. Als je gekweekte zalm eet, krijg je dezelfde medicijnen en chemicaliën binnen.

De oplossing: Ga over op wilde zalm (bijvoorbeeld uit Alaska). Als op de verpakking staat ‘verse Atlantische zalm’, dan is het gekweekt. De commerciële visserij voor wilde Atlantische zalm bestaat niet meer. Je kunt ook kiezen voor vis met het MSC logo op de verpakking. Dit logo is een indicatie dat het gaat om wilde vis.

MSC logo

6. De kankeronderzoeker drinkt geen: melk geproduceerd met kunstmatige hormonen
Rick North is projectleider voor de Campagne voor Veilig Voedsel bij de Oregon Physicians for Social Responsibility en voormalig algemeen directeur van het Amerikaanse Kankerinstituut.

Het probleem: Amerikaanse melkproducenten behandelen hun melkvee met recombinant (genetisch gemodificeerd) groeihormoon van runderen (bekend onder de namen rBGH of rBST ) om de melkproductie op te voeren. Maar rBGH veroorzaakt ook meer uierinfecties en zelfs pus in de melk. Het leidt ook tot hogere niveaus van het hormoon ‘insuline-like growth factor’ (IGF-1) in de melk. Bij mensen kunnen hoge IGF-1 niveaus bijdragen tot de vorming van borst-, prostaat-, en darmkanker. ‘Toen de Amerikaanse regering rBGH goedkeurde werd gedacht dat IGF-1 uit melk zou worden afgebroken in het menselijke spijsverteringsstelsel, zegt North. ‘Er is weliswaar geen 100 procent bewijs dat IGF-1 kanker in mensen bevordert’, geeft North toe, ‘maar het wordt in de meeste geïndustrialiseerde landen niet toegestaan.’. In Europa, en dus ook Nederland, zijn hormonen officieel verboden. In de praktijk zijn er helaas gevallen bekend dat er toch gebruik wordt gemaakt van deze middelen.

De oplossing: Koop rauwe melk, controleer etiketten op de tekst ‘BGH-vrij’ of ‘rBST-vrij’; ‘geproduceerd zonder kunstmatige hormonen’, of koop biologische melk. Dan weet je zeker dat er geen kunstmatige hormonen inzitten. Waarom drinken mensen eigenlijk nog steeds melk?

 

7. De specialist Biotechnologie eet geen: conventionele soja (genetisch gemodificeerde ongefermenteerde soja)
Michael Harris is biotechnologie-deskundige. Hij heeft verscheidene projecten geleid binnen de sector biotechnologie, inclusief projecten voor genetisch gemanipuleerd voedsel. Hij is consultant, manager en directeur geweest bij bedrijven zoals Xenon Pharmaceuticals en de Genon Corporation.

Het probleem: Genetische gemanipuleerd voedsel is reden tot grote bezorgdheid vanwege de manipulatie van DNA en de genetische code, waaronder de overdracht van de ene soort op de andere. Gefermenteerde soja is de enige soort soja die geschikt is voor menselijke consumptie en aangezien bijna 90% van de soja in de wereld genetisch gemodificeerd is, zijn gezondheidsproblemen op de lange termijn onvermijdelijk als je niet zorgt voor de biologische variant. Dit geldt temeer omdat soja ook de hormonale balans blijkt te verstoren en zelfs kanker kan veroorzaken.

De oplossing: Controleer op het etiket dat het gaat om niet-genetisch-gemodificeerde soja en eet nooit ongefermenteerde soorten. Neem als het kan contact op met het bedrijf om precies te weten te komen waar de soja vandaan komt.

 

8. De expert op het gebied van biologische voeding eet geen: conventionele appels
Mark Kastel, een voormalig directeur in de landbouwsector, is mededirecteur bij het Cornucopia Instituut, een onderzoeksgroep op het gebied van landbouwbeleid die biologisch voedsel ondersteunt.

Het probleem: Als herfstfruit een wedstrijd ‘meest overgoten met pesticiden’ zou houden, dan zouden appels het winnen. Waarom? Ze worden individueel geënt (stammen af van één boom), zodat iedere soort zijn eigen onderscheidende smaak behoudt. Appels ontwikkelen op die manier geen weerstand tegen ziektes en worden vaak bespoten. De industrie houdt vol dat hierdoor geen schadelijke stoffen achterblijven. Maar Kastel weerspreekt dit, hij stelt dat het gewoon gezond verstand is om blootstelling aan de meest bespoten producten, zoals appels, te minimaliseren. ‘Onder werknemers in de landbouw komen meerdere soorten kanker vaker voor’, zegt hij. En steeds meer onderzoeken wijzen uit dat een hogere belasting van bestrijdingsmiddelen (van alle soorten) in het lichaam, verband houden met de ziekte van Parkinson.

De oplossing: Koop biologische appels of appels van een boer die je vertrouwt! (Vertaling)

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de gezondheidskennis over voeding in 30 vragen!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

39 gedachten over “8 voedingsmiddelen die zelfs de deskundigen niet willen eten”

 1. de overheid is het beste ermee uit dat je op pensioensleeftijd de laatste adem uitblaast, misschien doen ze erwel om?

  • Sorry, maar NL is een welvarend land, waarbij we gemiddeld 80 worden. (pensioen leeftijd nog steeds onder de 70 toch?) Zonder de regeringen die we de afgelopen 50 jaar hebben gehad, was het de vraag geweest of onze welvaard, onze gezondheid, onze gemiddelde leeftijd enz. enz. zo veel vooruit was gegaan.
   Natuurlijk moeten we kritischer worden op wat we eten, hoe het geproduceerd wordt. Maar is het niet een beetje te makkelijk om te zeggen dat het de overheid niks scheelt.

   • Helaas telt ons land 1 miljoen diabeten, is 1:10 mensen aan te anti-depressiva en krijgt 1:2,4 personen te maken met kanker. Volgens mij is er ergens wel wat mis. Ik heb in het onderwijs gewerkt en daar waren al kinderen met bovenstaande klachten. Voor mij reden genoeg om mensen bewust te maken van voeding, lifestyle en stress.

    • Zo is het Juglen!! En we zijn dolblij met jouw website, adviezen, voorlichting, artikelen, E-boek, lezingen, informatie, nieuwsbrieven en meer! Dankjewel! Wordt enorm gewaardeerd!
     Hartelijke groet, Anita Terwindt

    • ter aanvulling: er zijn behoorlijk wt artsen die kanker op alternatieve wijze genezen. 3x raden hoe ze dat doen: met dieet.
     Bij het dieet hebben ze 2 regels: stop geen gifstoffen in je lichaam (zoals dit artikel beoogt) en stop goed voedsel in je lichaam zodat het alle stoffen heeft om zichzelf weer gezond te maken. Aangezien 70% van het immuunsysteem in de darmen zit, wordt ook probiotica gebruikt om er weer bovenop te komen.

   • Dat zegtvde overheid ja, maar dat is gebaseerd op valse cijfers om mensen lekker langer te laten werken.
    Als je zelf een steekproef doet komt dat getal veel lager uit ;)

   • Die gemiddelde leeftijd van 80 komt doordat de ouderen van nu nog gezond hebben kunnen leven.
    Nu krijgen 1 op 3 mensen (waaronder baby’s) al kanker !!!

    • Inderdaad Alma oude mensen die nu leven hebben een goede start gehad, de meesten althans. En we zien alleen de mensen die het wel hebben gehaald, niet de mensen die het loodje hebben gelegd.

  • Er is onlangs bekend geworden dat borstkanker, darmkanker e.d. op zich niet bestaan. Er bestaat kanker in diverse soorten en elke soort kan zich in je darmen of borst nestelen. Je kunt dus een andere soort darmkanker hebben dan je lotgenoot…
   Die ontdekking zet er toe aan naar combinatie therapieen te gaan.
   Daarnaast wordt steeds duidelijker dat kanker erg genetisch gebonden is.
   Ik ken diverse mensen die altijd bijzonder gezond geleefd, gegeten, gedronken, normaal gesport..geen stresskippen…en toch kregen ze kanker…
   Wat ik met deze opmerking wil zeggen is dat je nog zo goed en gezond kunt eten, je alsnog wel kanker kunt krijgen als dat ergens in je genen zit…….maar dat ongezond eten en leven je risico op kanker, diabetes e.d. dergelijke ellende zal vergroten.

  • Tobias, mogen doe je alles, maar wil je dat ook?
   En de overheids spint goud garen met deze industrie. Voor de farmaceutische industrie is kanker diabetes en andere chronische ziekten big business.. De mens ( lees overheid) is het grootste kanker gezwel voor Moeder Aarde.

   • Sylvia,helemaal een met u eens dat de overheid het grootste gezwel is.En laten we de winstlustige investeerders,banken niet vergeten.
    Tevens vind ik al dit soort aktie’s (bestrijden van met zware chemicaliën) een terroristische daad tegen de mensheid is. Vergeet niet dat de overheid in samenwerking met andere landen de grootste terroristische organisatie is die we kennen!

 2. Jammer dat mensen nog steeds kijken wat ze niet “mogen” eten. Er zijn zoveel goede en betere alternatieven.

 3. overheid de schuld geven is niet reeel. Je mag wel verwachten van de overheid dat met de huidige kennis er aan betere voorlichting wordt gedaan.

 4. En denk vooral niet: “als iets echt zo slecht of ongezond zou zijn dan zou de overheid ons daarvoor behoeden en waarschuwen”

  Dat is 1 vd grootste misvattingen die men deze tijd kan hebben. De wereld roept ons op om zelf na te gaan denken en ons gevoel en verstand te gaan gebruiken! Zoveel dat ons door met name economische belangen niet wordt verteld!!

 5. Het vervelende is dat je niet meer weet wat waarheid is en wat meningen zijn. Ik merk dat ik er ongerust van word maar omdat ik zelf geen feiten kan controleren heb ik het idee dat langzamerhand eten geen goed plan meer is. Gister las ik dat er op biologisch vlees veel meer ziekmakende bacteriën zitten. Wat moet en kan ik met al die informatie?

 6. Wat een onzin wordt hier verkondigd, zonder enige wetenschappelijke basis. Graag wetenschappelijke cijfers, dit is m.i. meer een stimuleringsreclame voor de beruchte MLM voedingssupplementen industrie zoals bv Herbalife etc.

 7. Als ik het geld zou hebben dan zou ik voortaan boodschappen doen bij de reform winkel. Tot die tijd koop ik alleen die dingen die bij de Appie, Lidl of Turkse groenteboer niet te krijgen zijn.

 8. Ik had laatst Wilde Zalm van de AH in handen en op de verpakking stond “gevangen in het noordelijke deel van de Stille Oceaan”.
  Dat is dus het gedeelte waar Japan al 2 jaar lang zijn radioaktief afval de zee in laat stromen. Ik heb het maar weer terug gelegd, dan maar liever kweekzalm uit Noorwegen. Tonijn wordt overigens ook vaak in de Stille Oceaan gevangen……..

 9. En als arme, onwetende consument wordt ik nu dus helemaal gek want ik wil natuurlijk het beste en gezondste voor mij en mijn gezin. Maar al die tegenstrijdige berichten, ik kan niets checken of controleren, je wordt met het ene na het andere onderzoek om de oren gegooid. Lees allemaal even het artikel uit Vrij Nederland: Groene sprookjes;5 mythen over biologisch eten, geschreven door Evert Nieuwenhuis op 23 juli 2013(google maar).Zeer interessant en dan wil ik wel eens horen of iedereen nog steeds hetzelfde denkt.

 10. Als ik mensen vertel dat ik probeer om gezond te eten. zonder gevaarlijke gif stoffen dan verklaren ze me voor gek. ‘We worden toch allemaal 80’zeggen ze dan. Ik vind dit zo dom. De mensen die nu 80 zijn wel ja. Maar moet je maar eens aan hun vragen met welk voedsel zij groot zijn geworden. Het meeste kwam uit eigen tuin of uit de tuin van de plaatselijke groenteboer.
  Mensen denk eens goed na wat je allemaal in je mond stopt!

 11. Mijn vader is een paar jaar geleden overleden en heeft hoge leeftijd gehaald 103 jaar. Wij waren in totaal met 13 in een gezin.

 12. Als je alles zou moeten checken wat er in je eten zit, en alle verpakkingen gaat controleren in de supermarkt op de zgn. E-nummers (waarover ook overdreven spookverhalen de ronde gaan), alles maar gelooft wat er “onderzocht” en geschreven wordt (idd zonder echte wetenschappenlijke feiten) (en in hoeverre zijn wetenschappenlijke feiten echt? wie garandeert mij dat), en weet ik veel wat voor bla bla er de laatste tijd de wereld ingeslingerd wordt: dan zou ik er een dagtaak aan hebben en ook nog eens gillend gek worden. Een hoop bangmakerij mensen.

 13. wat een onzin, wat zou je denken aan al die zaden die genetisch gemanipuleerd zijn. is die koe die het gras eet nog steeds even goed af of verandert die ook. en de reform winkels met de super food, blijkt ook niet goed en toch zeggen ze dat het goed of beter is, blijkt ook niet goed voor je te zijn, omdat je monotoon gaat eten.wij drinken Hollandse melk is toch iets veiliger dan de Amerikaanse, ook hier heb je natuurlijk het vol gooien van medicijnen bij de dieren dit kan nooit goed zijn, dus als je alles goed bekijkt kan je beter niet geboren worden, dan heb je het minst zorgen en of last van alles, maar dit wil je ook niet.ik zeg blijf lekker culinair genieten, maar blijf wel kritisch.

 14. Eet gewoon wat je lekker vindt, ik eet al vanaf mijn 12 jaar 2 kg suiker in de week ,4 suiker in mijn koffie mijn hel leven brinta elke morgen met suiker en een halve liter melk, rook 40 sigaretter elke dag vanaf mijn 14 e en leef nog steeds ben 67 jaar en bijna nooit ziek , dood gaan we allemaal……

 15. Hm, er zijn mensen die gezond leven en gezond eten. Prima. Lees de boek van dr Brian pressie, het verzwegen verhaal over kanker. Het is oorzaak van zuurstof te kort en te kort aan essentiële vetzuren.

 16. Hmmmm. Ik was juist gestopt met het kopen van aardappelen uit de supers omdat deze na twee weken al spruiten. Ongeacht welke ik meenam. Die van de boer nu doen dat niet…

 17. Over grasgevoederd vee (www.cowspiracy.com) en zalm uit Alaska (oceaan in 2048 leeggevist?) kun je Enorm prangende ethische vragen stellen… Waarom is die Juglen Zwaan nog niet plantaardig? Neem een voorbeeld aan dr. Pam Popper, zijn noemt zichzelf een herstelde orthomoleculair. Teveel oude wetenschap in de orthomoleculaire hoek! Eet meer groente en fruit, los van hoeveel het bespoten is. Uit de epic study met 500.000 mensen blijkt dat de belangrijkste dikmakers en ziekmakers Kip, Kaas en Ei zijn. Laten we ons AUB focussen op plantaardige voeding, om gezonder te worden als maatschappij. http://www.pcrm.org

 18. Gaarne een reactie van Juglen zwaan op het artikel in Vrij Nederland de Groene Srookjes en 5 mythen over biologisch eten aangehaald door Mieke

  • Volgens je link zijn bijna alle groente- en fruitsoorten bespoten. Het ware probleem zit ’em in het combineren van verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. Boeren willen de grenzen niet overschrijden en combineren daardoor verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. Zo is een druif met 14 soorten bestrijdingsmiddelen niet ongewoon. Deze nieuwe cocktails hebben een onbekend effect op het lichaam en zijn voor de detoxificatie afhankelijk van dezelfde leverenzymen. Van mij mag je het eten, maar ik sla even over…

Reacties zijn gesloten.