Hoofdpagina » Nieuws » Bijna alle blikken gepelde tomaten bevatten te veel BPA

Bijna alle blikken gepelde tomaten bevatten te veel BPA

Uit onderzoek van het consumentenprogramma ÖKO-TEST blijkt dat alle geteste tomaten uit blik verontreinigd zijn met BPA. Dit hormoonverstorende stofje komt vrij uit de coating aan de binnenkant van de blikjes. ÖKO-TEST liet 20 producten met gepelde tomaten uit blik onderzoeken in een laboratorium.

In alle tomaten uit blik werd BPA aangetroffen in een hoeveelheid die als ‘sterk verhoogd’ wordt beschouwd. Alleen de twee producten in glazen potten bevatten geen BPA.

Volgens de nieuwste richtlijn van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is de dagelijkse ‘veilige’ dosis voor BPA veel lager dan eerder gedacht. Met het eten van één blik tomaten per week neemt een volwassene al 4 tot 28 keer de nieuwe veilige dosis binnen.

BPA is een zogenaamde hormoonverstorer en staat bekend als ‘reproductietoxisch voor de mens’. Het staat onder meer in verband met borstkanker, overgewicht en gedragsproblemen bij kinderen. Hoewel de gevonden hoeveelheden BPA binnen de huidige wettelijke normen vallen, vindt ÖKO-TEST de nieuwe richtlijn van EFSA leidend.

De test wees ook op zorgwekkende arbeidsomstandigheden in Zuid-Italiaanse tomatenvelden, waar de meerderheid van de geteste tomaten vandaan komt. Hoewel de meeste leveranciers transparant waren over hun toeleveringsketens, toonden slechts enkelen aan dat ze zich inzetten voor eerlijke arbeidsomstandigheden.

Ondanks de aanwezigheid van BPA, waren de tomaten grotendeels vrij van andere schadelijke stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen en schimmeltoxinen. In een eerdere test van enkele maanden geleden, bracht ÖKO-TEST aan het licht dat Heinz ketchup van alle geteste ketchups de meeste suiker en schimmeltoxines bevat. Dit merk kun je dus beter vermijden. Of het nu om ketchup of gepelde tomaten gaat: een glazen verpakking verdient sterk de voorkeur (bron: Ökotest)!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.