Uit een recent Brits onderzoek onder meer dan 400.000 deelnemers blijkt dat langdurige blootstelling aan luchtvervuiling in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op dementie en beroertes. Na 11 jaar follow-up hadden duizenden deelnemers dementie of een beroerte gekregen. Rekening houdend met andere risicofactoren vonden de onderzoekers relaties tussen blootstelling aan luchtvervuiling en deze hersenaandoeningen.
Beroertes zijn wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken. Ongeveer 50 miljoen mensen lijden aan dementie, en dat aantal zal naar verwachting stijgen naar 150 miljoen in 2050. Dit is meer dan alleen een gevolg van de vergrijzing, zeggen de onderzoekers.
Voor het onderzoek is gekeken naar de gezondheid van meer dan 400.000 Britten tussen 40 en 69 jaar oud. In 11 jaar tijd kregen bijna 6500 mensen een beroerte en ruim 3800 mensen dementie. De onderzoekers zagen een verband tussen langdurige blootstelling aan luchtvervuiling en het krijgen van dementie of een beroerte.
Professor Frank Kelly van het Imperial College London was betrokken bij het onderzoek. Hij zegt dat de nieuwe resultaten laten zien dat luchtvervuiling een belangrijke rol speelt, zelfs bij vervuiling onder de huidige normen. De norm voor fijnstof in Groot-Brittannië is, net als in Nederland, minder streng dan de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie. Als die richtlijn niet snel strenger wordt, kunnen duizenden mensen meer dementie en beroertes krijgen door vieze lucht.
Eerdere studies wezen al op een verband tussen luchtvervuiling en cognitieve achteruitgang en dementie bij ouderen. De resultaten onderstrepen het belang van strengere normen voor luchtkwaliteit om de volksgezondheid te beschermen. Elk jaar krijgen zo’n 30.000 mensen in Nederland een beroerte. Ongeveer 120.000 mensen in ons land leven met de langetermijngevolgen ervan. Beroertes zijn de vierde meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland en zijn een hoofdoorzaak van langdurige lichamelijke beperkingen (bron: The Guardian).