Hoofdpagina » Nieuws » Chemotherapie kan slapende kankercellen reactiveren

Chemotherapie kan slapende kankercellen reactiveren

Kanker kan na behandeling terugkeren doordat slapende cellen weer actief worden. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat een veelgebruikte vorm van chemotherapie borstkankercellen die in slaaptoestand verkeren, kan reactiveren. De chemotherapie beschadigt bindweefselcellen in de omgeving van de tumor, die vervolgens stoffen afgeven waardoor slapende kankercellen weer beginnen te delen.

Een recent onderzoek toonde aan dat bepaalde chemotherapiebehandelingen slapende kankercellen kunnen activeren. Dit gebeurt doordat de chemo bindweefselcellen stimuleert om cytokinen te produceren die kankercellen kunnen “wakker maken”.

Borstkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Hoewel de behandelmethoden steeds beter worden, bestaat nog altijd het risico op terugkeer van de ziekte. Dit wordt veroorzaakt doordat sommige kankercellen in een rusttoestand gaan en na een behandeling weer actief worden.

Onderzoekers hebben nu ontdekt dat de veelgebruikte chemotherapie docetaxel de bindweefselcellen rondom een tumor beschadigt. Deze cellen produceren hierop ontstekingsbevorderende stoffen, die op hun beurt de slapende kankercellen stimuleren om weer te gaan delen.

De onderzoekers deden deze ontdekking door celmodellen en muizen met borstkanker te bestuderen. Zowel in het celmodel als bij de muizen zorgde behandeling met docetaxel voor het vrijkomen van stoffen die de groei van kankercellen aanzwengelden.

Volgens de onderzoekers is het daarom wellicht nodig om naast chemotherapie aanvullende behandelingen te gebruiken. Deze kunnen zich richten op het blokkeren van de stoffen die slapende cellen reactiveren. Op die manier kan de kans op terugkeer van kanker mogelijk verkleind worden.

Andere experts waarschuwen dat vervolgonderzoek nodig is. De huidige studie is gedaan in cellen en muizen, en het is nog onduidelijk of de resultaten ook zo gelden voor patiënten. Desalniettemin geeft het onderzoek meer inzicht in een mogelijk mechanisme voor het opnieuw actief worden van slapende kankercellen na chemotherapie.

Volgens een andere recente analyse verlengt chemotherapie het leven van kankerpatiënten gemiddeld met 2,1 maand, maar de kwaliteit van leven gaat ondertussen zeer sterk achteruit. De onderzoekers zetten dan ook vraagtekens bij het nut van deze middelen (bron: MedicalNewsToday).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: