De voedingswaarde van limoen

Voedingswaardetabel van limoen per 100 gram:

Per 100 g / mlLimoenADH*
kcal321,60%
Kj1351,61%
Water (g)934,65%
Eiwit (g)0,50,89%
Koolhydraten (g)20,77%
Suiker (g)1,9
Vet (g)2,53,57%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)0,032,73%
B2 (mg)0,021,33%
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)0,085,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)82,67%
B12 (ug)
C (mg)2938,67%
D (ug)
E (mg)0,222,20%
Vitamine K (ug)0,60,50%
Natrium (mg)20,20%
Kalium (mg)802,29%
Calcium (mg)151,50%
Fosfor (mg)111,38%
IJzer (mg)0,22,50%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)62,00%
Koper (mg)0,066,67%
Selenium (ug)0,40,73%
Zink (mg)0,10,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over limoenen
Een limoen is een zure vrucht die behoort tot de wijnruitfamilie, evenals sinaasappels en citroenen. De limoen behoort tot de kleinste citrusvrucht van deze familie. Veel mensen kennen de limoen ook wel als ‘lime’, wat de Engelse benaming vormt.

Herkomst
Limoenen komen oorspronkelijk uit Azië, maar worden tegenwoordig veelal in Zuid-Amerika geteeld.
Limoenen zijn naast familie ook qua smaak verwant aan citroenen. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Limoenen zijn klein en rond. De schil is dunner dan die van een citroen en licht- tot donkergroen van kleur. De smaak van het zure sap en de rap is wat aromatischer.

Verkrijgbaar
Limoenen komen veelal uit Brazilië of Mexico en zijn vrijwel in elke supermarkt verkrijgbaar. Op citrusgewassen, en dus ook op limoenen, wordt veel gif gespoten dus kies (zeker wanneer je de schil wilt gebruiken) altijd voor biologische limoenen. Deze zijn daarentegen niet altijd verkrijgbaar. Citroenen vormen dan een prima alternatief. Koop exemplaren die strak in de schil zitten en in vergelijking met de grootte overwegend zwaar aanvoelen.

Bewaren
Van al het citrusfruit kunnen limoenen het minst goed tegen de kou. De smaak van limoenen die bewaard worden in de koelkast zal dan ook flink achteruit gaan. Toch blijven de vruchten daar het langst goed, zo’n 1 tot 2 weken. Doordat de smaak van koude limoenen minder sterk is, doet men er verstandig aan om limoenen ruim voor gebruik uit de koelkast te halen. Wanneer limoenen ouder worden hebben zij de neiging tot krimpen. Hierdoor blijft er weinig sap meer over. De schil kan dan nog wel worden gebruikt.

Toepassing
We kennen limoenen vooral als onderdeel van een cocktail maar deze vrucht is veelzijdiger dan dat. Van limoenen kan zowel het sap als de schil worden gebruikt. De smaak van limoen is zuurder maar ook aromatischer dan een citroen. Lekker in Oosterse gerechten, door de rijst of als onderdeel van gebak. Partjes limoen staan ook mooi ter decoratie, evenals de rasp. Let er bij het raspen van een limoen op dat het witte gedeelte niet mee komt, deze smaakt vrij bitter.
Een scheutje limoensap is lekker door een glas vruchten- of groentesap. In Azië wordt ook het blad van de limoen in de keuken gebruikt. De bladeren zelf zijn oneetbaar, maar worden ingezet om smaak af te geven aan een gerecht.

Weetjes/Wist je dat:

  • Je naast citroensap ook het sap van een limoen kan gebruiken om verkleuring van fruit tegen te gaan?
  • Limoenen de zuurste vruchten op aarde zijn?
  • Planten van de wijnruitfamilie niet alleen bekend zijn vanwege de citrusvruchten maar ook als sierplant?
  • De limoen in Suriname ‘lemmetje’ wordt genoemd?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van limoen
De schil van een limoen bevat bijzonder veel gunstige stoffen. Deze bevat namelijk fytonutriënten zoals flavonoïden en fenolen (1). In de limoen is bijzonder veel D-Limonene te vinden. Deze stof geeft citrusfruit zijn kenmerkende geur. D-Limonene werkt volgens onderzoekers tegen kanker en ontstekingen (2, 3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Loizzo MR, Tundis R, Bonesi M. Evaluation of Citrus aurantifolia peel and leaves extracts for their chemical composition, antioxidant and anti-cholinesterase activities. Journal of the science of food and agriculture. 2012; 92(15):2960-7.

(2) Crowell PL, Gould MN. Chemoprevention and therapy of cancer by d-limonene. Critical reviews in oncogenesis. 1994; 5(1):1-22.

(3) d’Alessio PA, Ostan R, Bisson JF, Schulzke JD, Ursini MV, Béné MC. Oral administration of d-limonene controls inflammation in rat colitis and displays anti-inflammatory properties as diet supplementation in humans. Life sciences. 2013; 92(24-26):1151-6.