Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van sesamolie

De voedingswaarde van sesamolie

Voedingswaardetabel van sesamolie per 100 gram:

Per 100 g / ml Sesamolie ADH*
kcal 883 44,15%
Kj 3694 43,98%
Water (g)
Eiwit (g)
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 100 142,86%
Verzadigd (g) 16
E.O.V. (g) 42
M.O.V. (g) 42
Omega 6 (g) 41,3
Omega 3 (g) 0,3
Cholesterol (mg)
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg) 0,01 0,91%
B2 (mg) 0,06 4,00%
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 2 0,20%
Kalium (mg) 20 0,57%
Calcium (mg) 10 1,00%
Fosfor (mg)
IJzer (mg) 0,1 1,25%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over sesamolie
Sesamolie is een plantaardige olie, gewonnen uit sesamzaad. Wanneer de olie wordt geperst uit onbehandelde sesamzaadjes is hij lichtgeel van kleur. Op deze manier verwerkt, ontstaat de gezondste olie. In de oosterse keuken wordt sesamolie veel gebruikt, maar bij ons is het product minder bekend.

Over sesamolie
De sesamplant komt oorspronkelijk uit Afrika. Van hieruit verspreidde de plant zich naar  China en India. Vooral in Arabische landen is sesamzaad altijd populair geweest. Het sprookje van Ali Baba en de 40 rovers verwijst hiernaar: ‘Sesam, open u!’

Om sesamolie te maken, wordt sesamzaad eerst gewassen daarna gedroogd en geperst. Deze stappen zijn kenmerkend voor de productie van alle plantaardige oliën. De eerste koude persing levert de beste kwaliteit olie op. Deze is na het filteren meteen klaar om geconsumeerd te worden. Volgende persingen leveren olie op van mindere kwaliteit. Deze wordt vaak verhit en verder bewerkt om hem langer houdbaar te maken. Uit een ton (1000 kilo) sesamzaad kan ongeveer 300 liter olie geperst worden. Het restproduct wordt gebruikt als veevoer.

Na het productieproces wordt de olie in flessen gedaan en verhandeld voor consumptiedoeleinden. Een deel van de olie wordt gebruikt in cosmetica, lotions en crèmes.

Verkrijgbaar
Wanneer je de keuze hebt, koop dan altijd koudgeperste sesamolie. Deze is reukloos en licht zoetig van smaak. De kleur is lichtgeel. Er is ook donkere olie verkrijgbaar. Hiervoor wordt het sesamzaad eerst geroosterd en daarna uitgeperst. Deze olie is sterker van geur en smaak. Sesamolie verkrijgbaar in supermarkten en toko’s is vaak (sterk) geraffineerd. In biologische winkels kom je doorgaans koudgeperste sesamolie tegen.

Bewaren
Bewaar sesamolie koel, droog en donker. De olie heeft de neiging om snel aroma te verliezen. Bovendien bestaat het risico dat de olie oxideert en ranzig wordt.

Toepassing
Sesamolie heeft een nootachtige smaak en kan het beste koud worden gebruikt, bijvoorbeeld in een dressing. Een scheutje sesamolie is ook lekker door een stamppot of roerbakschotel. Schenk de olie er pas overheen wanneer het gerecht klaar is. Ook kan je sesamolie verwerken in een zelfgemaakte spread, in chocoladepasta of in een smoothie.

Wist je dat:

  • In het oude Egypte sesamolie werd gebruikt voor olielampjes?
  • Babylonische vrouwen al duizenden jaren voor Christus sesamzaadjes aten om hun vruchtbaarheid te vergroten?
  • Sesamolie een natuurlijke zonnebrandfactor bevat?
  • Sesamolie ook regelmatig voor massages wordt gebruikt? Vooral binnen de ayurvedische traditie.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van sesamolie
Vanwege oxidatiegevoeligheid is omega 6-rijke olie niet ideaal om te verhitten, maar hierop is sesamolie een uitzondering. Dat komt doordat sesamolie van nature bijzonder rijk is aan antioxidanten zoals sesamol (1, 2).

Onderzoekers hebben vastgesteld dat sesamol het brein, en in het bijzonder de hippocampus, tegen aluminium kan beschermen (3). Recente onderzoeken brengen met name Alzheimer in verband met aluminium-toxiciteit in het brein (4, 5). Sesamol blijkt de neuronen te kunnen beschermen (6).

Sesamolie kan bij een te hoge bloeddruk de gezondheid van de vaatwanden duidelijk verbeteren (7) en het kan in het spijsverteringkanaal schimmels en gisten, zoals candida, tegengaan (8). Onderzoekers vermoeden dat dit door de sesamine in sesamolie komt. Sesamine kan op zichzelf tegen hoge bloeddruk en ontstekingen werken (9, 10).

Sesamolie werkt volgens onderzoekers net zo gunstig op de aderen als olijfolie (11). Het kan dus ook de cholesterolwaardes verbeteren. Wetenschappers vermoeden dat de heilzame effecten van deze olie te danken zijn aan de van nature aanwezige polyfenolen (12). Daarom is het van belang te kiezen voor de ongeraffineerde variant.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Srisayam M, Weerapreeyakul N, Barusrux S, Kanokmedhakul K. Antioxidant, antimelanogenic, and skin-protective effect of sesamol. Journal of cosmetic science. 2014; 65(2):69-79.

2. Geetha T, Rohit B, Pal KI. Sesamol: an efficient antioxidant with potential therapeutic benefits. Medicinal chemistry (Shariqah (United Arab Emirates)). 2009; 5(4):367-71.

3. John J, Nampoothiri M, Kumar N, Mudgal J, Nampurath GK, Chamallamudi MR. Sesamol, a lipid lowering agent, ameliorates aluminium chloride induced behavioral and biochemical alterations in rats. Pharmacognosy magazine. 2015; 11(42):327-36.

4. Tomljenovic L. Aluminum and Alzheimer’s disease: after a century of controversy, is there a plausible link? Journal of Alzheimer’s disease: JAD. 2011; 23(4):567-98.

5. Kawahara M, Kato-Negishi M. Link between Aluminum and the Pathogenesis of Alzheimer’s Disease: The Integration of the Aluminum and Amyloid Cascade Hypotheses. International Journal of Alzheimer’s Disease. 2011;2011:276393.

6. Sachdeva AK, Misra S, Pal Kaur I, Chopra K. Neuroprotective potential of sesamol and its loaded solid lipid nanoparticles in ICV-STZ-induced cognitive deficits: behavioral and biochemical evidence. European journal of pharmacology. 2015; 747:132-40.

7. Kalliopi K, Kimon S, Maritta L, et al. Sesame oil consumption exerts a beneficial effect on endothelial function in hypertensive men. European journal of preventive cardiology. 2013;20(2):202-208.

8. Ogawa T, Nishio J, Okada S. Effect of edible sesame oil on growth of clinical isolates of Candida albicans. Biological research for nursing. 2014; 16(3):335-43.

9. Miyawaki T, Aono H, Toyoda-Ono Y, Maeda H, Kiso Y, Moriyama K. Antihypertensive effects of sesamin in humans. Journal of nutritional science and vitaminology. 2009; 55(1):87-91.

10. Henriques Monteiro ÉM, Chibli LA, Yamamoto CH, et al. Antinociceptive and Anti-Inflammatory Activities of the Sesame Oil and Sesamin. Nutrients. 2014;6(5):1931-1944. doi:10.3390/nu6051931.

11. Namayandeh SM, Kaseb F, Lesan S. Olive and Sesame Oil Effect on Lipid Profile in Hypercholesterolemic Patients, Which Better? International Journal of Preventive Medicine. 2013;4(9):1059-1062.

12. Berrougui H, Ikhlef S, Khalil A. Extra Virgin Olive Oil Polyphenols Promote Cholesterol Efflux and Improve HDL Functionality. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine: eCAM. 2015;2015:208062.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.