Het EU-plan om het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen 2030 te halveren, is definitief ingetrokken door de Europese Commissie onder leiding van voorzitter Ursula von der Leyen. Dit besluit volgde op groot verzet uit de landbouwsector en afwijzing van het voorstel door het Europees Parlement. De christendemocraten hadden het wetsvoorstel verzwakt.
Het doel van het plan was de gezondheid van burgers en de biodiversiteit te beschermen tegen de schadelijke effecten van pesticiden. Deze middelen kunnen namelijk kanker en de ziekte van Parkinson veroorzaken. Organisaties als Foodwatch en PAN Europe benadrukken dat het verminderen van bestrijdingsmiddelen belangrijk is voor de volksgezondheid en natuur. De groene fractie in het Europees Parlement betreurt de intrekking, maar blijft zich inzetten voor boeren die minder pesticiden gebruiken.
De Europese Commissie wil nu een nieuw voorstel maken, in overleg met de landbouwsector. Voorzitter Von der Leyen noemt het ingetrokken plan te polariserend. Of een nieuw plan kans van slagen heeft, is de vraag. De meningen over het terugdringen van bestrijdingsmiddelen lopen sterk uiteen. Voorstanders wijzen op de gezondheidsrisico’s, tegenstanders vrezen voor de inkomsten van boeren. Hoe dan ook is duidelijk dat de discussie hierover nog lang niet is afgerond (bron: Nu.nl).