Miljoenen Nederlanders kampen met brandend maagzuur en gebruiken vaak medicijnen om de symptomen te verlichten. Deze medicijnen hebben dikwijls bijwerkingen, zoals een verhoogd risico op botbreuken en een vitamine B12-tekort. Volgens een Thaise studie onder 206 patiënten blijkt curcumine bijna net zo effectief als het medicijn omeprazol in het verminderen van maagpijn.
In Nederland zijn er ongeveer 2,8 miljoen mensen die dagelijks maagzuurremmers slikken, meestal van de zwaarste soort: protonpompremmers. Veelal hebben de patiënten hier helemaal geen indicatie meer voor en kan plots afbouwen zorgen voor terugkeer van de maagklachten. Vaak zoeken mensen in beginsel hun heil bij Rennies en schakelen dan via de huisarts over op zwaardere medicijnen.
De studieopzet
Om dit te onderzoeken, hebben wetenschappers van de Chulalongkorn University in Thailand een studie uitgevoerd. Ze selecteerden 206 patiënten in de leeftijd van 18 tot 70 jaar die last hadden van maagproblemen en splitsten deze op in drie groepen voor een duur van 28 dagen. De eerste groep ontving viermaal daags een tablet met 250 milligram curcumine, de tweede groep werd behandeld met de veelgebruikte maagzuurremmer omeprazol (20mg dagelijks, in één capsule), en de derde groep ontving een combinatie van beide. Het is belangrijk op te merken dat 250 milligram curcumine natuurlijk niet gelijkstaat aan 250 milligram kurkuma. De resultaten na 28 en 56 dagen waren veelbelovend, waarbij alle groepen aanzienlijke verbeteringen in pijnreductie meldden, en curcumine toonde bijna gelijke effectiviteit als omeprazol.
De resultaten
Van de 206 deelnemende patiënten hebben 151 de volledige duur van de studie doorstaan, met een min of meer gelijk aantal uitvallers in elke groep. Aan het begin vertoonden alle deelnemers vergelijkbare symptomen, wat werd weerspiegeld in overeenkomstige scores op een test bekend als de Severity of Dyspepsia Assessment (SODA). Na 28 dagen en vervolgens opnieuw na 56 dagen werden de tests herhaald. De resultaten waren opmerkelijk positief: de SODA-scores lieten na 28 dagen in alle drie de groepen een aanzienlijke verbetering zien in termen van maagpijn. De groep met de combinatiebehandeling noteerde een daling van 4,83 punten in pijn, de groep die enkel curcumine ontving, rapporteerde een vermindering van 5,46 punten, terwijl de groep die omeprazol gebruikte zelfs een afname van 6,22 punten in pijn aangaf. Wat de overige symptomen betreft, was er een daling met respectievelijk 2,22, 2,32 en 2,31 punten. Hieruit bleek dat curcumine nagenoeg even effectief was als omeprazol.
Enkele kanttekeningen
De studie was echter niet zonder beperkingen, want het ging om een kleine steekproefomvang en een korte interventieperiode. Bovendien ervoeren sommige deelnemers negatieve bijwerkingen zoals een afname van tevredenheid, mogelijk vanwege de smaak of geur van kurkuma, en verslechterde leverwaarden bij deelnemers met overgewicht die kurkuma gebruikten. De onderzoekers benadrukken de noodzaak van verder, uitgebreider onderzoek, maar hun bevindingen suggereren dat kurkuma een potentieel effectief en natuurlijk alternatief kan zijn voor traditionele medicijnen bij de behandeling van maagklachten.
Slotwoord
Hoewel het onderzoek naar de effectiviteit van kurkuma als een maagzuurremmer nog in de kinderschoenen staat, opent deze studie de deur naar verdere exploratie en mogelijk toekomstige integratie van deze specerij in medische behandelingen. Op de lange termijn is het in veel gevallen ook noodzakelijk om het voedingspatroon te verbeteren. Zo staan geraffineerde voedingsmiddelen en alcohol erom bekend brandend maagzuur aan te kunnen jagen. (Bron: Scientias.nl).