Hoofdpagina » Nieuws » Hoge bloeddruk belangrijkste voorspeller voor hartaandoeningen

Hoge bloeddruk belangrijkste voorspeller voor hartaandoeningen

Meer dan de helft van alle hart- en vaatziekten komt door ongezond leven. Dit blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers hebben gekeken naar gegevens van 1,5 miljoen mensen uit 34 landen. Ze zagen dat ongezond leven de belangrijkste oorzaak is van hart- en vaatziekten.

Een uitgebreide studie van de Duitse Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf (UKE) toont aan dat meer dan de helft van alle hart- en vaatziekten is toe te schrijven aan leefstijlfactoren zoals overgewicht, roken, diabetes, hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is hierbij de belangrijkste risicofactor voor hartziekten.

Hart- en vaatziekten veroorzaken wereldwijd ongeveer 1 op de 3 doden. Ze ontstaan vaak sluipend over vele jaren. Je bloedvaten vernauwen zonder dat je het merkt. Daardoor kunnen hartaanvallen, hartstilstand of een beroerte ontstaan.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van deze ziekten voorkomen kan worden. Dit kan door stoppen met roken, afvallen, cholesterol verlagen en bloeddruk behandelen. Toch ontstaat ongeveer 45% van de hart- en vaatziekten door andere oorzaken. Dus er moet meer onderzoek komen.

De wetenschappers zeggen dat mensen met een hoge bloeddruk extra goed behandeld moeten worden. Zo voorkomen we zoveel mogelijk hart- en vaatziekten. Een gezondere levensstijl is cruciaal voor iedereen.

De studie benadrukt het belang van leefstijlveranderingen voor preventie en suggereert dat de aanpak van risicofactoren verschilt per leeftijdsgroep. Een natuurlijke manier om hoge bloeddruk te verlagen is door een gebalanceerd dieet te volgen rijk aan groenten en fruit als bron van kalium. Kalium is de tegenhanger van het bloeddrukverhogende natrium. Magnesiumsupplementen of voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals noten, donkere chocolade, bladgroenten en volkoren granen, kunnen ook helpen de bloeddruk te normaliseren (bron: Scientias.nl).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: