Wereldwijd zijn er ruim één miljard mensen die met hoge bloeddruk kampen. In Nederland lijdt één op de zes mensen aan hoge bloeddruk. Dat betekent dat er miljoenen mensen in ons land last hebben van deze aandoening. Moeten we ermee leren leven of kunnen we er nog iets aan doen?
Een gezonde bloeddruk wordt meestal aangegeven als 120/80 mmHg. Hierbij staat de ‘120’ voor de bovendruk en de ’80’ voor de onderdruk. De bovendruk is de druk op het moment dat het hart samengetrokken is en de onderdruk is de druk op het moment dat deze spier ontspannen is. We spreken van een verhoogde bloeddruk wanneer de bovendruk 140 is en de onderdruk 90. Artsen spreken dan van hypertensie. Bij langdurig hoge bloeddruk kunnen de aderen beschadigen en kunnen er vele complicaties optreden met zelfs een hartstilstand als gevolg.
Artsen grijpen bij hoge bloeddruk vaak direct naar de medicatie. Medicijnen geven vaak vele bijwerkingen. Gelukkig zijn er ook tal van natuurlijke manieren om de bloeddruk te verlagen:
- Zorg voor een gezond gewicht (1);
- Eet dagelijks een stukje bittere, pure chocolade (2);
- Voeg regelmatig knoflook toe aan je maaltijden (3);
- Drink hibiscusthee (4);
- Eet voldoende voeding met magnesium, of suppleer dit (5);
- Zorg voor voldoende ontspanning (6);
- Stop met roken (7);
- Verminder de inname van alcohol (8);
- Drink rode bietensap (9);
- Begin met mediteren (10);
- Beweeg elke dag 30 minuten (11);
- Eet veel groente voor het kalium (12);
- Voeg dagelijks wat lijnzaad toe aan je dieet (13);
- Eet regelmatig kiwi’s (14);
- Drink het sap van granaatappels (15).
Groente is een rijke bron van kalium. Kalium is de tegenhanger van het bloeddrukverhogende natrium. De rijkste bronnen van kalium zijn avocado, spinazie, zoete aardappels, kokoswater, yoghurt, witte bonen, bananen, gedroogde abrikozen en paddenstoelen. Studies laten zien dat het drinken van tomatensap de bloeddruk kan verlagen (16), mogelijk komt dit door de aanwezigheid van kalium in dit sap.
Als je de bovenstaande tips opvolgt, dan kun je de bloeddruk met gemiddeld 30 tot 40 mmHg laten dalen. Met medicijnen daalt de bovendruk gemiddeld met 10 mmHg en de onderdruk met 5 mmHg; dat is een stuk minder dan met de natuurlijke interventies.
Vaak wordt zout aangewezen als bloeddrukverhoger. Stel dat je de zoutconsumptie met 6 gram zou verlagen, dan daalt je bovendruk met slechts 5,8 mmHg. Mocht je kiezen voor zout, dan kun je het beste kiezen voor Keltisch zeezout. Het derde mineraal in Keltisch zeezout is magnesium, dat juist weer een bloeddrukverlagende werking heeft. Toch is het beter om bij een hoge bloeddruk niet te veel zout te eten. Overigens blijkt uit sommige studies dat juist suiker op de lange termijn voor een hoge bloeddruk zorgt (17).
Veel voorkomende oorzaken van hoge bloeddruk
- Stress (18);
- Overgewicht (19);
- Teveel zout, uit met name geraffineerde producten (20);
- Alcohol (21);
- Te weinig beweging (22, 23).
Stress is een breed begrip en kan vele oorzaken hebben. Vooral als er sprake is van chronische stress kan je hormonale stelsel langdurig uit balans raken en de bloeddruk permanent toenemen. Voorbeelden van een ongezonde stresssituatie zijn onder meer een baan waar je jezelf niet gelukkig in voelt, een relatie die niet lekker loopt of een ruzie met de buren. Probeer daarom langlopende stressbronnen uit je leven te mijden en ga vooral in gesprek.
Gedurende de dag kan de bloeddruk stijgen en dalen. In de meeste gevallen zal de bloeddruk ’s avonds wat hoger zijn dan in de ochtend. Er bestaat ook zoiets als het witte-jassen-syndroom: angst voor de dokter. Dat betekent dat je stress ervaart wanneer je in de buurt bent van een witte jas (de dokter) en daardoor gaat je bloeddruk omhoog. In werkelijkheid heb je dan geen last van een hoge bloeddruk, maar een angst voor de dokter.