Hoofdpagina » Nieuws » Tomatensap kan bloeddruk verlagen

Tomatensap kan bloeddruk verlagen

Nieuw onderzoek stelt dat het dagelijks drinken van een glas ongezouten tomatensap een eenvoudige manier is om de bloeddruk te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Japanse onderzoekers hebben een jaar lang mensen gevolgd waarvan een aantal gemiddeld iedere dag een glas ongezouten tomatensap dronk. Bij sommigen bleek dit een positief effect te hebben op hun bloeddruk, die was aan het begin van het onderzoek vrij hoog en ging omlaag. Ook verminderde bij deze deelnemers hun LDL (slechte) cholesterol – het type cholesterol dat in verband wordt gebracht met hartaandoeningen en plaquevorming in de slagaders.

Het artikel van de onderzoekers, verbonden aan de Tokyo Medical & Dental University en de Tuscon Plant Breeding Institute in Arizona, is gepubliceerd in Food Science & Nutrition. Voor het onderzoek waren 184 mannen en 297 vrouwen gerecruteerd. Deze deelnemers mochten een jaar lang zoveel ongezouten tomatensap drinken als zij wilden. Hun sapconsumptie moesten ze wel noteren in een logboek, dat ze vervolgens elke drie maanden naar de onderzoekers moesten opsturen. Aan het eind van de studie bleek dat bij 94 van de 481 deelnemers, bij wie aan het begin van de studie de tekenen van te hoge bloeddruk of hoge bloeddruk was vastgesteld (en die daarvoor niet werden behandeld), de bloeddruk was verlaagd.

De systolische bloeddruk (=bovendruk) daalde van 141.2 naar 137.0 mmHg, en de diastolische bloeddruk (=onderdruk) daalde van 83.3 naar 80.9 mmHg. Het verschil tussen de gemeten waarden was niet bijzonder groot, maar volgens de tabellen van de American Heart Association groot genoeg om de kans op het krijgen van kwalen die te hoge bloeddruk veroorzaken noemenswaardig te verlagen. Zeker wanneer tomatensap wordt ingezet als onderdeel van een bloeddruk verlagend dieet, kan het drinken van dit sap van grote waarde zijn. Bij dezelfde groep van 94 proefpersonen was ook hun cholesterolwaarde omlaag gegaan. Het drinken van tomatensap heeft niet alleen een effect op de bloeddruk.

Nog meer gezondheidsvoordelen
Naast dat tomatensap positief kan werken op de bloeddruk, zijn er nog meer voordelen voor de gezondheid toe te schrijven aan tomaten. Door de aanwezigheid van carotenen kunnen tomaten het hart- en vaatstelsel verbeteren, waardoor het risico op cardiovasculaire ziektes kan afnemen. Een caroteen die veelvuldig in tomaten voorkomt, is lycopeen. De werking van lycopeen wordt nog krachtiger, wanneer het verhit is geweest. Eerder onderzoek stelde al vast dat tomatensap de vruchtbaarheid kan verbeteren.

Kanttekeningen
Voordat je losgaat op de tomatensap, nog wel het volgende. Het onderzoek werd gefinancierd door de Kikkoman Corporatie, een bedrijf dat in de VS een assortiment sojasauzen op de markt brengt. Hetzelfde bedrijf heeft in Azië de marketingrechten voor Del Monte, dat onder andere ongezouten tomatensap produceert.

Een gezonde drank
Niettemin hebben tomaten ook tal van andere gezonde voordelen. De rode vruchten zijn gewoon smakelijk in een salade, met mozzarella, of op een burger. En net als andere gewassen zitten ze vol vitaminen (C en B) en mineralen (kalium) en zijn ze rijk in antioxidanten. (bron)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.