Hoofdpagina » Nieuws » Je wordt niet dik van veel eten, je gaat veel eten van dik zijn

Je wordt niet dik van veel eten, je gaat veel eten van dik zijn

Het oude idee dat je dik wordt van veel eten blijkt toch niet helemaal te kloppen: volgens onderzoek is het juist precies andersom: het proces van aankomen zorgt ervoor dat we honger krijgen en dus te veel gaan eten. Het oude energiebalansmodel, dat stelt dat het aankomen wordt veroorzaakt doordat je meer calorieën eet dan er worden verbruikt, staat hierdoor op losse schroeven. Veel mensen zijn ermee bekend dat minder eten en meer bewegen vaak niet leidt tot vermindering van het gewicht. Het oude energiebalansmodel zou volgens de onderzoekers moeten worden herzien. Zij zeggen dat het koolhydraat-insulinemodel accurater is. De vele snelle koolhydraten maken dat er veel insuline wordt aangemaakt, waardoor vetcellen het signaal krijgen om meer energie op te slaan als vet, wat ervoor zorgt dat er onvoldoende energie overblijft voor de spieren en hersenen. Het brein geeft dan het signaal om meer te eten, in een poging om over meer energie te kunnen beschikken. Als er dan weer gekozen wordt voor snel gemaksvoedsel, herhaalt het proces zich en kom je van de regen in de drup. Het is dus geen zaak om minder te eten als je wil afvallen, vooral van belang is dat je het juiste eet!

Samenvatting van de studie: Een beschouwing in The American Journal of Clinical Nutrition betwist het “energiebalans model”, dat zegt dat gewichtstoename ontstaat doordat mensen meer energie verbruiken dan ze verbruiken. Volgens de auteurs is “het conceptualiseren van zwaarlijvigheid als een stoornis van de energiebalans een herformulering van een natuurkundig principe, zonder de biologische mechanismen die aan gewichtstoename ten grondslag liggen in overweging te nemen”. De auteurs pleiten voor het “koolhydraat-insuline model”, dat zwaarlijvigheid verklaart als een stofwisselingsstoornis die wordt aangedreven door wat we eten, in plaats van hoeveel.

  • Volksgezondheidsboodschappen die de mensen aansporen om minder te eten en meer te bewegen zijn er niet in geslaagd de stijgende percentages zwaarlijvigheid en aan zwaarlijvigheid gerelateerde ziekten in te dammen.
  • Het energiebalansmodel, dat zegt dat gewichtstoename veroorzaakt wordt door meer energie te verbruiken dan we verbruiken, “herformuleert een natuurkundig principe zonder rekening te houden met de biologische mechanismen die gewichtstoename veroorzaken”.
  • Het koolhydraat-insuline model doet een gewaagde bewering: overeten veroorzaakt geen zwaarlijvigheid; het proces van dik worden veroorzaakt overeten.
  • De huidige zwaarlijvigheidsepidemie is voor een deel te wijten aan hormonale reacties op veranderingen in de voedselkwaliteit: in het bijzonder voedsel met een hoge glycemische belasting, dat de stofwisseling fundamenteel verandert.
  • Ons richten op wat we eten in plaats van hoeveel we eten is een betere strategie voor gewichtsbeheersing.

Originele studie: Ludwig DS, Aronne LJ, Astrup A, de Cabo R, Cantley LC, Friedman MI, e.a. The carbohydrate-insulin model: a physiological perspective on the obesity pandemic. The American Journal of Clinical Nutrition. 13 september 2021;nqab270.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.