Hoofdpagina » Nieuws » Kiwi kan maag-darmklachten verlichten

Kiwi kan maag-darmklachten verlichten

Veel mensen met gevoelige darmen ervaren na het eten vaak ongemak in de vorm van een opgeblazen buik en flink wat pijn. Voor deze mensen is er goed nieuws, want volgens onderzoek kan een kiwi bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom met obstipatie heilzaam werken op de spijsvertering. Het enzym actinidine, dat rijkelijk aanwezig is in het vruchtvlees van kiwi, blijkt te kunnen helpen bij het verteren van voedsel (en dan met name eiwitten). Dit enzym zit overigens in mindere mate ook in ananas, mango, banaan, vijgen en papaja. De onderzoekers zeggen dat de groene kiwi krachtiger werkt dan de gouden variant, hoewel de gouden ook effectief lijkt als je er 3 stuks van eet.

Het eten van kiwi’s bleek de maagdarmstoornissen te verlichten, vooral in het geval van klachten en pijn aan de maag. De meeste proefpersonen hadden last van constipatie.

De kiwi heeft zoetzuur vruchtvlees onder een eetbaar, vezelig omhulsel. Het vruchtvlees van de kiwi bevat een eiwit-afbrekend enzym dat actinidain heet. Verschillende onderzoeken hebben onderzocht of het eten van kiwi’s het ongemak van de bovenste GI kan verlichten.

In deze evaluatie van 12 klinische onderzoeken werd gekeken naar de invloed van kiwi’s op ongemakken in het bovenste gedeelte van het maagdarmkanaal bij 661 mensen. De resultaten laten zien dat kiwi’s maagpijn en indigestie verminderen. De groene kiwi helpt tegen buikpijn en ongemak, de gouden kiwi alleen bij 3 stuks of meer. Tegen een opgeblazen gevoel lijkt de groene kiwi ook weer in het voordeel.

De meeste deelnemers hadden constipatie, waardoor de bevindingen mogelijk niet gelden voor mensen zonder constipatie (met dank aan Examine.com).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.