Kun je te veel knoflook eten?

Voor veel thuiskoks is knoflook een favoriete specerij om mee te koken, dankzij de scherpe smaak en aroma. Het doet het vooral goed in stoofschotels, sauzen, pizza’s en pastagerechten. Dit krachtige ingrediënt wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen vanwege medicinale eigenschappen. Ondanks zijn veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen vragen sommige knoflookliefhebbers zich echter af of het mogelijk is om te overdrijven (1). In dit artikel wordt onderzocht of je te veel knoflook kunt eten.

Bijwerkingen van knoflook

Hoewel knoflook een gezonde aanvulling is op een evenwichtige voeding, kan het eten van te veel knoflook verschillende bijwerkingen hebben:

Verhoogd risico op bloedingen
Een van de meest ernstige bijwerkingen van het eten van te veel knoflook is een verhoogd risico op bloedingen, vooral als je bloedverdunners gebruikt of een operatie ondergaat. Dit komt omdat knoflook antitrombotische eigenschappen heeft, wat betekent dat het de vorming van bloedstolsels kan voorkomen (2). Hoewel door knoflook veroorzaakte bloedingen ongewoon zijn, is er een verslag van een geval waarin een persoon een verhoogde bloeding ervoer nadat hij regelmatig 12 gram knoflook – ongeveer 4 teentjes – per dag at voor een operatie (3). In een andere casestudy ondervond een persoon overmatige verkleuring en blauwe plekken na een operatie. De mogelijke oorzaak was een voedingssupplement dat deze persoon had genomen, dat visolie en 10 mg knoflookconcentraat bevatte, die beide van invloed zijn op de vorming van bloedstolsels (4). Het is dus belangrijk om met je arts te overleggen voordat je knoflooksupplementen gaat gebruiken. Als je medicijnen gebruikt of op het punt staat een operatie te ondergaan, moet je ook een gezondheidsdeskundige raadplegen voordat je knoflook aan je dieet toevoegt.

Knoflook adem
Knoflook bevat een verscheidenheid aan zwavelverbindingen, die vaak worden toegeschreven aan de vele gezondheidsvoordelen (1). Deze verbindingen kunnen echter een slechte adem veroorzaken, vooral wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten. Dit geldt vooral voor rauwe knoflook, omdat koken het gehalte aan deze heilzame zwavelverbindingen verlaagt (5, 6). Toch kunt je verschillende huismiddeltjes proberen om van een knoflookadem af te komen.

Spijsverteringsproblemen
Net als uien, prei en asperges bevat knoflook veel fructanen, een soort koolhydraten die bij sommige mensen een opgeblazen gevoel, winderigheid en maagpijn kunnen veroorzaken (7). Sterker nog, wanneer mensen met een fructaan-intolerantie fructaanrijk voedsel eten, wordt het niet volledig geabsorbeerd in de dunne darm. In plaats daarvan gaat het intact naar de dikke darm en wordt het gefermenteerd in je darmen, een proces dat kan bijdragen aan spijsverteringsproblemen (7). Mensen die een laag FODMAP-dieet volgen – een eliminatiedieet bedoeld om specifieke voedingsmiddelen te identificeren die spijsverteringsproblemen veroorzaken – worden vaak aangemoedigd om hun inname van knoflook te beperken (8).

Brandend maagzuur
Als je gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) hebt, kun je overwegen je knoflookinname te beperken. GERD is een veel voorkomende aandoening die optreedt wanneer maagzuur terugstroomt in je slokdarm, wat symptomen veroorzaakt als brandend maagzuur en misselijkheid (9). Knoflook kan de tonus van de onderste slokdarmsfincter (LES) verminderen, dat is het vermogen van de spieren onderin je slokdarm om te sluiten en te voorkomen dat er zuur binnendringt. Dit kan weer leiden tot zure reflux (10). Bepaalde voedingsmiddelen hebben echter een ander effect op mensen met GERD. Als je merkt dat het eten van veel knoflook geen symptomen veroorzaakt, is het waarschijnlijk niet nodig om je inname te beperken (11).

Kortom: Het eten van grote hoeveelheden knoflook kan leiden tot een slechte adem, spijsverteringsproblemen en brandend maagzuur. In zeldzame gevallen kan het je risico op bloedingen verhogen, vooral tijdens een operatie of als je bloedverdunners gebruikt.

Hoeveel moet je eten?
Hoewel er geen officiële aanbevelingen bestaan voor de hoeveelheid knoflook die je zou moeten eten, tonen studies aan dat het eten van 1-2 teentjes (3-6 gram) per dag gezondheidsvoordelen kan hebben (1). Als je bijwerkingen opmerkt nadat je meer dan deze hoeveelheid hebt gegeten, overweeg dan je inname te verminderen. Het koken van knoflook voor het eten kan ook helpen bij het voorkomen van bijwerkingen zoals een knoflookadem, spijsverteringsproblemen en zure reflux (11). Als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt, kunt je het beste eerst met je arts overleggen voordat je je dieet wijzigt of kruidensupplementen gebruikt.

Kortom: Hoewel er geen officiële richtlijnen zijn voor hoeveel knoflook te veel is, is het het beste om het bij een paar teentjes per dag te houden en je inname te verminderen als je bijwerkingen opmerkt. Koken kan ook helpen om bijwerkingen te voorkomen.

Om te onthouden
Knoflook is zeer voedzaam en wordt in verband gebracht met een groot aantal gezondheidsvoordelen. Als je er echter te veel van eet, kan dat bijwerkingen hebben zoals slechte adem, zure reflux, spijsverteringsproblemen en een verhoogd risico op bloedingen. Daarom kun je het beste met mate van deze heerlijke specerij genieten en je inname verminderen als je nadelige effecten begint te ondervinden (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.