Een recente meta-analyse van observationeel onderzoek heeft de relatie tussen een ontstekingsbevorderend dieet en mentale achteruitgang onderzocht. In totaal zijn gegevens geanalyseerd van 19.379 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 59-73 jaar. De deelnemers hadden uiteenlopende mate van cognitieve beperkingen of dementie. De onderzoeken zijn uitgevoerd in de Verenigde Staten, China, Griekenland, Korea en Polen.
De resultaten laten zien dat een hogere score op de Dietary Inflammatory Index, die een sterker ontstekingsbevorderend dieet aangeeft, geassocieerd is met 46% hogere kans op cognitieve achteruitgang. De onderzoekers concluderen dat een ontstekingsremmend dieet belangrijk is om het risico op dementie en gerelateerde cognitieve problemen op latere leeftijd te verminderen.
Een ontstekingsremmend dieet richt zich op het verlagen van ontstekingen in het lichaam door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan antioxidanten, vezels en omega 3-vetzuren. Voorbeelden zijn groenten, fruit, noten, volkoren producten en vette vis. Een ontstekingsbevorderend dieet daarentegen, bevat juist voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen verergeren. Denk aan bewerkt vlees, suikerrijke snacks, geraffineerde koolhydraten en gefrituurd eten.
Deze meta-analyse laat zien dat een ontstekingsbevorderend dieet het risico op cognitieve achteruitgang en dementie op latere leeftijd aanzienlijk kan verhogen. Een ontstekingsremmend dieet met antioxidanten en omega 3-vetzuren wordt daarom sterk aanbevolen. Hoewel meer onderzoek nodig is, geven de resultaten een duidelijke indicatie dat de voeding die we eten invloed heeft op onze hersengezondheid. Een gezond ontstekingsremmend dieet kan helpen om dementie te voorkomen of uit te stellen (Examine).