web
statistics

12 tips tegen een depressie en somberheid

Veel mensen hebben in de winter last van een winterdepressie, ook wel de winterblues genoemd. Moet je je hierbij neerleggen of kun je hier zelf wat aan doen?

Omring je met licht
Serotonine is een neurotransmitter in onze hersenen die onder andere de stemming reguleert. Serotonine wordt aangemaakt door tryptofaan en 5-HTP om te zetten. Voor deze omzetting is licht noodzakelijk, zonder licht wordt de tryptofaan namelijk omgezet in melatonine, wat ervoor zorgt dat we slaperig worden. Probeer dagelijks tussen de middag buiten te wandelen en koop een daglichtlamp of fullspectrum lichtbollen.

Kies voor supplementen
Als je wat extra ondersteuning nodig hebt dan zijn magnesium en vitamine B & D zeer belangrijk voor een goede stemming. Vitamine D wordt in de zomer aangemaakt onder invloed van zonlicht, dat we in de winter moeten missen. Magnesium ontspant. Je kunt ook kiezen voor levertraan. Zelf gebruik ik gefermenteerde levertraan van Green Pasture’s.

Ga sporten
Bewegen zorgt ervoor dat je je gedachten loslaat en tal van goede stoffen aanmaakt in de hersenen. Let er wel op dat je niet overdrijft, te fanatiek sporten is juist een stressbron voor het lichaam.

Geniet van de sauna
Recent onderzoek heeft aangetoond dat warmte zeer genezend werkt tegen depressiviteit. Als je je regelmatig in een sauna begeeft, zal je je waarschijnlijk minder vaak depressief voelen omdat er een toename plaatsvindt van de endorfines.

Eet dierlijk vet
In het verzadigde vet van dieren zitten belangrijke in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D, E en K. Met name vitamine D is een belangrijke stof om je goed te voelen. In de onverzadigde vetten van bijvoorbeeld vis zit veel omega-3 in de vorm van EPA en DHA, die zeer goed opneembaar zijn voor het lichaam. Een goede kwaliteit visolie helpt beter dan antidepressiva.

Boek een vakantie
Als je in de winter op wintersport gaat, dan zit je meestal op grote hoogte en krijg je via je ogen en gezichtshuid aardig wat zonlicht binnen. De huid is het grootste orgaan dat we hebben, dus de voorkeur gaat wat mij betreft toch uit naar een warm land waar je echt met je hele huid in contact komt met zonlicht om zo een flinke shot vitamine D binnen te krijgen.

Maak je darmen gezond
De wetenschap komt er steeds meer achter dat een goede conditie van de darmen cruciaal is voor een gezond lichaam. De darmen worden ook wel de tweede hersenen genoemd. Er is ook een leuk boekje over “De darm denkt mee”. Ongeveer 80% van de serotonine in de hersenen wordt in de darmen geproduceerd. Serotonine reguleert de stemming. Gezonde darmen zorgen er ook voor dat er geen ongewenste stoffen in de bloedbaan komen. Vermijd zoveel mogelijk de verkeerde vetten, granen, melkproducten en suiker, maar eet onbewerkt, biologisch en veel groente.

Kies voor kruiden
Veel kruiden hebben een helende werking op het lichaam. Specifieke kruiden die kunnen helpen bij depressies zijn Sint Janskruid en Gingko biloba. Nooit zomaar combineren met medicijnen van de huisarts of psychiater maar overleg eerst met de arts.

Ontspan
Stress verlaagt onze afweer, weerbaarheid en doet een sterk beroep op onze vitamine- en mineraalreserves. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen en het allemaal niet altijd zo serieus te nemen. Moeder Theresa zei eens: “Het leven is een spel, speel het”.

Doe leuke dingen
Als je dingen doet die je leuk vindt, het liefst waarbij je de tijd vergeet, dan raak je uit je hoofd en ga je minder piekeren. De afleiding zorgt ook voor een nieuwe chemische balans in de hersenen.

Vermijd stimulerende middelen
Koffie, chocolade, cola en Red bull kunnen je een enorme piek geven en je stemming boosten. Dit is helaas slechts tijdelijk en je zult zien dat als deze stoffen zijn uitgewerkt, je er dan slechter aan toe bent dan ervoor. Kies liever voor voedende voeding zodat je de enorme pieken en dalen vermijdt. Suiker is ook een stimulerend middel en zetmeel is een suiker. Wees daarom spaarzaam met enorme hoeveelheden brood, pasta, rijst en aardappelen.

Word sociaal
In onze tijd komt depressie relatief veel voor. Ik denk dat dit onder andere te maken heeft met het feit dat veel mensen in afzondering leven. In Afrika of andere arme landen, hebben ze weinig materiele rijkdom, maar wel meer sociale verbinding en hier komen depressies minder vaak voor. Sociaal verkeer is onontbeerlijk voor een mens. Bij sociaal contact, en helemaal bij aanraking, worden er tal van hormonen aangemaakt die je een goed gevoel geven. Een bekend hormoon dat hier een rol in speelt is oxytocine, maar er zijn er nog wel meer.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

5 gedachten over “12 tips tegen een depressie en somberheid”

  1. Goed artikel met belangrijke tips! Maar mocht dit niet helpen is het zeker aan te raden om eens langs te gaan bij uw huisarts. Depressie en somberheid zijn niet goed voor de gezondheid en moeten daarom ook snel verholpen worden.

  2. goede avond Jurgen,

    Wat eet u in plaats van, rijst, aardappelen,pasta?.
    En in plaats van zuivel?.

    Groetjes Rosa.

Reacties zijn gesloten.