Hoofdpagina » Nieuws » Op lege maag sporten verbrandt 70% meer vet

Op lege maag sporten verbrandt 70% meer vet

Volgens een onderzoeksteam kan sporten op een lege maag ervoor zorgen dat je 70% meer vet verbrandt, in vergelijking met sporten twee uur na een maaltijd. Eerder onderzoek liet al zien dat het gunstig voor de gezondheid kan zijn om in de ochtend op een nuchtere maag te gaan bewegen. In de praktijk sporten de meeste mensen vanwege allerlei verplichtingen tussen 16u en 20u. Daarom hebben de onderzoekers de studie zo ontworpen dat er om 18:30u even een half uur gefietst moest worden, gevolgd door 15 minuten op maximale kracht. De proefpersonen deden deze test op twee afzonderlijke dagen, waarbij de ene dag na zeven uur vasten werd gesport en de andere dag twee uur na de maaltijd. Het werd al snel duidelijk dat het vasten een effect had dat vergelijkbaar is met het sporten op een nuchtere maag in de ochtend. De hoeveelheid verbrand vet na 30 minuten fietsen nam met 70% toe van 4,5 naar 7,7 gram. Hoewel het gunstig is om te sporten na het vasten, zagen de onderzoekers wel dat het voor de deelnemers een uitdaging is om in praktijk te brengen. Veel mensen hebben na een periode van vasten geen zin meer om te sporten. Wellicht is een ochtendwandeling voor het ontbijt dan toch realistischer.

Uit de resultaten bleek dat ‘s avonds vasten de hoeveelheid verbrand vet tijdens het sporten verhoogde, net als sporten na een nacht vasten. Tijdens de cyclus van 30 minuten ging de hoeveelheid verbrand vet van 4,5g naar 7,7g, wat een toename is van ongeveer 70%. En terwijl mensen die voor het slapen gaan trainden ongeveer 100 kcal meer aten bij het avondeten, aten ze gemiddeld 440 kcal minder in de loop van de hele dag als ze trainden voor het slapen gaan.

De onderzoekers ontdekten ook dat, ondanks deze voordelen, de mensen die deelnamen aan de tijdrit van 15 minuten iets minder afstand liepen, minder gemotiveerd waren om te sporten, en de activiteit minder leuk vonden toen die voorbij was.

Tommy Slater, onderzoeker sportwetenschappen aan de Nottingham Trent University’s School of Science and Technology, zei: “We wilden de effecten bestuderen van gevaste oefening in de vroege avond, het moment waarop de meeste mensen doordeweeks sporten.”

“Vasten vóór het sporten in de avond kan goed zijn voor sommige onderdelen van de gezondheid, omdat het de hoeveelheid vet die tijdens het sporten wordt verbrand verhoogt of het aantal calorieën dat overdag wordt gegeten vermindert. Als je het vaak doet, kan het je lichaam helpen beter om te gaan met bloedsuikerpieken na het eten.

“Ondanks deze voordelen lijkt vasten overdag de trainingsprestaties, de motivatie en het plezier van mensen te schaden, waardoor het voor sommige mensen op de lange termijn moeilijker kan zijn om het vol te houden.

Het combineren van inspanning en vasten kan een krachtige manier zijn om de voordelen van inspanning te vergroten. We willen dit graag over een langere periode bekijken en andere manieren vinden om het vasten voor mensen gemakkelijker en handiger te maken (bron: MedicalXpress).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.