Hoofdpagina » Nieuws » Pas op voor tekorten bij overschakelen naar veganistisch dieet

Pas op voor tekorten bij overschakelen naar veganistisch dieet

Een nieuwe studie toont aan dat de overstap naar een veganistisch dieet, zelfs voor maar een maand, een aanzienlijke invloed kan hebben op de inname van bepaalde voedingsstoffen.

Voor het onderzoek werden 154 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk bestudeerd die deelnamen aan ‘Veganuary’, een jaarlijkse campagne die mensen aanmoedigt om een maand lang veganistisch te eten. De deelnemers, met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar, werden ingedeeld in vier groepen: veganisten die veganistisch bleven eten (VV), vegetariërs die overstapten op een veganistisch dieet (VegV), omnivoren die omnivoor bleven (OO) en omnivoren die overstapten op een veganistisch dieet (OV).

Door middel van voedselfrequentievragenlijsten werd de inname van voedingsstoffen gemeten, zowel voor als na de maand januari. De resultaten lieten zien dat de groepen VegV en OV een aanzienlijk lagere inname hadden van verzadigd vet, cholesterol, vitamine B12 en jodium na een maand veganistisch eten.

Daarentegen nam de inname van vitamine B1 toe. Wanneer supplementen werden meegerekend, daalde de vitamine B12-inname niet. De studie suggereert dat een plotse overstap naar een veganistisch dieet zonder supplementen het risico op tekorten verhoogt en dat veganisten er niet aan ontkomen om te suppleren, in de meeste gevallen gaat het om onder meer vitamine B12 en jodium.

De overstap naar een veganistisch dieet, zelfs als het maar voor een maand is, kan leiden tot een tekort aan bepaalde essentiële voedingsstoffen als er niet voldoende aandacht wordt besteed aan een gebalanceerde samenstelling van het dieet.

Volgens de onderzoekers is het daarom van belang dat deelnemers van campagnes als Veganuary vooraf goed geïnformeerd worden over supplementen en verrijkte voedingsmiddelen om tekorten te voorkomen. Wie van plan is om veganistisch te gaan eten kan het best advies inwinnen bij een diëtist om ervoor te zorgen dat het dieet alle essentiële voedingsstoffen bevat.

De onderzoekers benadrukken dat een goed geplande veganistische voeding gezond en voedzaam kan zijn. Met de juiste voorbereiding en kennis over supplementen hoeft de overstap naar een veganistisch dieet geen nadelige gevolgen te hebben voor de gezondheid (bron: Examine.com).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.